Μεγάλες απώλειες στις Ευρωπαϊκές αγορές που ξεπερνούν το 4%, κράχ στις ασιατές αγορές που χάνουν μέσα σε ελάχιστες ώρες τα ετήσια κέρδη τους, πιέσεις στα νομίσματα και ισχυρές ρευστοποιήσεις στη διεθνή αγορά των εμπορευμάτων. Αυτή είναι η χαοτική εικόνα που παρατηρείται σήμερα Δευτέρα στην παγκόσμια οικονομία, καθώς οι φόβοι για τις συνέπειες της επιβράδυνσης της Κινεζικής οικονομίας έχουν προκαλέσει πανικό.
Αργά το μεσημέρι, το χρηματιστήριο στην Αθήνα έχανε πάνω από 6,5%, σε νέα χαμηλά έτους. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης ξεκίνησε σήμερα να χάνει 4,14% στις 346,33 μονάδες, ο γερμανικός DAX και ο γαλλικός CAC 40 έχαναν από 4,5% και ο αγγλικός FTSE 100 κινείται 4% χαμηλότερα.
Στην Κίνα, οι απώλειες για τους κυριότερους δείκτες ξεπερνούσαν το 8%, ενώ στην Αυστραλία, τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Κίνας, οι μετοχές κατέγραψαν ισχυρές απώλειες με το δείκτη ASX 200 να κλείνει με απώλειες 3,73%. Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei ολοκλήρωσε τις συναλλαγές 4,61% χαμηλότερα.
Ισχυρές πιέσεις δέχτηκαν χτες και τα χρηματιστήρια των χωρών του Περσικού Κόλπου, ως αποτέλεσμα της πτώσης της τιμής του πετρελαίου, του παγκόσμιου selloff στις μετοχές και των αυξανόμενων ανησυχιών για την κατάσταση της κινέζικης οικονομίας.
Πολλά ασιατικά νομίσματα δέχτηκαν ισχυρές πιέσεις, υποχωρώντας σε πολυετή χαμηλά. Το μαλαισιανό ρινγκίτ έπεσε σε νέα χαμηλά 17 ετών, το μπαχτ της Ταϋλάνδης διολίσθησε σε χαμηλό 6 ετών και γουόν της Νότιας Κορέας, κινείται σε χαμηλό 4 ετών έναντι του δολαρίου.
Πλέον, χρηματιστές και επενδυτές, εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην Κινεζική κυβένηση, η οποία αναμένεται να προχωρήσει σε κινήσεις για την αποτροπή μίας μακροπρόθεσμης επιβράδυνσης της οικονομίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας (PBOC) ετοιμάζεται να «πλημμυρίσει» με ρευστότητα το τραπεζικό σύστημα της χώρας, για να δώσει ώθηση στον τραπεζικό δανεισμό και να αποτρέψει φυγή κεφαλαίων μετά την υποτίμηση του γουάν.
Με πληροφορίες και από το capital.gr