ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΜΕΤRO: Όλες οι λεπτομέρειες του πλάνου για την συνένωση με την Βερόπουλος

Με στόχο το νέα σχήμα να καταγράφει ετήσιο τζίρο ύψους 1,5 δις. ευρώ μέχρι το 2018, ξεκινάει η μεγαλύτερη συνένωση στο χώρο του ελληνικού λιανεμπορίου, με την απόκτηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα της εταιρείας Βερόπουλος από την METRO.

Όπως ανέφερε πριν λίγη ώρα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της METRO A.E.B.E. Αριστοτέλης Παντελιάδης την Κυριακή γίνεται η σχετική απογραφή και την Δευτέρα η METRO αναλαμβάνει την διοίκηση. Στη νέα εποχή της εταιρείας, το δίκτυο λιανικής πώλησης αριθμεί περισσότερα από 250 καταστήματα και το δίκτυο χονδρικής 46 καταστήματα σε στρατηγικά σημεία σε όλη την ελληνική επικράτεια, ενώ με σχεδόν 9.000 εργαζόμενους, που αναμένεται να γίνουν σε βάθος τριετίας 10.000, η METRO αποτελεί πλέον έναν από τους μεγαλύτερους εργοδότες στη χώρα.

Παράλληλα η εταιρεία προχωρά σε σημαντικές επενδύσεις  προκειμένου όλα τα καταστήματα να λειτουργήσουν με μία κοινή στρατηγική και φιλοσοφία και να προσφέρουν το ίδιο επίπεδο υπηρεσιών σε όλα τα επίπεδα. Σε αυτό το πλαίσιο, έως το 2018 θα επενδυθούν περισσότερα από 50 εκατομμύρια ευρώ για την πλήρη ανακαίνιση του δικτύου των καταστημάτων Βερόπουλος, τα οποία σταδιακά θα γίνουν My market ενώ θα υπάρξει και εξορθολογισμός του δικτύου.

Πιο συγκεκριμένα, 19 καταστήματα της Βερόπουλος αναμένεται να ολοκληρώσουν άμεσα τις δραστηριότητες τους ενώ ίσως να προστεθεί σε αυτά και κάποιος ακόμη μικρός αριθμός σε αυτά. Σύμφωνα με τον κ. Παντελιάδη, πρόκειται για τα πιο μικρά σε μέγεθος καταστήματα της Βερόπουλος, που δεν πληρούν τα πρότυπα της METRO και όπως υπογράμμισε όλοι οι εργαζόμενοι σε αυτά θα απορροφηθούν σε άλλα καταστήματα της αλυσίδας.

Επίσης, ο κ. Παντελιάδης τόνισε πως δεν έχει ζητηθεί κανένα haircut στις οφειλές της Βερόπουλος προς τους προμηθευτές, οι οποίοι υπογράμμισε θα εξοφληθούν άμεσα και στο ακέραιο, σημειώνοντας, όμως, πως η νέα εταιρεία λόγω του μεγαλύτερου μεγέθους της προσδοκά στο μέλλον καλύτερες συμφωνίες και εκπτώσεις από αυτούς.. Όπως, πάντως, σημείωσε οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της Βερόπουλος που μεταφέρονται στην Μetro άγγιζαν το τελευταίο διάστημα τα 60-70 εκατ. ευρώ ενώ ο συνολικός δανεισμός της, που έχει αναδιαρθρωθεί πλέον, ανερχόταν σε 150 εκατ. ευρώ.

Για την σημαντική επένδυση στην Βερόπουλος, ο κ. Παντελιάδης ανέφερε πως η Metro έχει προσφέρει 35 εκατ. ευρώ από ίδια κεφάλαια ενώ υπάρχει και νέα γραμμή τραπεζικού δανεισμού, με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όπως ανέφερε να παρουσιάζονται εξαιρετικά πρόθυμα να βοηθήσουν το εγχείρημα.

Σημειώνεται πως η Metro προχωράει και σε επενδύσεις σε αποθηκευτικούς χώρους δημιουργώντας και νέο κέντρο logistics στην Θεσσαλονίκη ενώ συνεχίζει το πλάνο ανάπτυξης που είχε για τα MyMarket, πριν το μεγάλο deal. Αυτό περιλαμβάνει επενδύσεις 25-30 εκατ. ευρώ μέσα στο 2016 για την δημιουργία 9-10 νέων καταστημάτων, την επέκταση δυο υπαρχόντων Cash & Carry αλλά και την εκκίνηση δημιουργίας καταστήματος Cash & Carry στην Κύπρο, με στόχο να λειτουργήσει το 2017.