ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μόνο για τολμηρούς και έμπειρους: δοκιμές περιδίνησης με F-14 Tomcat – ΒΙΝΤΕΟ

Η κακή συνήθεια των πρώτων μαχητικών Tomcat να πέφτουν ξαφνικά σε περιδίνηση, όπως έδειξε γλαφυρά και η τανία «Top Gun», ήταν ένα από τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι μηχανικοί της κατασκευάστριας Grumman εφοδιάζοντας το F-14 με πτέρυγες μεταβλητής γεωμετρίας. Η αλλαγή των θέσεων των πτερύγων του αεροσκάφους εν πτήσει μπορεί να χάριζε συγκεκριμένα πλεονεκτήματα στην συμπεριφορά του αεροσκάφους στην εναέρια μάχη, όμως η απρόβλεπτη περιδίνηση ήταν το τίμημα της ανάπτυξης, την δεκαετία του ΄70, της σχετικής τεχνολογίας το οποίο κόστισε ζωές και χαμένα αεροπλάνα. 

Σε ένα εντυπωσιακό βίντεο της NASA, από τα πολλά που αποχαρακτηρίσθηκαν πρόσφατα και δόθηκαν στην δημοσιότητα, πιλότοι δοκιμών προσπαθούν να εξιχνιάσουν γιατί το F-14 έπεφτε σε περιδίνηση. Όπως ανακάλυψαν, η μη ομαλή ροή αέρα πάνω από τις πτέρυγες του Tomcat με το αεροσκάφος σε διαμόρφωση για προσγείωση δημιουργούσε ευνοϊκές συνθήκες για αιφνίδια εκτροπή από αριστερά προς τα δεξιά.

Για να βρουν λύση στο πρόβλημα, δοκιμαστές πιλότοι πραγματοποίησαν 200 πτήσεις -με το αεροπλάνο να πέφτει σε περιδίνηση σε κάθε μία από αυτές! Το αποτέλεσμα των βελτιώσεων που υιοθετήθηκαν ήταν ένα από τα καλύτερα μαχητικά που επιχείρησαν ποτέ από αεροπλανοφόρα του αμερικανικού Ναυτικού, με πολεμική δράση και καταρρίψεις στο ενεργητικό του. Όταν ο «Γάτος» της Grumman αποσύρθηκε το 2006, πολλοί πιλότοι του έκλαψαν…

Δείτε – αν τολμάτε – πώς οι test pilots “προκαλούν” το F-14 να δείξει τον… κακό του εαυτό σε ένα βίντεο των spin test που δημοσιοποίησε η NASA.

πηγή : http://www.onalert.gr