Στα θρανία κάθισαν σήμερα εθελοντές για να εκπαιδευτούν σε θέματα λειτουργίας προσφυγικών καταυλισμών, στο πλαίσιο ταχύρυθμου προγράμματος που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Κεντρικό Αμφιθέατρο της Παλιάς Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Δεκάδες φοιτητές έλαβαν απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα που αφορούν την ιδιότητα του πρόσφυγα και το προσφυγικό δίκαιο, την υποδοχή των προσφύγων, τη διοργάνωση δράσεων για τα παιδιά, τα στοιχεία των κοινωνιών των προσφυγικών καταυλισμών αλλά και τη λειτουργία τους. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμη την συμμετοχή εθελοντών σε βιωματικά σεμινάρια με μουσικοπαιδαγωγούς, παιδαγωγούς, καλλιτέχνες και εμψυχώτριες αλλά και την κοινοποίηση προβληματισμών και προτάσεων.
Μέχρι στιγμής, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Δήμου Θεσσαλονίκης με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, δημιουργήθηκε βάση δεδομένων που περιλαμβάνει 530 εθελοντές, από τους οποίους οι 500 είναι φοιτητές και φοιτήτριες. Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαμόρφωση ομάδων και ο συντονισμός τους ενώ ήδη ομάδες από την Παιδαγωγική Σχολή του ΑΠΘ, τα χωριά SOS, τη ΧΑΝΘ και τη ΜΚΟ «Αντιγόνη» υλοποιούν το πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών του Κέντρου Φιλοξενίας Διαβατών από τις 10 το πρωί ως τη μία το μεσημέρι και από τις 3 ως τις 6 το απόγευμα.
«Στην ταχύτητα με την οποία εξελίσσονται τα γεγονότα, οι πολίτες και οι θεσμοί εμφανίστηκαν ίσως πιο γρήγοροι στην αντίδραση από ό,τι ίσως το ίδιο το κράτος. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το ενισχύσουμε, να το αποδεχτούμε, να το δούμε, να μάθουμε και να συνεργαστούμε μαζί του», τόνισε, στον χαιρετισμό του, ο γενικός γραμματέας Διά Βίου Εκπαίδευσης, Παυσανίας Παπαγεωργίου, και υπογράμμισε ότι θα πρέπει να καταγραφεί η όλη προσπάθεια ώστε να υπάρχει ετοιμότητα στην αντιμετώπιση τέτοιων ιστορικών συγκυριών.
Η αντιπρύτανης του ΑΠΘ, Αριάννα Στογιαννίδου, γνωστοποίησε ότι ο πρύτανης, Περικλής Μήτκας, βρίσκεται στη Λέσβο σε έκτακτη σύνοδο πρυτάνεων με θέμα την προσφυγική κρίση, χαρακτήρισε τους εθελοντές ως «ζωντανή απόδειξη» της κινητοποίησης που βρίσκεται σε εξέλιξη και επισήμανε ότι η ορμή τους θα συμβάλλει στο να προχωρήσουν τα αντίστοιχα βήματα με γρήγορους ρυθμούς.
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής, καθηγητής Δημήτρης Μαυροσκούφης, ενώ η δημοτική σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης, επικεφαλής της παράταξης «Γειτονιές σε δράση», Ελεάνα Ιωαννίδου αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα παιδιά πρόσφυγες που, όπως είπε, είναι το πιο ευαίσθητο κομμάτι του προσφυγικού προβλήματος. «Η δουλειά των εθελοντών είναι μεγάλη πρόκληση αλλά και μια μεγάλη ευκαιρία ώστε το πείραμα του σχολείου των Διαβατών να γίνει ένα πρότυπο που, με το Υπουργείο Παιδείας, θα μπορέσει να μεταφερθεί και σε άλλα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων αλλά και, αργότερα όταν θα φιλοξενήσουμε αυτούς τους ανθρώπους όπως πρέπει, μέσα στον πολεοδομικό ιστό μέσα σε όλη την ελληνική επικράτεια», προσέθεσε.
Μεγάλη ανάγκη εθελοντών για την ταξινόμηση των ρούχων
Όπως έγινε γνωστό στο περιθώριο του προγράμματος εκπαίδευσης εθελοντών, μεγάλη είναι η ανάγκη σε ανθρώπινα χέρια για την ταξινόμηση των ειδών ένδυσης που έχουν συγκεντρωθεί τόσο στο Κέντρο Φιλοξενίας Διαβατών όσο και στο λιμάνι. Όσοι επιθυμούν να βοηθήσουν μπορούν να επικοινωνούν με το Δήμο Θεσσαλονίκης και να βρίσκονται στις 9.30 το πρωί στο δημαρχείο από όπου αναχωρεί καθημερινά λεωφορείο για τα Διαβατά ή στο λιμάνι και στην αποθήκη 9 όπου συγκεντρώνονται τα είδη πρώτης ανάγκης.
Εξάλλου, καμπάνια με τίτλο «Δώσε πόδι στο παπούτσι που δε φοράς» ξεκίνησε ο Δήμος Θεσσαλονίκης, καθώς διαπιστώθηκε ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για παπούτσια για τους πρόσφυγες, ενήλικες και παιδιά. Σε ό,τι αφορά τα είδη πρώτης ανάγκης, στην κορυφή της προτεραιότητας βρίσκεται αυτή τη στιγμή το παιδικό γάλα όπως επίσης οι παιδικές πάνες, οι σερβιέτες, τα μωρομάντηλα και τα σνακ σε ατομικές συσκευασίες (κρουασάν, μπάρες δημητριακών, μικρά κέικ κλπ.).
Παράλληλα όσοι επιθυμούν να ενταχθούν στο δίκτυο των εθελοντών που έχει δημιουργηθεί, έχουν τη δυνατότητα να κάνουν μια δήλωση με τα στοιχεία τους στην ιστοσελίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης επισημαίνοντας τις ειδικότητές τους αλλά και τις γνώσεις τους σε ξένες γλώσσες. Σε αυτό το μήκος κύματος, έχει διαμορφωθεί, επίσης, λίστα ατόμων που μιλούν αραβικά και φαρσί ώστε να μπορούν να κινητοποιηθούν για τις ανάγκες διερμηνείας των προσφύγων που βρίσκονται στα Διαβατά ή σε άλλα κέντρα φιλοξενίας αλλά και σε νοσοκομεία.
Πηγή: topontiki.gr