ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ND kyriakos

Η ώρα των αντιπροέδρων στη ΝΔ: Σήμερα η ανακοίνωση για Άδωνι και Χατζηδάκη

Οι πρώτες κινήσεις του νέου αρχηγού και το στίγμα που εξέπεμψε τόσο σε σχέση με τη στάση έναντι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. όσο και στον χειρισμό των εσωτερικών ισορροπιών, αναγνωρίζεται ακόμη και από στελέχη τα οποία στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου βρέθηκαν απέναντί του

ότι ανταποκρίνονται στις προσδοκίες που δημιούργησε και οδήγησαν στην ανατροπή του εις βάρος του συσχετισμού δυνάμεων.

Ο νέος πρόεδρος, από την επομένη της εκλογής του, έθεσε σε εφαρμογή το χρονοδιάγραμμα 111 ημερών με στόχο, όπως είχε εξαγγείλει προεκλογικά, να μετατρέψει μέχρι την 1η Μαΐου τη Νέα Δημοκρατία σε αξιόπιστη εναλλακτική δύναμη διακυβέρνησης, ικανή να αναλάβει τις τύχες της χώρας και να κλείσει, κατά την έκφραση που χρησιμοποίησε για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, «το τελευταίο και χειρότερο κεφάλαιο του μεταπολιτευτικού λαϊκισμού και του πολιτικού αμοραλισμού στην Ελλάδα».

Αλλαξε το κλίμα

Το σκληρό ροκ που απέπνεε η αντιπολιτευτική τακτική την οποία εγκαινίασε, αλλά και ο συνδυασμός του ανανεωτικού πνεύματος με την ενωτική διάθεση που σηματοδότησαν οι τοποθετήσεις στελεχών στο νέο οργανόγραμμα του κόμματος, συνέβαλαν στην αλλαγή του κλίματος κατήφειας που επικρατούσε στο γαλάζιο στρατόπεδο τους τελευταίους μήνες και πολύ περισσότερο μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου και την παρατεταμένη αδυναμία της αξιωματικής αντιπολίτευσης να οργανώσει την εσωκομματική εκλογή. Γι’ αυτό και η εξαγγελία του κ. Μητσοτάκη για ριζική οργανωτική αναδιάταξη του κόμματος βρίσκει πρόσφορο έδαφος στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας και, προς στιγμήν τουλάχιστον, δεν διατυπώνεται αντίλογος στις εξαγγελίες του για επίσπευση του τακτικού συνεδρίου, το οποίο πιθανότατα θα διεξαχθεί στα μέσα Μαρτίου ή στις αρχές Απριλίου και θα σηματοδοτήσει την ολική επαναφορά της Νέας Δημοκρατίας σε τροχιά εξουσίας.

