nekra-delfinia-argentini

Μυστηριώδης θάνατος δεκάδων δελφινιών στην Αργεντινή

Συνολικά 23 απειλούμενα δελφίνια βρέθηκαν νεκρά τις τελευταίες ημέρες σε διαφορετικές παραλίες στην Αργεντινή, με θαλάσσιους βιολόγους να ερευνούν τα πιθανά αίτια.

«Τα νεκρά δελφίνια εμφανίστηκαν κατά μήκος 50 χιλιομέτρων της ακτής ανάμεσα στις πόλεις Σαν Κλεμέντε ντελ Τουγιού και Μαρ ντε Άχο στην ανατολική επαρχία του Μπουένος Άιρες», δήλωσε η Γκλόρια Βέιρα του γειτονικού ενυδρείου Mundo Marino.

«Το γεγονός ότι ένας τόσο μεγάλος αριθμός νεκρών δελφινιών εμφανίστηκε ταυτόχρονα, μας κάνει να υποψιαζόμαστε ότι ένα συγκεκριμένο συμβάν οδήγησε στο θάνατο των ζώων αυτών», πρόσθεσε.

Το ίδρυμα που λειτουργεί το ενυδρείο έχει προγραμματίσει αυτοψίες για αρκετά από τα δελφίνια.

Μερικά από τα νεκρά δελφίνια είχαν ξεκάθαρα σημάδια στο ρύγχος τους, σύμφωνα με τη Βέιρα, η οποία όμως δήλωσε ότι αποφεύγει να προβεί σε κατηγορίες μέχρις ότου βγουν τα αποτελέσματα των αυτοψιών. Οι επικρατέστερες θεωρίες, σύμφωνα με τους θαλάσσιους βιολόγους, είναι αλιεία μεγάλης κλίμακας ή κάποιο συμβάν που πυροδότησε η κλιματική αλλαγή.

Τα λεγόμενα «φραγκισκανά» δελφίνια είναι ένα απειλούμενο είδος με χαρακτηριστικά μακριά και λεπτά ρύγχη. Βρίσκεται μόνο στα ανοικτά της Αργεντινής, της Ουρουγουάης και της Βραζιλίας στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Από 500 έως 800 τέτοια δελφίνια εμφανίζονται νεκρά κάθε χρόνο κατά μήκος των ακτών από τη νότια Βραζιλία ως την Αργεντινή, αφού μπλέκονται σε δίχτυα αλιείας.

«Υπολογίζεται ότι απομένουν περίπου 40.000 μέλη αυτού του είδους, και με παρόμοια στατιστικά στοιχεία θανάτων υπάρχει δυστυχώς μεγάλη πιθανότητα να έχει εξαφανιστεί το είδος σε 30 χρόνια από τώρα», προειδοποίησε η Βέιρα.

Πηγή: naftemporiki.gr