ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι «Αγίες Τριάδες» της μπάλας

Φιρμίνιο, Σαλάχ και Μανέ «βγάζουν μάτια» στο ξεκίνημα της σεζόν με την Λίβερπουλ και ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος κάποιες από τις κορυφαίες «τριπλέτες» στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.

Συνήθως… ιστορία γράφουν οι ομάδες και όχι οι μονάδες. Πόσο μάλλον στο ποδόσφαιρο, το οποίο είναι ομαδικό σπορ. Στο ξεκίνημα της φετινής σεζόν, όμως, έχει εμφανιστεί μία τριάδα που κάνει τους φίλους της Λίβερπουλ να ονειρεύονται ξανά. Φιρμίνιο, Σαλάχ και Μανέ έχουν κάνει τον Κουτίνιο να… ξεχαστεί και τον Γιούργκεν Κλοπ να τρίβει τα χέρια του από ικανοποίηση. Κατά καιρούς, όμως, έχουν εμφανιστεί απίθανες τριάδες, οι οποίες οδήγησαν τους συλλόγους και τις εθνικές τους ομάδες στην κορυφή της Ευρώπης και του κόσμου. Το FourFourTwo του gazzetta.gr παρουσιάζει κάποιες από τις κορυφαίες «τριπλέτες» στην ιστορία.

Μέσι – Σουάρες – Νεϊμάρ (Μπαρτσελόνα)
Η συγκεκριμένη τριάδα μπορεί πλέον να μην υφίσταται, μετά την αποχώρηση του Νεϊμάρ για την Παρί Σεν Ζερμέν, όμως στα τρία χρόνια ύπαρξής της ήταν ό,τι πιο «τρομακτικό» μπορούσε να βιώσει μία αντίπαλη άμυνα. Μέσι, Σουάρες και Νεϊμάρ σημείωσαν συνολικά 364 (!) τέρματα μέσα σε τρία χρόνια (Μέσι 153, Σουάρες 121, Νεϊμάρ 90), δημιουργώντας το αχτύπητο “MSN”. Ο απολογισμός τους την περίοδο 2014-2017 ήταν δύο πρωταθλήματα Ισπανίας, τρία κύπελλα και ένα Τσάμπιονς Λιγκ.

Ρονάλντο – Μπενζεμά – Μπέιλ (Ρεάλ Μαδρίτης)
Το άντιπαλον δέος του “MSN” της Μπαρτσελόνα ήταν το “BBC” και προέρχονταν φυσικά από την Ρεάλ Μαδρίτης. Μπενζεμά, Μπέιλ και Κριστιάνο είναι μαζί από το 2013, όταν αφίχθη στο Μπερναμπέου ο Ιρλανδός εξτρέμ. Χωρίς να υπολογίζεται το ξεκίνημα της φετινής σεζόν, έχουν σημειώσει όλοι μαζί συνολικά 365 τέρματα, ένα περισσότερο από το “MSN” της Μπάρτσα, αλλά με μία χρονιά περισσότερη. Ωστόσο, στο παλμαρέ τους έχουν τίτλους, μετρούν περισσότερο από τα γκολ. Τρία Τσάμπιονς Λιγκ!

Τσάβι – Ινιέστα – Μπουσκέτς (Μπαρτσελόνα – εθνική Ισπανίας)
Μπορεί ο Μέσι να στρέφει εδώ και χρόνια πάνω του όλους τους προβολείς, όμως όσοι ασχολούνται με το ποδόσφαιρο γνωρίζουν πως τεράστιο μερίδιο στις επιτυχίες της Μπαρτσελόνα όλα αυτά τα χρόνια αντιστοιχούσε πρωτίστως στους Τσάβι, Ινιέστα και δευτερευόντως στον Μπουσκέτς. Οι δύο «Διόσκουροι» κατέκτησαν τέσσερα Τσάμπιονς Λιγκ με την Μπάρτσα, ενώ πιο νέος Μπουσκέτς τρία. Αντίστοιχες επιτυχίες για τη μαγική «τριπλέτα» του κέντρου και με την εθνική Ισπανίας, καθώς Τσάβι και Ινιέστα μετρούν δύο Euro και ένα Μουντιάλ, ενώ ο Μπουσκέτς ένα Euro και ένα Μουντιάλ.

