Ένα επιχειρησιακό πλάνο που αποδείκνυε ότι μπορεί να κατασκευαστεί στην Ελλάδα μοτοσικλέτα με χαμηλό κόστος παραγωγής, συγκριτικά με τις μεγάλες εταιρείες παραγωγής μοτοσικλέτας στον κόσμο, ήταν ικανό να εξασφαλίσει στην ομάδα Tyφoon Motoracing, του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, τη δεύτερη θέση ως προς το σχέδιο εκβιομηχάνισης του προϊόντος και την ένατη στη συνολική βαθμολογία στο διεθνή διαγωνισμό MotoStudent 2016, που έγινε στα τέλη της περασμένης χρονιάς στην Ισπανία.
Η φοιτητική ομάδα, με τη βοήθεια των υπευθύνων καθηγητών του Πανεπιστημίου, Δ. Γιογκόπουλου και Γ. Νενέ, έγινε η πρώτη στην Ελλάδα που κατασκεύασε μια αγωνιστική μοτοσικλέτα τύπου MOTO GP3 διακοσίων πενήντα κυβικών, με καινοτομίες που αφορούσαν την εκτύπωση τμημάτων της μοτοσικλέτας σε τρισδιάστατο εκτυπωτή.
«Συγκεντρώσαμε υψηλή βαθμολογία ανάμεσα σε 38 πανεπιστήμια στην κατηγορία μας και σε 50 συνολικά επειδή κάναμε ένα τέτοιο πλάνο που υποστηρίζει την παραγωγή του προϊόντος στην Ελλάδα και είναι απλό και εφικτό. Προβλέπει την δημιουργία μιας εταιρείας που θα βρίσκεται στην Αθήνα, θα διαθέτει δύο αντιπροσωπείες στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και θα κατασκευάζει δύο μοτοσικλέτες την ημέρα, δηλαδή 600 το χρόνο. Η εταιρεία δεν θα φτιάχνει όλα τα μέρη της μοτοσικλέτας, για παράδειγμα τα φρένα, ή τα φανάρια, αλλά θα κατασκευάζει κάποια άλλα μέρη, όπως ο σκελετός και θα συναρμολογεί τη μηχανή και το σύνολο του οχήματος» εξηγεί στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο φοιτητής Γιώργος Κουτσάκης.
Ο ίδιος επισημαίνει ότι η ομάδα Tyφoon Motoracing βρήκε θετική ανταπόκριση από χορηγούς στο στάδιο της κατασκευής της μηχανής, καθώς όπως λέει «πολλοί θέλησαν να επενδύσουν σε αυτό το εγχείρημα γιατί είναι μια ιδέα σχετικά οικονομική. Είναι άλλο να θέλεις να φτιάξεις ένα αυτοκίνητο και άλλο μια μοτοσικλέτα. Υπάρχει πολύς κόσμος στην Ελλάδα που αγαπά τη μοτοσικλέτα. Άλλωστε το κλίμα μας είναι ευνοϊκό για τη χρήση της και δεν υπάρχουν κατασκευαστές μοτοσικλέτας στη χώρα μας, τη στιγμή που είναι πολλοί εκείνοι που είτε καβαλάνε μοτοσικλέτα είτε ασχολούνται με την επισκευή και τη βελτίωσή της σαν χόμπι».
Για το ενδεχόμενο να τεθεί η μοτοσικλέτα σε γραμμή παραγωγής είναι επιφυλακτικός. Αναφέρει ότι γίνονται συζητήσεις, όμως αυτή τη στιγμή η ομάδα των φοιτητών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας προετοιμάζει την κατασκευή μιας νέας μοτοσικλέτας που προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί το 2018. «Ψάχνουμε να βρούμε πώς θα καινοτομήσουμε την ερχόμενη φορά» λέει χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς για τους λόγους που ασχολήθηκε με το συγκεκριμένο αντικείμενο ο Γιώργος Κουτσάκης θυμάται τις ώρες που περνούσε με τις μοτοσικλέτες όταν ήταν μαθητής λυκείου και προσθέτει ότι στο πανεπιστήμιο διαπίστωσε πως αυτή η ενασχόληση μπορούσε να εξελιχτεί και στο ακαδημαϊκό επίπεδο. «Υπάρχουν στο πανεπιστήμιο τέτοιες δυνατότητες. Διαπιστώσαμε επίσης ότι μπορεί να υπάρχουν οικονομικές δυσκολίες στη χώρα, αλλά η ομάδα μας συγκέντρωσε χορηγίες από εταιρείες που πίστεψαν στην ιδέα μας» υπογραμμίζει.
Μέλη της ομάδας Tyφoon Motoracing είναι κάτοικοι της Νέας Μηχανιώνας Θεσσαλονίκης και στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος Θερμαϊκού διοργανώνει την ερχόμενη Κυριακή εκδήλωση για την παρουσίαση και την επίδειξη της μοτοσικλέτας. «Όταν βλέπει κανείς νέα παιδιά να προσβλέπουν στην ανάπτυξη των σπουδών τους και στη συμβολή τους για ανάταση της χώρας, σε μια περίοδο που λόγω της οικονομικής κρίσης, τα πράγματα οδηγούνται στη φυγή της νεολαίας μας προς το εξωτερικό, αντιλαμβανόμαστε όλοι την σπουδαιότητα του παραπάνω επιτεύγματος των φοιτητών μας», αναφέρει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιάννης Μαυρομάτης. Η επίδειξη της μοτοσικλέτας θα γίνει από τις 12 μέχρι τις 2 το μεσημέρι της Κυριακής ενώ εκδήλωση για το θέμα θα γίνει στις έξι το απόγευμα της ίδιας μέρας στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου Νέας Μηχανιώνας.