Δύο μεγάλα ονόματα του ποντιακού καλλιτεχνικού στερεώματος, ο Ματθαίος Τσαχουρίδης και ο Θεόφιλος Πουταχίδης θα εμφανιστούν τις τελευταίες δύο ημέρες, σήμερα και αύριο, στα πλαίσια του πλούσιου προγράμματος ΄΄Ζωντανεύοντας το Καρατάσιου με Μνήμες Ποντιακές΄΄ που συνδιοργανώνουν για 7η χρονιά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καρατάσιου και η Ένωση Ποντίων Πολίχνης σε συνεργασία με το Δήμο Παύλου Μελά.
Συγκεκριμένα συμμετέχουν:
τη Δευτέρα 29/8 και με ώρα έναρξης 22.30
Τσαχουρίδης Ματθαίος (Τραγούδι – Λύρα)
Τσάτμαλη Σοφία (Τραγούδι), Ιωαννίδης Αλέξανδρος (Λύρα)
Αδαμίδης Ηρακλής (Νταούλι), Σιαμλίδης Κλεάνθης (Νταούλι)
Κορτσινίδης Γιώργος (Τύμπανα), Σωτηριάδης Σάκης (Πλήκτρα)
και την Τρίτη 30/8 και με ώρα έναρξης 22.30
Πουταχίδης Θεόφιλος με την μπάντα του
Τσάτμαλη Σοφία (Τραγούδι), Ιωαννίδης Αλέξανδρος (Λύρα)
Αδαμίδης Ηρακλής (Νταούλι), Σιαμλίδης Κλεάνθης (Νταούλι)
Ματθαίος Τσαχουρίδης, ο Εθνομουσικολόγος
Ο Ματθαίος Τσαχουρίδης γεννήθηκε στη Βέροια. Σε ηλικία 9 ετών ξεκίνησε να παίζει την ποντιακή λύρα, την οποία έμαθε από τον παππού του. Από τότε έως και σήμερα, η ποντιακή λύρα είναι το μουσικό όργανο μέσα από το οποίο ο Ματθαίος εκφράζεται με αφοσίωση, αγάπη και σεβασμό.
Το Μάιο του 1996 κέρδισε το πρώτο Πανελλήνιο βραβείο παραδοσιακής μουσικής, σε διαγωνισμό, που διοργάνωσε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Αμέσως μετά η Ιερά Μητρόπολις Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας παραχωρεί στον Ματθαίο υποτροφία για σπουδές. Είναι πτυχιούχος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (Goldsmiths). Έχει στο ενεργητικό του μεταπτυχιακό στην Εθνομουσικολογία και από το Δεκέμβριο του 2007 είναι κάτοχος Διδακτορικού του Μουσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Το θέμα της διατριβής του είναι: «Η Ποντιακή Λύρα στη σύγχρονη Ελλάδα», ένα από τα πρώτα Διδακτορικά στο Ηνωμένο Βασίλειο, που αναφέρεται στην εκτέλεση – ερμηνεία μη δυτικών μουσικών οργάνων και το πρώτο παγκοσμίως, που αναφέρεται στην ποντιακή λύρα, την προέλευση και τις σύγχρονες μουσικές δυνατότητες του οργάνου.
Διακρίσεις
Τον Ιανουάριο του 2005 ο Ματθαίος κέρδισε το Πρώτο Βραβείο του Ιδρύματος Τεχνών Βρετανίας, ως ο καλύτερος ερμηνευτής παραδοσιακού οργάνου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει συμμετάσχει ως σολίστας με την ποντιακή λύρα στα φεστιβάλ παγκόσμιας μουσικής WOMAD και WOMEX, στην Όπερα του Παλέρμο στη Σικελία για την UNESCO και στο Royal Albert Hall του Λονδίνου. Έχει εκτελέσει διάφορες συνθέσεις και έργα με την ποντιακή λύρα για το ραδιόφωνο του BBC και το 2004 ερμήνευσε το μουσικό Ολυμπιακό θέμα της τηλεόρασης του BBC για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, συνοδευόμενος από την Συμφωνική Ορχήστρα της Πράγας. Τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς συνεργάστηκε με τον Πέρση λυράρη Αρντεσίρ Καμκάρ στην Τεχεράνη. Το Νοέμβριο του 2005 συνέπραξε ως σολίστας με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Ουκρανίας στην Όπερα της Γενεύης.
Κορυφαία στιγμή στη μέχρι τώρα συναυλιακή του πορεία, αποτελεί η εμφάνισή του στο Ηρώδειο για την έναρξη του φεστιβάλ Αθηνών 2005. Εκεί ερμήνευσε με την ποντιακή λύρα συνθέσεις του Μίμη Πλέσσα υπό τη διεύθυνσή του ιδίου και τη συνοδεία της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ. Τον Αύγουστο του 2006, ο Ματθαίος ανέλαβε μαζί με τον αδερφό του Κων/νο την καλλιτεχνική διεύθυνση του 21ου Διεθνούς Βυζαντινού Συνεδρίου Λονδίνου με Διευθυντή – Οργανωτή τη Μαρίνα Λαίδη Μάρκς και Πατρόνα τον Πρίγκηπα Κάρολο. Είναι ο πρώτος Έλληνας σολίστας μουσικός, που εμφανίστηκε στο Ιράκ σε συναυλία εθνικής μουσικής στο New Art Palace Centre της Ιρακινής πόλης Σουλεϊμανία στις 20.02.09.
