Αντιφατική είναι η εικόνα που επικρατεί αυτήν την ώρα στη Χίο, με τους πρόσφυγες να έχουν αποκλείσει το κεντρικό λιμάνι του νησιού και από την άλλη γεμάτο από πλοία να είναι το λιμάνι των Μεστών.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Politischios.gr, σε κλειστή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου με τη συμμετοχή Δήμου, Περιφέρειας, Αστυνομίας, Λιμενικού και παρουσία της συντονίστριας του νησιού για το μεταναστευτικό Λ. Αρσενοπούλου αλλά και του Κυβερνητικού Βουλευτή Α. Μιχαηλίδης αποτιμήθηκε η παρούσα κατάσταση ενώ πάρθηκε κοινά η απόφαση να αποκλειστεί ο λιμένας της Χίου τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα και αντ’ αυτού να χρησιμοποιηθεί η δυτική πύλη του νησιού, δηλαδή το λιμάνι των Μεστών. Μάλιστα έχει ενημερωθεί και το Υπεραστικό ΚΤΕΛ ώστε να προγραμματίσει δρομολόγια για τα Μεστά μέχρι το άνοιγμα του κεντρικού λιμένα.
Παρά τις εκκλήσεις των ανθρωπιστικών φορέων στους πρόσφυγες και στους μετανάστες να εγκαταλείψουν το λιμάνι και να μεταφερθούν στη δομή της Σούδας 500 μέτρα μακρύτερα οι πρόσφυγες παραμένουν αμετακίνητοι.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τόσο η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες όσο και η Μ.Κ.Ο. «Μετάδραση» κατάφεραν να πείσουν μόλις 40 άτομα από τα 850 που παραμένουν για δεύτερο συνεχόμενο 24ωρο στο λιμάνι της Χίου. Αν παρόλα αυτά, η εικόνα που επικρατεί στο λιμάνι συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες η εντολή που έχει δοθεί είναι η βίαιη απομάκρυνση προσφύγων και μεταναστών ακόμα και παρουσία ΜΑΤ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Politischios.gr οι τοπικές αρχές έχουν λάβει εντολή, παρά τα όποια προβλήματα, να ξεκινήσει η επαναπροώθηση προσφύγων και μεταναστών ακόμη και από τη Δευτέρα.
Από τη διαδικασία της επαναπροώθησης πάντως δεν λείπουν τα προβλήματα καθώς πολλοί από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που ήταν προγραμματισμένο να απελαθούν άμεσα, μετά την διάλυση του hotspot, βρίσκονται διάσπαρτοι στη Σούδα, στο λιμάνι αλλά και στο κέντρο της πόλης.
«Μέσα στο Σαββατοκύριακο θα πρέπει να τους εντοπίσουμε και να τους συγκεντρώσουμε ώστε να ταξιδέψουν για τον Τσεσμέ, μόλις δοθεί το «πράσινο φως»», ανέφερε πηγή στον «π», υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για άτομα που δεν έχουν αιτηθεί άσυλο. Το πρόβλημα παρόλα αυτά θα δημιουργηθεί σε περίπτωση που ξεκινήσει η μαζική υποβολή αιτήσεων ασύλου καθώς η κάθε εξέταση θα διαρκεί περί τον ένα μήνα. Παράλληλα αν το αίτημά τους απορριφθεί τότε οι πρόσφυγες θα έχουν το δικαίωμα έφεσης μέσω δικαστηρίου κάτι που σημαίνει τουλάχιστον εξάμηνη παραμονή στη Χίο.