Σαν σήμερα πέθανε, σε ηλικία 36 ετών, η θρυλική Μαντουμπάλα, διάσημη ινδή ηθοποιός, που πρωταγωνίστησε σε κλασσικές ταινίες του Bollywood, από την οποία είναι εμπνευσμένο το ομώνυμο τραγούδι του Στέλιου Καζαντζίδη.
Ποια ήταν η Μαντουμπάλα
Η Μουμτάζ Μπεγκούμ Τζεχάν Ντελάβι, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, γεννήθηκε το 1933 στο Δελχί από μία φτωχή και συντηρητική οικογένεια μουσουλμάνων. Εξαιτίας της κακής οικονομικής τους κατάστασης, ξεκίνησε να δουλεύει από μικρή ηλικία. Χαρακτηριστικό είναι ότι η πρώτη της εμφάνιση στον κινηματογράφο ήταν σε ηλικία εννέα ετών, στην ταινία Basant (1942). Σύντομα κέρδισε τη φήμη μιας ταλαντούχας ερμηνεύτριας ενώ στην Ινδία την αντιμετώπιζαν ως σταρ, συγκρίνοντάς την με την Μέριλιν Μονρόε.
Άλλαξε το όνομά σε Μαντουμπάλα σε ηλικία 14 ετών μετά από προτροπή μιας άλλης φημισμένης πρωταγωνίστριας, της Ντέβικα Ράνι. Για πρώτη φορά εμφανίστηκε με αυτό το όνομα και ως πρωταγωνίστρια στην ταινία Neel Kamal (1947). Τα επόμενα χρόνια είχε αποκτήσει τόσο μεγάλη φήμη που οι θαυμαστές της την αποκαλούσαν «Αφροδίτη της μεγάλης οθόνης» ενώ η ταινία Mahal «απογείωσε» την καριέρα της.
Το 1950 όμως αποκαλύπτεται η καρδιακή της πάθηση, μία εκ γενετής καρδιακή ανωμαλία. Εκείνη την εποχή οι επεμβάσεις στην καρδιά δεν ήταν ακόμα διαδεδομένες και η ηθοποιός δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει την ασθένεια. Έφυγε από τη ζωή στις 23 Φεβρουαρίου του 1969, σε ηλικία 36 ετών, έχοντας συμμετάσχει σε πάνω από 70 ταινίες.
Πως η Μαντουμπάλα έγινε τραγούδι του Στέλιου Καζαντζίδη
Όταν ο Στέλιος Καζαντζίδης είδε την ταινία «Ο αλήτης της Βομβάης» άκουσε ένα τραγούδι το οποίο τον εντυπωσίασε και θέλησε να το διασκευάσει στα ελληνικά. Τους στίχους ανέλαβε να γράψει η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, η οποία ως παλιά ηθοποιός και έχοντας δει αρκετές ινδικές ταινίες, σκέφτηκε αμέσως τη Μαντουμπάλα.
Έτσι, έγραψε τους στίχους του γνωστού τραγουδιού, με κεντρικό θέμα την αναζήτηση της χαμένης κοπέλας, με σαφή επιρροή από τον πρόωρο θάνατο της κόρης της. Ο Στέλιος Καζαντζίδης πήρε τους στίχους της αλλά δεν μπορούσε να τους συνδυάσει με τη μουσική. Έτσι, πήγε στον Θεόδωρο Δερβενιώτη, προκειμένου να τον βοηθήσει. Εκείνος τελικά το άλλαξε σχεδόν όλο, καθώς έβαλε δική του μουσική στην εισαγωγή και τα κουπλέ, αφήνοντας μόνο την αρχική ινδική μουσική. Το τραγούδι κυκλοφόρησε το 1959 σημειώνοντας τεράστια επιτυχία και πουλώντας 96.000 δίσκους. Ωστόσο, ως στιχουργός και συνθέτης του τραγουδιού εμφανίστηκε ο Στέλιος Καζαντζίδης, κάτι που ξεσήκωσε δημιούργησε εντάσεις ανάμεσα στον τραγουδιστή και τους δημιουργούς.
Σύμφωνα με το βιβλίο του Νέαρχου Γεωργιάδη και της Τάνια Ραχματούλινα «Ο Θόδωρος Δερβενιώτης και το μεταμφυλιακό τραγούδι», αυτό οφειλόταν στη συμφωνία που είχε γίνει μεταξύ του τραγουδιστή και της εταιρείας του. Την περίοδο εκείνη, ο Καζαντζίδης, βρισκόταν στο απόγειο της καριέρας του και πίεζε τη δισκογραφική του εταιρεία, «Κολούμπια» να του κάνει αύξηση. Ο ιδιοκτήτης Τάκης Λαμπρόπουλος δέχτηκε να το κάνει αλλά με έμμεσο τρόπο ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα με τους υπόλοιπους καλλιτέχνες. Η λύση ήταν μία: θα δήλωνε τη σύνθεση και τον στίχο στο όνομα του Καζαντζίδη ώστε να εισπράξει αυξημένη αμοιβή.
Οι στίχοι του τραγουδιού
Μαντουμπάλα, αγάπη γλυκιά μου,
λαχταρώ νά ’ρθεις πάλι κοντά μου.
Από τότε που σ’ έχασα λιώνω,
τ’ όνομά σου φωνάζω με πόνο,
Μαντουμπάλα, Μαντουμπάλα.
Με μάτια κλαμένα στους δρόμους γυρνώ,
μια χαμένη αγάπη ζητάω να βρω,
μια χαμένη αγάπη ζητάω να βρω.
Να σε δω κι ας πεθάνω, καλή μου.
Αυτό μόνο ζητάει η ψυχή μου.
Από τότε που σ’ έχασα λιώνω,
τ’ όνομά σου φωνάζω με πόνο,
Μαντουμπάλα, Μαντουμπάλα.
Με μάτια κλαμένα στους δρόμους γυρνώ,
μια χαμένη αγάπη ζητάω να βρω,
μια χαμένη αγάπη ζητάω να βρω.
Το ινδικό τραγούδι
Πηγές: mixanitouxronou.gr, tampouloukia.gr