Κατακόρυφη αύξηση των «κόκκινων» δανείων καταγράφει σε διάστημα διετίας η ανάλυση των στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδας που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.
Σύμφωνα με την ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο σχετικό μηνιαίο ενημερωτικό δελτίο που διανέμει η ΕΣΕΕ στα μέλη της, τα κόκκινα δάνεια των επιχειρήσεων από 39,9% που ήταν το 2014 στο σύνολο των χορηγήσεων έφτασαν τον Ιούνιο του 2015 σύμφωνα με εκτιμήσεις στο 41,1%.
Από τους κλάδους με τα υψηλότερα ποσοστά κόκκινων δανείων, η κλωστοϋφαντουργία παρουσιάζει ποσοστό 71%, στη βιομηχανία χαρτιού και ξύλου τα 6 στα 10 δάνεια είναι κόκκινα (63%), στο αγροτικό κλάδο το 61,4% , στο εμπόριο το 54%, στις κατασκευές το 49% και στη μεταποίηση στο 47,8%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιβολή των capital controls επιδείνωσε περαιτέρω την δυνατότητα αποπληρωμής των δανειακών υποχρεώσεων.
Στο σύνολο των κόκκινων δανείων , τα οποία υπολογίζονται πλέον στα 107-108 δισεκατομμύρια ευρώ, περιλαμβάνονται και τα δάνεια που είναι ενήμερα ή παρουσιάζουν καθυστέρηση έως 90 ημέρες αλλά υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι ο οφειλέτης τελικά δεν θα μπορέσει να εκπληρώσει πλήρως τις δανειακές υποχρεώσεις του.
Από αυτά σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΕΜΥ το 53,3% αφορά καταναλωτικά δάνεια, το 39,.% επιχειρηματικά και το 38% στεγαστικά δάνεια.
Μάλιστα από το σύνολο των κόκκινων επιχειρηματικών που εκτιμώνται συνολικά στα 60 δισεκατομμύρια ευρώ, τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ αφορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα 40 δισεκατομμύρια ευρώ μεγάλες.
Ειδικότερα τον Ιούνιο του 2015 από το σύνολο των προβληματικών επιχειρηματικών δανείων το 41,1% αφορούσε μικρομεσαίες επιχειρήσεις από 39,.8% που ήταν το Δεκέμβριο του 2014.
Πηγή: enikonomia.gr