Με κομμένη την ανάσα δεκάδες Θεσσαλονικείς παρακολούθησαν στην πλατεία Αριστοτέλους τους εντυπωσιακούς ελιγμούς του ανανεωμένου ART-14, του μονοθέσιου αγωνιστικού αυτοκινήτου που κατασκεύασαν φοιτητές του ΑΠΘ και με το οποίο απέσπασαν ευρωπαϊκές και παγκόσμιες διακρίσεις.
Η πιο κεντρική πλατεία της Θεσσαλονίκης μετατράπηκε την Κυριακή σε πίστα της Formula 1 και η ομάδα Aristotle Racing Team (ART) του πανεπιστημίου παρουσίασε στο κοινό τις βελτιώσεις που έκαναν τα 30 μέλη της στο αυτοκίνητο, το οποίο έχει καταξιωθεί στο στερέωμα του μηχανοκίνητου αθλητισμού.
«Τη χρονιά που πέρασε κάναμε πολλές αλλαγές και βελτιώσεις στο μονοθέσιο. Πλέον το κύριο μέρος του οχήματος αποτελείται από ανθρακονήματα, προσθέσαμε νέα αεροδυναμικά »πακέτα» στην εμπρός και στην πίσω αεροτομή, ενώ χρησιμοποιήσαμε νέα υλικά, όπως το τιτάνιο για την εξάτμιση και μαγνήσιο για τις ζάντες. Επίσης, επανασχεδιάσαμε τις αναρτήσεις με στόχο το καλύτερο στήσιμο και τη βελτίωση της συμπεριφοράς του αυτοκινήτου», εξηγεί στη «δημοκρατία» ο Ιορδάνης Κοντσές, φοιτητής στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ και αρχηγός της ομάδας ART.
Οι αλλαγές και οι βελτιώσεις στο όχημα έγιναν με στόχο να μειωθεί το βάρος του. «Πέρυσι ζύγιζε 230 κιλά και μετά τις αλλαγές ζυγίζει 210 κιλά. Από αυτό κερδίζουμε σε απόδοση, επιτάχυνση και στην ταχύτητα του αυτοκινήτου», προσθέτει.
Το αποτέλεσμα της δουλειάς και των κόπων των φοιτητών είναι εντυπωσιακό. Το ανανεωμένο ART-14 παρουσιάζει δυναμική επιτάχυνση, ενώ ο σχεδιασμός και το στήσιμό του συναγωνίζονται επάξια μονοθέσια που κατασκευάζονται σε πανεπιστήμια στο εξωτερικό με την υποστήριξη κολοσσών της αυτοκινητοβιομηχανίας. «Παρά τις αντιξοότητες και τις ελλείψεις προσπαθούμε. Κάποιες εταιρίες μας στηρίζουν πιστεύοντας στο έργο μας. Στόχο έχουμε να δημιουργήσουμε ένα μονοθέσιο που το ερχόμενο καλοκαίρι θα μπορέσει να αποσπάσει νέες διακρίσεις σε διαγωνισμούς που θα γίνουν σε Ιταλία, Γερμανία και Ουγγαρία», λέει η Αμαλία Χάβαρη, φοιτήτρια και μέλος της ομάδας ART.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης το κοινό και κυρίως τα παιδιά φωτογραφήθηκαν με το επίσης πετυχημένο μονοθέσιο ART-12, παλαιότερο μοντέλο, που διαμορφώθηκε ως προσομοιωτής αγώνων, ενώ ενημερώθηκαν για το νέο μοντέλο ART-16, πάνω στο οποίο οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του ΑΠΘ άρχισαν ήδη να δουλεύουν με πολύ μεράκι και ζήλο.