ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Θρίαμβος του Μακρόν στις βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία – Μεγάλη ήττα για Λεπέν και Σοσιαλιστές – Ρεκόρ αποχής

Συντριπτική νίκη στον χθεσινό πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία πέτυχε το κόμμα Republique en Marche του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και το συμμαχικό του κόμμα MODEM, σε μία εκλογική αναμέτρηση που σημαδεύτηκε από ρεκόρ αποχής.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας, το Republique en Marche και το MODEM κατέλαβαν με διαφορά την πρώτη θέση με 32,32% των ψήφων. Ακολουθούν η δεξιά συμμαχία των Ρεπουμπλικάνων LR-UDI-DVD με 21,56% και το Εθνικό Μέτωπο με 13,20%. Η Ανυπότακτη Γαλλία και το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα συγκέντρωσαν 13,74% των ψήφων και η αριστερά του Σοσιαλιστικού Κόμματος PS-PRG-DVG 9,51%.

Ο πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών κατάφερε ένα ακόμη πλήγμα στα παραδοσιακά γαλλικά κόμματα που εναλλάσσονταν στην εξουσία επί δεκαετίες, μέχρι που η εκλογή του Μακρόν τον Μάιο ανέτρεψε την παραδοσιακή διαίρεση ανάμεσα σε αριστερά και δεξιά.

Οι προβολές των δημοσκόπων δείχνουν πως η συμμαχία του Μακρόν μπορεί να κερδίσει μέχρι και τα τρία τέταρτα των εδρών στην κάτω βουλή μετά τον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας την ερχόμενη Κυριακή.

Αυτό θα έδινε στον ηγέτη της Γαλλίας μια ισχυρή εντολή για να εφαρμόσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις του.

Η αποχή άγγιξε επίπεδα-ρεκόρ, με τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία να φτάνει το 48,6%.

Τόσο οι Σοσιαλιστές όσο και οι συντηρητικοί Ρεπουμπλικάνοι κάλεσαν τους εκλογείς να προσέλθουν στις κάλπες στον δεύτερο γύρο της 18ης Ιουνίου, ώστε να μην συγκεντρωθεί υπερβολικά πολλή εξουσία στα χέρια ενός κόμματος.

Σύμφωνα με τις προβολές τριών ινστιτούτων δημοσκοπήσεων για τον δεύτερο γύρο, το REM θα συγκεντρώσει συνολικά από 390 έως 445 βουλευτές στην 577μελή εθνοσυνέλευση και μπορεί έτσι να επιτύχει τη μεγαλύτερη πλειοψηφία από την εποχή που οι συντηρητικοί του Σαρλ ντε Γκολ είχαν κερδίσει το 1968 περισσότερες από το 80% των εδρών.

Ήττα για την Λεπέν

Το ακροδεξιό γαλλικό Εθνικό Μέτωπο δεν αναμένεται να κερδίσει, σύμφωνα με τις προβολές των αποτελεσμάτων, περισσότερες από πέντε έδρες στην Εθνοσυνέλευση, καθώς απέτυχε και πάλι να κεφαλαιοποιήσει την εκτεταμένη απογοήτευση των ψηφοφόρων από τα παραδοσιακά κόμματα.

Πρόκειται για τη δεύτερη ήττα του ακροδεξιού κόμματος σε μόλις έναν μήνα αφότου η επικεφαλής του, η Μαρίν Λεπέν, έφθασε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών για να χάσει με διαφορά από τον Εμανουέλ Μακρόν που δηλώνει πως θέλει να ανανεώσει την γαλλική πολιτική από το κέντρο.

Στη συνέχεια το Εθνικό Κόμμα έβαλε στόχο να κερδίσει αρκετές έδρες ώστε να σχηματίσει κοινοβουλευτική ομάδα και να αποκτήσει έτσι μεγαλύτερο λόγο στην Εθνοσυνέλευση. Για κάτι τέτοιο χρειάζονται 15 βουλευτές, αλλά κι αυτό τώρα μοιάζει πολύ απίθανο.

Με καταμετρημένες τις περισσότερες ψήφους στον πρώτο γύρο, το Εθνικό Μέτωπο αναμένεται να κερδίσει γύρω στο 13,5%.

Το ποσοστό αυτό είναι ελάχιστα πάνω από την επίοδοση του κόμματος στις βουλευτικές εκλογές πριν από πέντε χρόνια και υπολείπεται πολύ των επιδόσεών του στις περιφερειακές, τις ευρωπαϊκές και τις προεδρικές εκλογές των τριών τελευταίων ετών.

Ακόμη χειρότερο είναι το γεγονός ότι οι προβολές δείχνουν πως μπορεί να κερδίσει ακόμη και μόνο μία έδρα στην 577μελή Εθνοσυνέλευση στον δεύτερο γύρο της ερχόμενης Κυριακής.

Η Μαρίν Λεπέν, η οποία βρίσκεται η ίδια σε καλη θέση για να εκλεγεί για πρώτη φορά βουλευτής αφού κέρδισε στον πρώτο γύρο το 46% των ψήφων, κάλεσε τους ψηφοφόρους να μην απόσχουν την ερχόμενη εβδομάδα.

Άλλοι αξιωματούχοι του Εθνικού Μετώπου, περιλαμβανομένου του υπαρχηγού της Φλοριάν Φιλιπό και του γενικού γραμματέα Νικολά Μπε, παραδέχθηκαν ότι είναι «απογοητευμένοι».