Ρονάλντο – Ριβάλντο – Ροναλντίνιο (εθνική Βραζιλίας)
Οι τρεις τους κατέκτησαν σχεδόν… μόνοι τους ένα Παγκόσμιο Κύπελλο. Αυτό του 2002 σε Κορέα και Ιαπωνία. Στο 3-4-3 του Σκολάρι, Ρονάλντο, Ριβάλντο και Ροναλντίνιο αποτελούσαν την επιθετική τριάδα και σημείωσαν τα 15 από τα 18 συνολικά γκολ της Βραζιλίας στη διοργάνωση (οκτώ γκολ από το «φαινόμενο» Ρονάλντο, πέντε από τον Ριβάλντο και άλλα δύο από τον 22χρονο – τότε – Ροναλντίνιο), οδηγώντας τη στην κατάκτηση του πέμπτου τίτλου στην ιστορία της. Λόγω του αρχικού ‘‘R’’ των ονομάτων τους, ονομάστηκαν ‘‘The Three R’s’’.

Φαν Μπάστεν – Γκούλιτ – Ράικαρντ (Μίλαν – εθνική Ολλανδίας)
Το 1987 ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι πήρε στο Μιλάνο τον Μάρκο Φαν Μπάστεν και τον Ρουντ Γκούλιτ, ενώ την αμέσως επόμενη χρονιά απέκτησε τον έτερο Ολλανδό, Φρανκ Ράικαρντ. Κινήσεις-ματ από τον ιδιοκτήτη της Μίλαν, καθώς οι «Ιπτάμενοι Ολλανδοί» πήραν από το χέρι την ομάδα και την οδήγησαν στην κορυφή της Ευρώπης δύο συνεχόμενες σεζόν, το 1989 και το 1990. Οι τρεις τους είχαν οδηγήσει και την εθνική Ολλανδίας στο μοναδικό τίτλο της ιστορίας της, το Euro του 1988.

Μπεστ – Τσάρλτον – Λόου (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ)
Δέκα χρόνια μετά την αεροπορική τραγωδία του Μονάχου το 1958, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έγινε το 1968 η πρώτη αγγλική ομάδα που κατακτούσε το κύπελλο πρωταθλητριών. Πρωταγωνιστές σε αυτή την επιτυχία ήταν οι τρεις καλύτεροι ποδοσφαιριστές στην Ευρώπη εκείνη τη χρονιά. Ο Τζορτζ Μπεστ, ο Μπόμπι Τσάρλτον και ο Ντένις Λόου (αν και ο τελευταίος δεν είχε αγωνιστεί στον τελικό κόντρα στην Μπενφίκα, λόγω τραυματισμού), οι οποίοι είχαν το παρατσούκλι «Αγία Τριάδα».

Ντι Στέφανο – Πούσκας – Γκέντο (Ρεάλ Μαδρίτης)
Οι τρεις τους έκαναν «βασίλισσα» τη Ρεάλ Μαδρίτης στα τέλη της δεκαετίας του ’50 και αρχές της δεκαετίας του ’60. Μπορεί Ντι Στέφανο και Πούσκας να είναι περισσότερο γνωστοί στο ευρύ κοινό, όμως πολύτιμη ήταν η συνεισφορά του Γκέντο, ο οποίος κατέκτησε με τη Ρεάλ έξι κύπελλα πρωταθλητριών (ο μόνος ποδοσφαιριστής στην ιστορία που έχει καταφέρει κάτι τέτοιο). Αντίθετα, ο Ντι Στέφανο πήρε πέντε και ο Πούσκας τρία.