ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μήνυμα αλληλεγγύης του Γ.Ν Παπαγεωργίου στη ΔΕΘ!

Με τη δύναμη των έργων τους, ζωγράφοι και γλύπτες του Τομέα Εικαστικών Παρεμβάσεων & Εφαρμογών (ΤΕΠΕ) του ΓΝ Παπαγεωργίου, στέλνουν στους επισκέπτες της 82ης ΔΕΘ το δικό τους μήνυμα αλληλεγγύης, πολιτισμού και ανθρωπιάς.

Με «όπλο» την κοινή γλώσσα της τέχνης, 21 Eικαστικοί με 25 έργα καταγράφουν το δράμα των ανθρώπων που εγκατέλειψαν τις ρίζες τους και έζησαν το μαρτυρικό ταξίδι της προσφυγιάς.

Η έκθεση ταξιδεύει τον επισκέπτη στις «Χαμένες Πατρίδες του Ελληνισμού», από τη Σμύρνη και την Ιωνία μέχρι την Κωνσταντινούπολη, τον Πόντο, την Κύπρο και την Αρχαία Ελλάδα.
Μπροστά στη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Εικαστικοί φιλοδοξούν να διαδώσουν μέσα από τα έργα τους ένα μήνυμα ανθρωπιάς, αντανακλώντας την κοινωνική ευαισθησία του ΤΕΠΕ και του ΓΝ Παπαγεωργίου.

Η έκθεση, μέρος της Δ’ Ομαδικής Έκθεσης «Χαμένες Πατρίδες του Ελληνισμού» που φιλοξενήθηκε από τις 22 Απριλίου έως τις 10 Μαϊου, με μεγάλη επιτυχία, στο ΓΝ Παπαγεωργίου, μεταφέρεται στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης», στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης, μετά από πρόσκληση της ΔΕΘ-Helexpo.

Αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα αισθητικής και προσελκύοντας τα βλέμματα εκατοντάδων φίλων της Τέχνης, αποτέλεσε κορυφαίο γεγονός για τα πολιτιστικά δρώμενα του Νοσοκομείου και όχι μόνο. Εξάλλου, η θετική ανταπόκριση από το κοινό έχει καθιερώσει την εικαστική αυτή εκδήλωση που αποτελεί πλέον θεσμό για το ΓΝ Παπαγεωργίου.

«Η έκθεση ‘’Χαμένες Πατρίδες του Ελληνισμού’’ αγγίζει τα υψηλότερα επίπεδα αισθητικής και έχει τύχει ευρύτατης κοινωνικής απήχησης, λόγω του ανθρωποκεντρικού θέματός της. Η θετική ανταπόκριση από το κοινό, η πολλαπλή αναβάθμιση της καθημερινότητας των εργαζόμενων στο χώρο μας, των ασθενών, των συνοδών και των νοσηλευόμενων παιδιών, μας γέμισε ικανοποίηση και αυτοπεποίθηση και η εικαστική αυτή εκδήλωση έγινε πλέον θεσμός», τονίζει με αφορμή την παρουσία της έκθεσης στην 82η ΔΕΘ-Helexpo ο πρόεδρος του ΓΝ Παπαγεωργίου Βασίλης Παπάς.

Όπως επισημαίνει ο καθηγητής του ΑΠΘ και πρόεδρος του ΤΕΠΕ Αντώνης Φιλιππόπουλος, «Νιώθουμε περήφανοι για την αρμονική συνύπαρξη, στην έκθεση, καθηγητών, διδασκόντων και πτυχιούχων της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, καθώς και μελών του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βόρειας Ελλάδας (ΣΚΕΤΒΕ)». Ο ίδιος προσθέτει ότι «είναι χαρά και τιμή για εμένα, τους εθελοντές και τους εικαστικούς του ΤΕΠΕ, η συνεργασία με την ΔΕΘ-Helexpo για την παρουσίαση αυτής της ιδιαίτερα πετυχημένης και άκρως συγκινητικής για την ελληνική ψυχή έκθεσης».

Σε όλη τη διάρκεια της 82ης ΔΕΘ-Helexpo, από τις 9 έως τις 17 Σεπτεμβρίου, οι επισκέπτες και οι εκθέτες θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν τα έργα της έκθεσης «Χαμένες Πατρίδες του Ελληνισμού» και να ξεναγηθούν στους χώρους της από τους εθελοντές του ΤΕΠΕ.

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο φουαγιέ του Συνεδριακού Κέντρου «Ιωάννης Βελλίδης» και θα είναι επισκέψιμη καθημερινά στις 16:00-22:00 και τα Σαββατοκύριακα, στις 10:00-22:00, με ελεύθερη είσοδο. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου, στις 20:00.

Λίγα λόγια για τον ΤΕΠΕ
Πρωτοπόρο για τα ελληνικά δεδομένα, το ΓΝ Παπαγεωργίου ακολουθώντας τα βήματα του Great Ormond str. Hospital του Λονδίνου και του νοσοκομείου Necker του Παρισιού, καθιέρωσε τον ΤΕΠΕ.
Η απόφαση να ιδρυθεί ο Τομέας, τον Σεπτέμβριο του 2013, αποσκοπεί αφενός, στην αναβάθμιση της αισθητικής των χώρων του Νοσοκομείου και των καλλιτεχνικών δρώμενων που εδώ και χρόνια διοργανώνονται στο Νοσοκομείο, αφετέρου δε στην ευρύτερη ανταπόκριση του καλλιτεχνικού κόσμου της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο…