ΕΙΔΗΣΕΙΣ
villa_modiano

Λάμπει ξανά η βίλα Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη (Φωτό)

Πίσω από την μαύρη πελώρια καγκελόπορτα ξεπροβάλλει ένα αρχιτεκτονικό διαμάντι, που μετά από δεκαετίες εγκατάλειψης αποκτά ξανά τη λάμψη του. Το αρχοντικό που τέλη του 19ου αιώνα στέγαζε την οικογένεια του εμπόρου, Γιοσέφ Μοδιάνο και κατόπιν το Παράρτημα του Α΄ Γυμνασίου Θεσσαλονίκης, γλίτωσε από τη φθορά και την εγκατάλειψη. Με χειρουργικές επεμβάσεις αποκαταστάθηκε και τέλη Φεβρουαρίου παραδίδεται σε χρήση.

Το αρχοντικό χτίστηκε το 1899 στην περίφημη «Συνοικία των Εξοχών» ή αλλιώς «Λεωφόρο των Πύργων», σημερινή λεωφόρο Β. Όλγας, όπου είχαν τις κατοικίες τους εύπορες οικογένειες της Θεσσαλονίκης. Μέχρι και τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο χρησιμοποιούνταν ως κατοικία, στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε και από το 1960 ως το 1978 λειτουργούσε ως παράρτημα του Α΄ Γυμνασίου, με το οποίο γειτνιάζει. Το κτίριο «πληγώθηκε» από τον φονικό σεισμό που έπληξε τότε τη Θεσσαλονίκη και εγκαταλείφθηκε.

Τα σημάδια του χρόνου πάνω του ήταν καταστροφικά. Η στέγη κατέρρευσε, τα πατώματα υποχώρησαν, οι ξύλινες σκάλες έπεσαν, οι τοίχοι καταστράφηκαν. Το αρχιτεκτονικό διαμάντι θάμπωσε. Το υπουργείο Πολιτισμού το 1979 απαγόρευσε την κατεδάφισή του και το χαρακτήρισε διατηρητέο. Έπρεπε να περάσουν 35 χρόνια για να αποκατασταθεί.

Άνοιξη του 2013 άρχισαν οι εργασίες για τη διάσωση του κτιρίου. Στους τοίχους και στις οροφές κάτω από στρώματα ασβέστη και μπογιάς αποκαλύφθηκε εντυπωσιακός ζωγραφικός διάκοσμος. Σύμφωνα με τους συντηρητές πρόκειται για μοναδικά έργα τέχνης. Κάθε δωμάτιο είχε διαφορετικό θέμα τοιχογραφίας και οροφογραφίας, που εκτιμάται ότι ο καλλιτέχνης δημιούργησε χωρίς να χρησιμοποιήσει πατρόν. Με πολύ προσοχή αποκολλήθηκαν από ειδικούς συντηρητές και μεταφέρθηκαν στην Αθήνα για να αποκατασταθούν.

Στη συνέχεια ενισχύθηκε ο σκελετός του κτιρίου με την μέθοδο της εκτόξευσης σκυροδέματος.

Κατόπιν οι συντηρητές επανασυγκόλλησαν στις οροφές και τους τοίχους τον μοναδικό ζωγραφικό διάκοσμο. Επιπλέον, ειδικά συνεργεία στήριξαν τα υπεραιωνόβια πεύκα που βρίσκονται στην αυλή του αρχοντικού.

Αυτές τις μέρες τα τεχνικά συνεργεία βάζουν τις τελευταίες πινελιές σε ένα έργο τέχνης που θα χρησιμοποιείται για τις ανάγκες του Α΄ Γυμνασίου Θεσσαλονίκης και αποτελεί ανεκτίμητη κληρονομιά για όλη την πόλη.