Ο Έλληνας διακεκριμένος καθηγητής του ΜΙΤ εξηγεί τις αλλαγές που φέρνει η τεχνολογία στην καθημερινότητά μας
Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης είναι ένα από τα πιο λαμπρά μυαλά στον χώρο τον θετικών επιστημών διεθνώς. Ο Έλληνας μαθηματικός που κατάφερε σε ηλικία 27 ετών να λύσει τον γρίφο του νομπελίστα οικονομολόγου Τζον Νας και στα 37 του είναι Καθηγητής στο MΙΤ, μίλησε στο Euronews για τις τεχνολογικές προκλήσεις του μέλλοντος.
Δεν μπορείς να συμμετέχεις στην κοινωνία του μέλλοντος χωρίς να γνωρίζεις πως λειτουργεί η τεχνολογία
Καθηγητής ΜΙΤ
Euronews: «Ποιές είναι οι εκτιμήσεις σας για την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης τα επόμενα χρόνια; Πρακτικά, τι μπορούμε να περιμένουμε στο μέλλον;»
Κ.Δασκαλάκης:«Περιμένουμε να δούμε την τεχνητή νοημοσύνη να εισέρχεται επιθετικά στη ζωή μας, δηλαδή θα βλέπουμε μηχανές με τεχνητή νοημοσύνη να μας περιβάλουν, αυτές μπορεί να είναι αυτο-οδηγούμενα οχήματα ή συσκευές που αντιλαμβάνονται τα ερεθίσματα από το περιβάλλον τους, θα τα επεξεργάζονται και θα αλληλεπιδρούν μαζί μας».
Euronews: «Έχετε αναφέρει ότι για να εκπαιδεύσουμε την τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιούμε προσωπικά δεδομένα. Προκύπτουν θέματα ιδιωτικότητας. Εσείς ανεβάζετε με ευκολία τα δικά σας δεδομένα στο διαδίκτυο;»
Κ.Δασκαλάκης: *«Κάθε φορά που εγκαθιστάς ένα πρόγραμμα που σου δίνει μια εταιρία τσάμπα, όταν πατάς το κουμπί Συμφωνώ με την εγκατάσταση, ουσιαστικά επιτρέπεις να κοιτούν τα δεδομένα σου, διότι όπως σου λένε και οι Αμερικανοί, δεν σου δίνει κανείς τίποτα δωρεάν. Οπότε πρέπει να έχουμε όλοι συναίσθηση ότι η δραστηριότητά μας αποτυπώνεται με κάποιο τρόπο και να είμαστε κάπως άγρυπνοι. Στο ερώτημα αν προσέχω τη δραστηριότητά μου στο ίντερνετ, ναι την προσέχω γιατί ξέρω ότι τίποτα δεν σβήνεται από το ίντερνετ».*
Euronews: «Πώς κρίνετε το επίπεδο της τεχνολογίας στην Ελλάδα;»
Κ.Δασκαλάκης:«Υπάρχει ένα υγιές περιβάλλον νεοφυών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, ωστόσο στο κράτος δεν βλέπω να έχει εισέλθει εποικοδομητικά η τεχνολογία. Πολλές υπηρεσίες που προσφέρει το κράτος θα έπρεπε να είναι μηχανοποιημένες. Αυτό και μικραίνει το κράτος και το κάνει πιο αποδοτικό, αλλά επίσης μειώνει και τα περιθώρια λαδώματος και άλλων κακώς κειμένων. Γενικότερα, δεν είμαστε από τις πιο ανεπτυγμένες χώρες στην υιοθέτηση της τεχνολογίας».
Euronews: «Τι μπορεί να γίνει γι’αυτό;»
K.Δασκαλάκης:* «Για να βγει η Ελλάδα από το τέλμα, πρέπει να χρησιμοποιήσει το ταλέντο που υπάρχει και παράγεται από τα ελληνικά πανεπιστήμια. Αυτή τη στιγμή δεν έχεις πολλές διόδους στην Ελλάδα και φεύγεις στο εξωτερικό. Είναι τραγικό η Ελλάδα να εκπαιδεύει τόσους επιστήμονες και να τους χάνει στο εξωτερικό ή να μην τους χρησιμοποιεί. Νομίζω ότι οι επιστήμονες μπορούν να φέρουν ανάταση στην ελληνική οικονομία».*
Euronews: «Τι προσόντα πρέπει να έχουν οι μαθητές για να είναι έτοιμοι για το μέλλον τους;»
Κ.Δασκαλάκης: «Στην εποχή μας όλοι πρέπει να ξέρουν πληροφορική, να έχουν αλφαβητισμό ως προς το πως λειτουργεί η τεχνολογία. Νομίζω ότι δεν μπορείς να συμμετέχεις στην κοινωνία του μέλλοντος χωρίς να γνωρίζεις το πως η τεχνολογία λειτουργεί».
Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής της Επιστήμης των Υπολογιστών στο ΜΙΤ. Είναι απόφοιτος των Ηλεκτρολόγων του Ε.Μ.Π. Έκανε διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ, και εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στη Microsoft. Η έρευνά του επικεντρώνεται στην θεωρητική πληροφορική και την διεπαφή της με τα Οικονομικά, την Στατιστική και την Τεχνητή Νοημοσύνη. Έχει μεταξύ άλλων τιμηθεί με το βραβείο της καλύτερης διδακτορικής διατριβής στην πληροφορική από τον διεθνή οργανισμό επιστήμης των υπολογιστών ACM, με το βραβείο Kalai από την διεθνή ένωση Θεωρίας Παιγνίων, το βραβείο εξαιρετικής δημοσίευσης από την διεθνή ένωση εφαρμοσμένων μαθηματικών SIAM, το Career Award από το Ίδρυμα Επιστημών της Αμερικής, το βραβείο Πληροφορικής του Ιδρύματος Sloan και την ερευνητική υποτροφία της Microsoft.