anakuklosi

Πως οι χαμηλές τιμές πετρελαίου απειλούν την ανακύκλωση πλαστικών

Η πτώση των τιμών του πετρελαίου απειλεί την ανακύκλωση πλαστικών της Γερμανίας και μπορεί να επιβραδύνει την πρόοδο ενός νέου νομοσχεδίου για τη χρήση ανακυκλωμένων υλικών.

Οι γερμανικές εταιρείες ανακύκλωσης και επεξεργασίας πλαστικών έχουν δεχτεί ισχυρό πλήγμα στην ανταγωνιστικότητά τους, όσον αφορά την πώληση ανακυκλωμένων υλικών στους κατασκευαστές, καθώς οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου έχουν καταστήσει πιο συμφέρουσα την παραγωγή νέων πλαστικών.

Προς το παρόν, η γερμανική Ομοσπονδία Βιομηχανιών Διαχείρισης Αποβλήτων, Υδάτων και Πρώτων Υλών Βιομηχανία Διαχείρισης (BDE), πιστεύει ότι θα επιτευχθεί ο κυβερνητικός στόχος χρήσης ανακυκλωμένων υλικών στην παραγωγή πλαστικών, που έχει τεθεί στο 36%.

Η Γερμανία είναι ένας από τους παγκόσμιους ηγέτες ανακύκλωσης, με το 71% των απορριμμάτων συσκευασίας το 2012 να καταλήγουν στην ανακύκλωση, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Η Γερμανία βρίσκεται στην τρίτη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πίσω μόνο από το Βέλγιο με 80% και την Ιρλανδία με 74% ανακυκλωμένων συσκευασιών.

Ωστόσο, η γερμανική κυβέρνηση θέλει να αυξήσει περαιτέρω την παραγωγή πλαστικών από ανακυκλωμένα υλικά, με το νέο σχέδιο νόμου να προβλέπει το διπλασιασμό του στόχου στο 72%.

Με γνώμονα το κόστος, για τους κατασκευαστές η επιλογή παραγωγής νέων πλαστικών είναι πλέον πιο ελκυστική οικονομικά, ωστόσο αρκετές εταιρείες αναμένεται να συνεχίσουν να επιλέγουν τα ανακυκλωμένα υλικά, λόγω της προτίμησης του αγοραστικού κοινού. Παράλληλα, η Γερμανία συνεχίζει να διαθέτει ισχυρές υποδομές στη συλλογή αποβλήτων για ανακύκλωση.

Συνεπώς η γερμανική βιομηχανία θα συνεχίσει να εργάζεται με ανακυκλωμένα υλικά, αλλά το πρόβλημα είναι πως οι εταιρείες ανακύκλωσης δε θα είναι πια κερδοφόρες, και αυτό θα εμποδίσει τα σχέδια για την αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης. Επιπλέον, χωρίς το οικονομικό κίνητρο, οι εταιρείες θα σταματήσουν να προωθούν πολιτικές ανακύκλωσης.

Πηγή: naftemporiki.gr