ΕΙΔΗΣΕΙΣ
THOMOPOULOS

«Θρίλερ» με την αποπομπή Θωμόπουλου

Απεγνωσμένες προσπάθειες να παραμείνει στη θέση του CEO της Πειραιώς εμφανίζεται να καταβάλλει από χθες ο κ. Άνθιμος Θωμόπουλος, παρότι είναι πλέον προφανές ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και το ΤΧΣ έχουν χάσει την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του, ενώ εξαιρετικά βαρύ εναντίον του είναι και το κλίμα μεταξύ των στελεχών της τράπεζας.

Η πρώτη κίνηση από την πλευρά του ήταν πρωτοφανής, τουλάχιστον για τα ελληνικά χρονικά, καθώς όλα δείχνουν ότι ζήτησε τη στήριξη του γνωστού hedge fund manager John Paulson, o οποίος κατέχει ποσοστό μετοχών της τάξεως του 9% στην Πειραιώς.

Στην επιστολή αυτή, σύμφωνα με όσα επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg, o Paulson αναφέρει ότι επένδυσε στην αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς, «κατανοώντας» ότι ο κ. Θωμόπουλος θα παραμείνει CEO της Τράπεζας κι ότι τον θεωρεί «απόλυτα ικανό» να τη διοικήσει.

Είχε προηγηθεί κατά λίγη ώρα ανακοίνωση με την οποία το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας διέψευσε ότι ζήτησε την παραίτηση Θωμόπουλου, χωρίς όμως να αρνείται ότι υπήρξε χθες συνάντηση μεταξύ του κ. Θωμόπουλου και του προέδρου του Ταμείου Γιώργου Μιχελή.

Οι πληροφορίες επιμένουν ότι στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης ο κ. Μιχελής ζήτησε ήδη από νωρίς το πρωί, με την απολύτως σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης, την παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου της Πειραιώς, ως βασικού μετόχου της τράπεζας με ποσοστό 26%. Εκείνος όμως αρνήθηκε να την υποβάλει, ενώ η διάψευση οφείλεται στο ότι η κίνηση έγινε «ατύπως» και με την προσδοκία ότι θα ακολουθούσε η παραίτηση οικεία βουλήσει, όπως γίνεται συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις.

Πολιτικές πηγές αναφέρουν ότι η επόμενη κίνηση την οποία προετοιμάζει ο κ. Θωμόπουλος αφορά στην αναγωγή του θέματός του σε πολιτικό ζήτημα. Οι πηγές αυτές υποστηρίζουν ότι ο ίδιος παρά το γεγονός ότι επί μακρό χρονικό διάστημα διατηρούσε στενές σχέσεις με την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ρίχνει τώρα «γέφυρες» προς τη Νέα Δημοκρατία, ισχυριζόμενος ότι η πρόθεση απομάκρυνσής του από την Πειραιώς αποτελεί «πραξικοπηματική κίνηση» που γίνεται για πολιτικούς λόγους, προκειμένου να αυξηθεί η επιρροή της κυβέρνησης στο τραπεζικό σύστημα.

Κι αυτό, με σκοπό να προκαλέσει παρέμβαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπέρ του.

Εν τούτοις, στην αγορά είναι γνωστό ότι ο κ. Θωμόπουλος χρεώνεται την παρ” ολίγον αποτυχία της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς, που διασώθηκε την τελευταία στιγμή με προσωπικές παρεμβάσεις του προέδρου της Μιχάλη Σάλλα και τη στήριξη του εγχώριου συστήματος συνολικά, όταν ο ίδιος φέρεται να αποδεχόταν ως «εναλλακτική» την εκκαθάριση (resolution) της Πειραιώς, προκειμένου να διασπαστεί σε καλή και κακή τράπεζα.

Ορισμένες μάλιστα πληροφορίες που δεν έχουν διασταυρωθεί, κάνουν λόγο και για επαφές του με την Deutsche Bank, προκειμένου εκείνη να είναι ο αγοραστής της καλής τράπεζας, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Πηγές της αγοράς πάντως εκτιμούν ότι η αποχώρηση Θωμόπουλου από την Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ -7,89% θα πρέπει να θεωρείται ως θέμα σύντομου χρόνου, με δεδομένη όχι μόνο την κυβερνητική βούληση και τη θέση του ΤΧΣ, αλλά και την απώλεια εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό του από την πλειονότητα των στελεχών της ίδιας της τράπεζας.

Προσθέτουν δε ότι εφόσον επιμείνει στην άρνησή του, το διοικητικό συμβούλιο έχει τη δυνατότητα να του αφαιρέσει την ιδιότητα του διευθύνοντος συμβούλου και να τον καταστήσει απλό μέλος, έως ότου αντικατασταθεί και ως μέλος του Δ.Σ,. στο πλαίσιο μιας έκτακτης ή τακτικής γενικής συνέλευσης.