ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Κεραυνοί» Μέρκελ εναντίον Ερντογάν- Kίνδυνος σοβαρού διπλωματικού επεισοδίου!

Το Βερολίνο ενδέχεται να μεταφέρει τα στρατεύματά του σε κάποια άλλη χώρα εάν η Άγκυρα αρνηθεί να δώσει την άδεια σε μέλη της επιτροπής αμυντικών υποθέσεων της Μπούντεσταγκ, της ομοσπονδιακής κάτω Βουλής της Γερμανίας, να επισκεφθούν τα στελέχη των γερμανικών ένοπλων δυνάμεων που υπηρετούν στην αποστολή του NATO στην αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ, διεμήνυσε η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ.

Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, η Μέρκελ επέμεινε ότι είναι κεφαλαιώδους σημασίας οι γερμανοί κοινοβουλευτικοί να μπορούν να επισκεφθούν τους περίπου 270 γερμανούς στρατιωτικούς στο Ιντσιρλίκ, που συμμετέχουν στην αποστολή του Βορειοατλαντικού Συμφώνου η οποία στοχοθετεί την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

«Θα συνεχίσουμε να μιλάμε με την Τουρκία, αλλά παράλληλα θα πρέπει να αναζητήσουμε άλλους τρόπους για να εκπληρώσουμε την εντολή μας», σημείωσε η Μέρκελ. «Αυτό σημαίνει να αναζητήσουμε εναλλακτικές λύσεις πέραν του Ιντσιρλίκ, και μια από τις εναλλακτικές μεταξύ άλλων είναι η Ιορδανία».

Η Μέρκελ χαρακτήρισε «λυπηρή» την απόφαση της Άγκυρας.

Ξανά!

Η καγκελάριος υπενθύμισε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Γερμανία βρίσκεται αντιμέτωπη με δυσκολίες στην οργάνωση επισκέψεων των μελών της Μπούντεσταγκ στο Ιντσιρλίκ.

«Δεν μπορώ παρά να επαναλάβω ότι αυτές δεν είναι οι πρώτες δυσκολίες: η Μπούντεσβερ (σ.σ. ο γερμανικός στρατός) είναι ένας στρατός που ελέγχεται από το κοινοβούλιο και άρα είναι απολύτως απαραίτητο οι βουλευτές μας να μπορούν να επισκέπτονται τις στρατιωτίνες μας και τους στρατιώτες μας στις εγκαταστάσεις τους», επέμεινε η Μέρκελ, αναφερόμενη στο ιδιαίτερο καθεστώς των γερμανικών ένοπλων δυνάμεων, οι οποίες δεν μπορούν να επεμβαίνουν σε θέατρα μαχών παρά μόνο αφού το εγκρίνουν με ψηφοφορία οι κοινοβουλευτικοί.

Οι αντιλογίες και οι διπλωματικές κρίσεις έχουν πολλαπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο μεταξύ του Βερολίνου και της Άγκυρας, με την Τουρκία να καταγγέλει συχνά τις επεμβάσεις της Γερμανίας στα εσωτερικά της ή την υποστήριξη που προσφέρει κατά την άποψή της σε οργανώσεις που εναντιώνονται στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τα… απόνερα

Η νέα διένεξη σημειώνεται εξάλλου αμέσως μετά τη βαθιά κρίση της άνοιξης, όταν ο Ερντογάν κατηγόρησε το Βερολίνο και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για «ναζιστικές» πρακτικές, μετά την απαγόρευση πολλών συγκεντρώσεων υπέρ της αναθεώρησης του Συντάγματος της Τουρκίας και την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου.

Η Τουρκία είχε ήδη αναβάλει πέρσι για πολλούς μήνες μια προηγούμενη επίσκεψη γερμανών κοινοβουλευτικών στο Ιντσιρλίκ, αφού η Μπούντεσταγκ αναγνώρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων από την Οθωμανική αυτοκρατορία στις αρχές του 20ού αιώνα.

Το Βερολίνο υποψιάζεται πως η Άγκυρα επιδιώκει να την τιμωρήσει αυτή τη φορά για το ότι χορήγησε άσυλο σε τούρκους στρατιωτικούς που το ζήτησαν εξαιτίας των διωγμών που εξαπολύθηκαν μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου.

«Ίσως (η απαγόρευση να αποφασίστηκε) λόγω των αποφάσεων ανεξάρτητων γερμανικών αρχών που αφορούν μέλη του (τουρκικού) στρατού», εκτίμησε από την πλευρά του ο Μάρτιν Σέφερ, εκπρόσωπος της γερμανικής διπλωματίας.

Πολλές εκατοντάδες διπλωμάτες, στρατιωτικοί και μέλη των οικογενειών τους έχουν υποβάλει αιτήματα να τους χορηγηθεί άσυλο στη Γερμανία.

Από τον Ιανουάριο, η Άγκυρα πιέζει το Βερολίνο να απορρίψει τις αιτήσεις αυτές και αξιώνει παράλληλα την απέλαση φερόμενων ως πραξικοπηματιών οι οποίοι έχουν βρει καταφύγιο στη γερμανική επικράτεια.

Συνέχεια στην… Ουάσινγκτον

Σύμφωνα με τον Σέφερ, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ θα θίξει το ζήτημα της βάσης του Ιντσιρλίκ στους τούρκους αξιωματούχους αυτή την εβδομάδα στην Ουάσινγκτον, όπου θα γίνει μια σύνοδος του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ο οποίος δρα εναντίον του ΙΚ.

Εάν το Βερολίνο πράγματι μετακινήσει τα στρατεύματα και τα αεροσκάφη Tornado που εκτελούν αποστολές αναγνώρισης και ανεφοδιασμού πάνω από εδάφη που ελέγχουν οι τζιχαντιστές στη Συρία, η Ιορδανία προσφέρει τις καλύτερες προοπτικές γι’ αυτό.

«Η Ιορδανία διαθέτει τις καλύτερες συνθήκε, παρότι δεν είναι συγκρίσιμη με το Ιντσιρλίκ σε ότι αφορά τις προδιαγραφές ασφαλείας και τον συντονισμό με τους συμμάχους μας», σημείωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Άμυνας Γενς Φλόσντορφ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