Μαθητές της Θεσσαλονίκης τιμούν τη Γενοκτονία των Ποντίων

Με θεατρικό δρώμενο, απαγγελία ποιήματος, παρουσίαση ιστορικού αφηγήματος, καλλιτεχνικό πρόγραμμα αλλά και κατάθεση λουλουδιών στο μνημείο για τη Γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού θα τιμήσουν την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας στις 19 Μαΐου, μαθητές του 51ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής τον δάσκαλο της ΣΤ΄ τάξης Στάθη Ταξίδη.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί ανήμερα της ημέρας μνήμης, στις 10:00, στην αίθουσα του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης· θα ακολουθήσει η επίσκεψη στο μνημείο.

Ειδικότερα, η εκδήλωση (στην οποία θα συμμετάσχει και η Ε΄ τάξη) θα ξεκινήσει με την παρουσίαση του ιστορικού αφηγήματος του Στάθη Ταξίδη Στης Ανατολής τα μέρη μια φορά κι έναν καιρό. Τέσσερις μαθητές θα διηγηθούν την ιστορία του ποντιακού ελληνισμού, από τη μυθολογία μέχρι τον ξεριζωμό, καθώς και τους αγώνες για την αναγνώριση της Γενοκτονίας. Θα ακολουθήσει ομιλία από τον Στάθη Ταξίδη και προβολή διαφανειών με την ιστορία του ποντιακού ελληνισμού, ενώ δύο μαθητές της ΣΤ΄ τάξης θα απαγγείλουν το ποίημα του Κωνσταντίνου Καβάφη «Πάρθεν».
Αμέσως μετά θα παρουσιαστεί θεατρικό δρώμενο από τους μαθητές με τη δραματοποίηση του κειμένου του Χρήστου Σαμουηλίδη «Πόντιοι και Καππαδόκες», για να πάρει τη σκυτάλη το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της εκδήλωσης. Στο πλαίσιό του ο Βασίλης Τοπαλίδης (τραγούδι) και ο Γιάννης Μπουλουκής (λύρα) θα παρουσιάσουν δημώδη ακριτικά άσματα του Πόντου, ενώ σέρρα θα χορέψει ο Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών. Μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης, τα παιδιά θα πάνε να καταθέσουν λουλούδια στο μνημείο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, στην πλατεία Αγίας Σοφίας.

Σε όλη τη διαδρομή από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο έως το μνημείο, οι μαθητές θα κρατούν ελληνικές σημαίες.

Όπως είπε στο pontos-news.gr ο Στ. Ταξίδης, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας θα αποστείλει εγκύκλιο και σε άλλα σχολεία του κέντρου της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να παρακολουθήσουν την εκδήλωση.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και του Ιερού Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά».

Πηγή: pontos-news.gr