Όταν ένα κόμμα δεν μπορεί να σχηματίσει κοινοβουλευτική ομάδα, έχει λιγότερο χρόνο ομιλίας στην Εθνοσυνέλευση και μηδενικές πιθανότητες να αναλάβει την προεδρία κάποιας επιτροπής.

Σύμφωνα πάντως με τον Ζαν-Ιβ Καμί, ερευνητή που ειδικεύεται στην άκρα δεξιά, παρά την κακή επίδοση, ο έλεγχος που ασκεί η Λεπέν στο κόμμα παραμένει πολύ ισχυρός για να αμφισβητηθεί η ηγεσία της στο εγγύς μέλλον, ιδιαίτερα αφού η ανιψιά της, η Μαριόν Μαρεσάλ-Λεπέν αποχώρησε από την πολιτική.

Ιστορική ήττα για το γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα

Ιστορική ήττα υπέστη το γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών και αναμένεται να καταλάβει λιγότερες από 40 έδρες στην Εθνοσυνέλευση, σύμφωνα με τις προβολές των δημοσκόπων, μια επίδοση που σηματοδοτεί το «τέλος ενός κύκλου», σύμφωνα με τα στελέχη του.

«Ήττα περισσότερο από ιστορική», «σκληρό αποτέλεσμα», «η σελίδα γυρίζει»… οι σοσιαλιστές εξέφρασαν ομόφωνα τη λύπη τους για το αποτέλεσμα αυτό ενώ πολλά στελέχη, με πρώτο τον πρώην υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές Μπενουά Αμόν, αποκλείσθηκαν ήδη από τον πρώτο γύρο.

Ενώ το κόμμα του νέου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, La Republique en marche (LREM), ετοιμάζεται για να κατακτήσει μια συντριπτική πλειοψηφία στους κόλπους της νέας Εθνοσυνέλευσης που θα προκύψει από τις κάλπες μετά τον δεύτερο γύρο στις 18 Ιουνίου, το PS, που βρισκόταν στην εξουσία κατά την πενταετία του προέδρου Φρανσουά Ολάντ, κατέρρευσε γύρω στο 9% με 10,2%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις — μακράν του 29,3% του πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών του 2012 που του είχε επιτρέψει να καταλάβει 300 έδρες.

Τα αποτελέσματα αυτά πρέπει «να τα δούμε με νηφαλιότητα και θα πρέπει να αντλήσουμε όλα τα συμπεράσματα την επομένη του δεύτερου γύρου, για να ανοικοδομήσουμε την αριστερά της κυβέρνησης σε υγιείς και ανανεωμένες βάσεις», δήλωσε ο σοσιαλιστής πρώην πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ.

Πριν από τις εκλογές, ο επικεφαλής των σοσιαλιστών για τις βουλευτικές εκλογές διαβεβαίωνε πως δεν πίστευε «στην εξαφάνιση του διαχωρισμού δεξιά-αριστερά». Σήμερα όμως διαπιστώνει πως ο πρόεδρος Μακρόν πέτυχε το στοίχημά του να αποδιοργανώσει το πολιτικό τοπίο κονιορτοποιώντας τα παραδοσιακά κόμματα.

Ο πρώτος γύρος «σηματοδοτήθηκε από τη χωρίς προηγούμενο οπισθοχώρηση της αριστεράς στο σύνολό της και ιδιαίτερα του PS», παραδέχθηκε ο πρώτος γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς. Ο ίδιος ηττήθηκε από τον πρώτο γύρο από έναν υποψήφιο της προεδρικής πλειοψηφίας στην περιφέρειά του στο Παρίσι, της οποίας ήταν βουλευτής από το 1997.

Εξαιτίας του καταστροφικού αποτελέσματος του σοσιαλιστή υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές (6,3% στον πρώτο γύρο της 23ης Απριλίου), πολλοί ήταν αυτοί που φοβούνταν το σενάριο της καταστροφής.

«Η μάρκα Σοσιαλιστικό Κόμμα είναι πλήρως απαξιωμένη(…) Πρέπει να εγκαταλείψουμε αυτή τη μάρκα, πρέπει να κρατήσουμε τις αξίες», δήλωνε έτσι ο Ζαν-Μαρί Λε Γκεν, πρώην γραμματέας των Σοσιαλιστών, πριν από την ψηφοφορία.

Άλλωστε και ο Καμπαντελίς πριν από την ψηφοφορία δεν είχει αποκλείσει ότι το κόμμα μπορεί να αλλάξει μορφή και ονομασία. «Είναι το τέλος ενός κύκλου. Δεν είναι το τέλος του σοσιαλισμού, δεν είναι το τέλος της ιστορίας του σοσιαλισμού στη Γαλλία, είναι το τέλος αυτού του σπιτιού που οικοδομήθηκε το 1971, το τέλος αυτού εδώ του σπιτιού, για λόγους που είναι προφανείς», ανέλυε ο Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς.

«Όταν η αριστερά δεν στηρίζει πια της αξίες της αριστεράς, ηττάται», δήλωσε η πρώην υπουργός των Σοσιαλιστών Ορελί Φιλιπετί, η οποία αποκλείσθηκε επίσης από τον πρώτο γύρο.

Η αριστερά «δεν είναι νεκρή», θα την χρειαστούμε τα ερχόμενα χρόνια για να προστατεύει όλους αυτούς τους ανθρώπους που υποφέρουν και θα υποφέρουν περισσότερο από την πολύ φιλελεύθερη πολιτική που υπάρχει κίνδυνος να ασκηθεί», διαβεβαίωσε.

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ, naftemporiki.gr