Επιλογές με λυμένα χέρια

«Το χρονοδιάγραμμα των 111 ημερών ισχύει απολύτως και έχει ήδη ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση της πλήρους εφαρμογής του», υποστηρίζουν από το επιτελείο του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας αναφερόμενοι στις πρώτες αποφάσεις που ελήφθησαν από τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος ξεκίνησε χωρίς χρονοτριβή τον κύκλο των επαφών με παράγοντες του κόμματος και άνευ διακρίσεων ανάμεσα σε εκείνους που τον στήριξαν και στους υπολοίπους. Συνάντησε, μεταξύ άλλων, τους πρώην πρωθυπουργούς Κώστα Καραμανλή (που δεν ήταν μαζί του) και Αντώνη Σαμαρά (που τήρησε διακριτική στάση, αλλά οι άνθρωποί του στον δεύτερο γύρο κινήθηκαν υπέρ του τελικού νικητή), όπως και τον πρώην πρόεδρο Βαγγέλη Μεϊμαράκη, με τον οποίο αναμετρήθηκαν στην επαναληπτική ψηφοφορία της περασμένης Κυριακής, αλλά και τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, ο οποίος με την «ουδετερότητά» του συνέβαλε αποφασιστικά στην ανατροπή των συσχετισμών του πρώτου γύρου.  Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη διαβεβαιώνουν ότι όλες οι επαφές έγιναν σε πολύ καλό κλίμα, κάτι για το οποίο, άλλωστε, φρόντισε ο ίδιος επισκεπτόμενος στα δικά τους γραφεία τούς κυρίους Καραμανλή και Σαμαρά, ενώ και τον κ. Μεϊμαράκη, που πήγε στο δικό του, βγήκε να τον υποδεχθεί στον διάδρομο. Παρά ταύτα, όμως, ο κ. Μητσοτάκης αισθάνεται και το δείχνει ότι εξαιτίας του γεγονότος ότι προεκλογικά στηρίχθηκε από μετρημένους στα δάχτυλα του ενός χεριού βουλευτές, κινείται στις επιλογές προσώπων έχοντας λυμένα τα χέρια του. Χωρίς περιστροφές, άλλωστε, στην πρώτη ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ξεκαθάρισε την πρόθεσή του αυτή λέγοντας στους βουλευτές της Ν.Δ. ότι «η στάση σας στην προεκλογική περίοδο, μου δίνει τη δυνατότητα να μπορώ να επιλέξω σήμερα συναδέλφους που θα επωμιστούν θέσεις ευθύνης χωρίς δεσμεύσεις, ελεύθερα και αξιοκρατικά».

Οι επιλογές συνεργατών

Σε αυτό το πλαίσιο, δεν προκάλεσε έκπληξη ότι η πλειονότητα των προσώπων που επέλεξε για τα βασικά κοινοβουλευτικά αξιώματα δεν προέρχονταν από τις τάξεις των -ούτως ή άλλως- λίγων υποστηρικτών της υποψηφιότητάς του. Πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ορίστηκε ο πρώην υπουργός Νίκος Δένδιας, ο οποίος δεν είχε κρύψει παλαιότερα τις ηγετικές του φιλοδοξίες. Τόσο εκείνος όσο και ο δεύτερος τη τάξει εκπρόσωπος, επίσης πρώην υπουργός, Γιάννης Βρούτσης στήριξαν τον κ. Μεϊμαράκη και μόνον η τρίτη εκπρόσωπος Νίκη Κεραμέως είχε σταθεί προεκλογικά πολύ διακριτικά στο πλευρό του νέου προέδρου. Φίλος του επιτρόπου κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου, αλλά και υποστηρικτής του κ. Μεϊμαράκη υπήρξε ο νέος γραμματέας της γαλάζιας Κ.Ο. πρώην υφυπουργός Κώστας Τσιάρας. Ενώ οι πέντε αναπληρωτές γραμματείς, κύριοι Κωνσταντίνος Βλάσης, Στέργιος Γιαννάκης, Αθανάσιος Καββαδάς, Ανδρέας Κατσανιώτης και Χρήστος Μπουκώρος, είναι νέοι βουλευτές που εκλέχθηκαν πρώτη φορά τον περασμένο χρόνο, θεωρούνταν σαμαρικοί και οι περισσότεροι αρχικά είχαν στηρίξει τον κ. Τζιτζικώστα.

Οι νέοι αντιπρόεδροι και ο ρόλος Αυγενάκη

Από τον κύκλο των λίγων υποστηρικτών του σε κοινοβουλευτικό επίπεδο ο κ. Μητσοτάκης αξιοποίησε τον βουλευτή Ηρακλείου Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος είχε ενεργοποιηθεί δραστήρια στην οργάνωση της προεκλογικής εκστρατείας, κυρίως στην περιφέρεια. Ετσι, δικαίω τω λόγω, όπως λένε οι γνωρίζοντες, ορίστηκε αναπληρωτής γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας. Ο καταρχήν τυπικός ρόλος του κ. Αυγενάκη είναι να λειτουργήσει ως σύνδεσμος του κόμματος με την Κοινοβουλευτική Ομάδα, αλλά ουσιαστικά εκείνο που θα κάνει είναι να προετοιμάσει το συνέδριο, μετά τη διεξαγωγή του οποίου θα πάρει τη σκυτάλη από τον νυν γραμματέα Ανδρέα Παπαμιμίκο.

