ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Θεραπείες για τον καρκίνο μαστού βλάπτουν την καρδιά;

Οδηγίες από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία για την αντιμετώπιση των ανεπιθύμητων ενεργειών

Να σώσεις τη ζωή σου σε βάρος της καρδιάς σου;

Οι ειδικοί της υγείας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις παρενέργειες θεραπείας κατά του καρκίνου του μαστού που έρχονται στο φως.

Στην πρώτη δήλωσή της για το θέμα, η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία δήλωσε την Πέμπτη ότι οι γυναίκες θα πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά τους κινδύνους και τα οφέλη από οποιεσδήποτε θεραπείες που μπορεί να βλάψουν την καρδια. Δεν είναι όλες οι θεραπείες που ενέχουν αυτούς τους κινδύνους, ενώ μπορεί και να υπάρχουν τρόποι για την ελαχιστοποίηση ή την αποφυγή τους.

«Θέλουμε οι ασθενείς να λάβουν την καλύτερη θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού τους», δήλωσε η Δρ. Laxmi Mehta, που είναι εξειδικευμένη στην καρδιά των γυναικών στο Ohio State University, επικεφαλής της ομάδας που έγραψε τη δήλωση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας. «Ο καθένας πρέπει να συνομιλήσει με τον γιατρό του για τις παρενέργειες».

Υπάρχουν περισσότεροι από 3 εκατομμύρια επιζώντες καρκίνου του μαστού και σχεδόν 48 εκατομμύρια γυναίκες με καρδιακές παθήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Οι περισσότερες πάσχουσες από καρκίνο του μαστού φοβούνται το θάνατο από τη συγκεκριμένη νόσο. Ακόμη και μετά την επιβίωσή τους, εξακολουθούν να φοβούνται , αλλά οι καρδιακές παθήσεις είναι πιο πιθανό να τους σκοτώσουν, ειδικά μετά την ηλικία των 65 ετών«, είπε η Mehta, παραθέτοντας μερικές ερωτήσεις και απαντήσεις:

Ε: Ποια είναι τα προβλήματα και ποιες θεραπείες μπορούν να τα προκαλέσουν;

Α: Οι ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν μη φυσιολογικούς ρυθμούς, προβλήματα βαλβίδων ή καρδιακή ανεπάρκεια, όπου η καρδιά εξασθενεί αργά και δεν μπορεί να αντλήσει αποτελεσματικά. Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν πολύ μετά τη λήξη της θεραπείας.

Φάρμακα για συγκεκριμένο τύπο καρκίνου του μαστού μπορεί να προκαλέσουν καρδιακή ανεπάρκεια. Μερικές φορές είναι προσωρινή και φεύγει αν διακοπεί η θεραπεία, αλλά μπορεί να είναι και μόνιμη.

Η ακτινοβολία μπορεί να επηρεάσει τις αρτηρίες και να προκαλέσει στένωση ή θρόμβους. Άλλα φάρμακα μπορεί να οδηγήσουν σε μη φυσιολογικούς καρδιακούς ρυθμούς ή σπασμούς των αρτηριών, οι οποίοι μπορεί να προκαλέσουν πόνο στο στήθος και πιθανώς να οδηγήσουν σε καρδιακή προσβολή. Ακόμα άλλα μπορεί να βλάψουν το DNA.

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι τα ισχυρά νέα φάρμακα που χρησιμοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα για την καταπολέμηση του καρκίνου μπορούν, σε σπάνιες περιπτώσεις, να προκαλέσουν καρδιακή βλάβη, ειδικά όταν χρησιμοποιούνται συνδυαστικά.

«Το πρόβλημα είναι ότι κανείς δεν το έχει στο ραντάρ του», έτσι οι ασθενείς δεν ελέγχονται τακτικά, δήλωσε ο Δρ Javid Moslehi, επικεφαλής κλινικής του Πανεπιστημίου Vanderbilt που ειδικεύεται σε καρδιακούς κινδύνους από θεραπείες καρκίνου, όταν μια μελέτη ανέφερε αυτό το πρόβλημα πριν ένα χρόνο.

Ε: Τι μπορεί να γίνει για να αποφευχθεί η βλάβη;

Α: Εάν η καρδιακή ανεπάρκεια αναπτύσσεται νωρίς κατά τη διάρκεια της θεραπείας με καρκίνο του μαστού, μερικές φορές η θεραπεία μπορεί να επιβραδυνθεί ή να τροποποιηθεί.

Ορισμένες χημειοθεραπείες όπως η δοξορουβικίνη, που πωλούνται ως Αδριαμυκίνη και σε γενόσημη μορφή, μπορεί να είναι λιγότερο επικίνδυνες εάν χορηγούνται πιο αργά, παρά όλες ταυτόχρονα. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι το φάρμακο δεξραζοξάνη μπορεί να ελαχιστοποιήσει τη βλάβη εάν δοθεί σε γυναίκες με προχωρημένο καρκίνο του μαστού που λαμβάνουν υψηλές δόσεις δοξορουβικίνης.

Ε: Τι μπορούν να κάνουν οι ασθενείς;

Α: Οι γυναίκες πρέπει να βεβαιωθούν ότι οι γιατροί παρακολουθούν την καρδιά τους πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού.

Οι ασθένειες μοιράζονται πολλούς κοινούς παράγοντες κινδύνου, όπως η παχυσαρκία, το κάπνισμα και η μειωμένη άσκηση, οπότε η μείωση αυτών μπορεί να βοηθήσει.

«Βεβαιωθείτε ότι φροντίζετε τη διατροφή σας, την άσκηση, τη διαχείριση του βάρους σας, την παρακολούθηση από  τον γιατρό σας για την αρτηριακή σας πίεση και τη χοληστερόλη», κατέληξε η Mehta.

ΠΗΓΗ: Associated Press

και http://healthmag.gr