Το μουσικό σχήμα «Ψυχή και Σώμα», που δημιούργησε με τον αδερφό του Κωνσταντίνο, πρωταγωνιστεί στη μουσική σκηνή τόσο στην Ελλάδα (sold out εμφανίσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης) όσο και στο εξωτερικό (Μόναχο, Στουτγάρδη, Στοκχόλμη, Μόσχα, Λονδίνο), με την ποντιακή λύρα να αγκαλιάζει ένα παγκόσμιο μουσικό ρεπερτόριο και να αναδεικνύει τις απεριόριστες μουσικές δυνατότητες του οργάνου.
Ο Ματθαίος εκτός από ποντιακή λύρα παίζει και άλλα έγχορδα μουσικά όργανα όπως βιολί, λαούτο, ούτι, μπουζούκι, κιθάρα, Ιρανική λύρα, Αφγανικό ρεμπάπ, καθώς επίσης και την Αφγανική και Ουζμπέκικη λύρα.
Θεόφιλος Πουταχίδης, ο δεξιοτέχνης της λύρας
Ξεκίνησε την ενασχόληση του με την ποντιακή παράδοση και την ποντιακή λύρα το 1993 μέσα από το Σύλλογο Ποντίων Μονάχου, όπου διακρίνεται και επιβραβεύεται.
Η πρώτη του εμφάνιση στο Μόναχο το 1993 δίπλα στους θρυλικούς Χρύσανθο και Χρήστο Χρυσανθακόπουλο, σημάδεψε την καλλιτεχνική πορεία του.
Στα 10 χρόνια της ενασχόλησης του συνεργάστηκε με πάρα πολλούς Ποντιακούς Πολιτιστικούς Συλλόγους, με όλους τους επώνυμους πόντιους καλλιτέχνες μουσικούς και τραγουδιστές.
Κατά το διάστημα αυτό:
α) αποφοίτησε από την πρότυπο Μουσική Σχολή εκμάθησης ποντιακής λύρας του Μιχάλη Καλλιοτζίδη (1997-2001, παράρτημα Κοζάνης),
β) παρακολούθησε θεωρία της Μουσικής στην Αναξαγόρειο Μουσική Σχολή της κ. Κυριακής Στεφανίδου (1998-2001, Πτολεμαΐδα),
γ) παρακολούθησε το Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο Πτολεμαΐδας με θέμα πολιτιστική κληρονομιά με τον Παναγιώτη Μυλωνά (2003),
δ) παρακολούθησε Σεμινάριο του Ωδείου των Αφών Ματθαίου με τον Ross Daly (2003),
ε) παρακολούθησε το επιστημονικό συνέδριο της Ένωσης Ποντίων Εκπαιδευτικών Ελλάδος με θέμα: Ιστορία και περιεχόμενο της εκπαίδευσης (2003, Κοζάνη).
Εμφανίζεται επαγγελματικά σε πολλά ποντιακά κέντρα διασκέδασης με ξεχωριστή αυτή στο “Μίθριο” της Θεσσαλονίκης (χειμώνας 2002), στο “Αναλλαγάδ’” στην Πτολεμαΐδα (χειμώνας 2003 και 2004) και στο “Αθήνα 82” στην Αθήνα (χειμώνας 2005).
Δραστηριοποιείται δισκογραφικά ερμηνεύοντας με τη λύρα του παραδοσιακούς ποντιακούς σκοπούς αλλά και δικές του νέες μουσικές συνθέσεις:
Διευρύνει τις μουσικές του ανησυχίες στον τομέα της Μουσικής για θέατρο με χαρακτηριστική την παρουσία του στο έργο “Νοσταλγών Θρήνος” του Κώστα Διαμαντίδη (αφηγηματική μελοποίηση της “Καμπάνας του Πόντου” του Φ. Κτενίδη) καθώς και στη “Λυσιστράτη” του Αριστοφάνη σε ελεύθερη μεταφορά στα ποντιακά του Κ. Διαμαντίδη, κοντά στην ηθοποιό – σκηνοθέτη (Ελένη Γερασιμίδου και τον Χορογράφο κ. Σίμωνα Πάτροκλο).
Έχει εμφανιστεί με μεγάλη επιτυχία δίπλα στον παγκοσμίου φήμης Τούρκο καλλιτέχνη Omar Faruk Tekbilek στο Μέγαρο Μουσικής της Θεσσαλονίκης.
Δίδαξε (πέντε συνεχόμενες χρονιές) ποντιακή λύρα στο Μουσικό Γυμνάσιο Πτολεμαΐδας ως αναπληρωτής καθηγητής.