Διακριτή θέση στο νέο οργανόγραμμα της Ν.Δ. θα έχουν οι κύριοι Αδωνις Γεωργιάδης και Κωστής Χατζηδάκης που αναμένεται να οριστούν -πιθανότατα αύριο Δευτέρα- αντιπρόεδροι του κόμματος. Ο μεν κ. Γεωργιάδης, ο οποίος στον δεύτερο γύρο της εσωκομματικής αναμέτρησης στήριξε με θέρμη τον κ. Μητσοτάκη, δίνοντάς του πόντους από το δεξιό ακροατήριο της Ν.Δ., θα έχει την εποπτεία του κοινοβουλευτικού έργου, ο δε κ. Χατζηδάκης θα αναλάβει τη σύνταξη του κυβερνητικού προγράμματος.

Τι επόμενες ημέρες θα γίνουν οι προτάσεις του νέου προέδρου για τους συντονιστές και τομεάρχες στο Κοινοβούλιο, για τις οποίες οι πληροφορίες από το επιτελείο του επιμένουν ότι θα κινούνται στο ίδιο πνεύμα, συνδυάζοντας την ανανέωση με την ενότητα. Οπως ξεκαθαρίζει δε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης στους συνομιλητές του, «κανείς δεν θα είναι μόνιμος στο πόστο που θα αναλάβει και για όλους θα υπάρχουν διαδικασίες λογοδοσίας και αξιολόγησης της απόδοσης ενός εκάστου».

Τα χρέη και η μετακόμιση

Ο νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θέλει το συντομότερο δυνατόν να κλείσει τους «παλιούς λογαριασμούς» του κόμματος. Για τον σκοπό αυτό, το επιτελείο του υπό τον νέο γενικό διευθυντή του κόμματος Νίκο Παπαθανάση αναζητεί ήδη κατάλληλο χώρο για να μετακομίσουν από τη Συγγρού, που, κατά την έκφραση του κ. Μητσοτάκη, «είναι υπερβολικά ακριβός για τις σημερινές οικονομικές μας δυνατότητες», αφού το μηναίο μίσθωμα φτάνει τα 90.000 ευρώ.

Χωρίς να κρύψει τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που ταλανίζουν τη Ν.Δ., τα χρέη της οποίας μαζί με τις εν γένει υποχρεώσεις προσεγγίζουν τα 200 εκατ. ευρώ, ο κ. Μητσοτάκης επαναλαμβάνει και μετεκλογικά την πρόθεσή του για ένα πιο λιτό και μαζεμένο οργανόγραμμα, στο οποίο προφανώς δεν θα χωρέσουν οι πάνω από 200 υπάλληλοι που εργάζονται για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και που μέχρι πρότινος ήταν απλήρωτοι επί έξι μήνες.

Στόχος του είναι να εξοφλήσει τα χρέη της Ν.Δ., στρέφοντας προς τα εκεί το σύνολο της ήδη κουτσουρεμένης κρατικής επιχορήγησης και εφεξής να καλύπτονται όλες οι τρέχουσες ανάγκες λειτουργίας του κόμματος αποκλειστικά και μόνο από ιδιωτική χρηματοδότηση. «Θα ζητήσουμε λίγα από πολλούς», είναι η φράση του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος ευελπιστεί ότι θα ανταποκριθούν στην οικονομική εκστρατεία που πρόκειται να ξεκινήσει τα στελέχη της Ν.Δ., αλλά και οι φίλοι και τα 400.000 μέλη που γράφηκαν για πρώτη φορά ή επιβεβαίωσαν την εγγραφή τους κατά την εκλογική διαδικασία ανάδειξης προέδρου.

Αυτοκριτική και στροφή στο Κέντρο

Εκτιμώντας ότι η εκλογή του αλλάζει τον πολιτικό χάρτη της χώρας, ο νέος πρόεδρος της Ν.Δ. δεν διστάζει να περιγράψει τις παθογένειες και του δικού του χώρου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ο λαϊκισμός δεν προέρχεται μόνο από την Αριστερά». Αναφερόμενος στις επιδιώξεις του, δείχνει τον δρόμο της στροφής προς το Κέντρο. «Θέλουμε να εκφράσουμε ιδιαίτερα τους πολίτες που αισθάνονται πολιτικά άστεγοι, αυτούς οι οποίοι αναζητούν πολιτική στέγη στο κέντρο του πολιτικού φάσματος στον χώρο ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ», είπε χωρίς περιστροφές στην πρώτη ομιλία ενώπιον των βουλευτών του.

Περιγράφοντας τη Ν.Δ. που ο ίδιος επιθυμεί, επισημαίνει ότι θα είναι κόμμα που «θα προτείνει εφαρμόσιμες λύσεις σε πραγματικά προβλήματα, θα συνομιλεί ουσιαστικά με τα δυναμικά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, θα αγκαλιάσει τον επιχειρηματία, τον νέο αγρότη, τον εργαζόμενο, τον άξιο δημόσιο υπάλληλο» και «θα δίνει πρωτίστως ευκαιρίες στους λιγότερο προνομιούχους συμπολίτες μας», όπως προσθέτει με σαφή πρόθεση να αποσείσει τους χαρακτηρισμούς του νεοφιλελεύθερου που επιχειρούν να του προσάψουν οι αντίπαλοί του.

Αρχής γενομένης από το Ασφαλιστικό, για το οποίο εξήγγειλε ότι η Ν.Δ. θα το καταψηφίσει, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα τη δική της αντιπρόταση την οποία ήδη ετοιμάζει ομάδα εργασίας που συγκροτήθηκε με απόφασή του, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται αποφασισμένος να κάνει πράξη την προεκλογική του εξαγγελία του ότι «με εμένα αρχηγό ο Τσίπρας δεν θα περάσει καλά». Γι’ αυτό και έσπευσε να αρνηθεί τις προτάσεις για συναίνεση από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με τον οποίο αναμένεται να έχει συνάντηση την προσεχή Τρίτη. Την ίδια ημέρα θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ενώ την επομένη θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο για το πρώτο τετ α τετ με τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο.

«Η εντολή που έλαβα από τα μέλη της Ν.Δ. δεν είναι να στηρίξω τον κ. Τσίπρα. Εμείς αλά καρτ στήριξη δεν πρόκειται να δώσουμε. Βολικό δεκανίκι του ΣΥΡΙΖΑ η Νέα Δημοκρατία δεν θα γίνει», υποστήριξε. Μοναδική εξαίρεση, όπως εξήγησε, θα αποτελέσει το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης, για το οποίο θα καλέσει τον κ. Τσίπρα να συμφωνήσουν να προωθήσουν από κοινού σε «μια δραστική συνταγματική αναθεώρηση, συναινώντας αμφότεροι σε όλα τα άρθρα που θα προταθούν για αναθεώρηση». Πώς θα γίνει αυτό; Με το να ψηφίζουν και τα δύο κόμματα τις προτάσεις για τα αναθεωρητέα άρθρα ούτως ώστε «η επόμενη Βουλή, όποτε και αν διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές, να έχει και μια επιπλέον ευθύνη πέραν από τη διακυβέρνηση της χώρας: αυτή της σύνταξης του νέου καταστατικού της χάρτη».

Πηγή: protothema.gr