Η εμβληματική πιανίστα της γενιάς της, Ντόρα Μπακοπούλου επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη με ένα ρεσιτάλ στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, γεμάτο πανέμορφους ήχους.
Όπως χαρακτηριστικά περιγράφει η ίδια: «Είμαι ενθουσιασμένη που ξαναγυρνάω στη Θεσσαλονίκη, την ιδιαίτερα αγαπημένη μου πόλη, που πάντα μου λείπει όταν έχω καιρό να την επισκεφτώ. Τελευταία φορά έπαιξα πριν τρία χρόνια στο φεστιβάλ πιάνου που οργανώνουν οι φίλοι Μπάμπης Αγγελόπουλος και Νίκος Κυριόσογλου. Ευχαριστώ το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και τον πρόεδρό του Χάρη Λεφάκη Και την διευθύντρια Λόλα Τότσιου που με προσκάλεσαν τόσο εγκάρδια. Επίσης ευχαριστώ τον βιολοντσελίστα Δημήτρη Πάτρα που με τιμάει συμμετέχοντας σ’ αυτή την πανέμορφη μουσική του Tchaikovsky, με την εξαιρετική και ώριμη τέχνη του.»
Το πρόγραμμα της κας Μπακοπούλου περιλαμβάνει έργα Bach, Bach Busoni, Chopin, Tchaikovsky, Κουρουπού, Γυφτάκη.
Συμμετέχει ο καταξιωμένος βιολοντσελίστας, Δημήτρης Πάτρας.
Τετάρτη 8 Μαρτίου, ώρα 21.00 στο ΚΩΘ
Είσοδος ελεύθερη
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε πιάνο, με την προτροπή και την ενθάρρυνση του μαέστρου Δημήτρη Μητρόπουλου, ο οποίος την είχε ακούσει να παίζει στη νέα Υόρκη, σε ηλικία 9 ετών. Αποφοίτησε από το Ωδείο Αθηνών σε ηλικία 17 ετών (α΄ βραβείο) με καθηγήτρια τη M. Παπαϊωάννου. Συνέχισε σπουδές στο Ωδείο της Γενεύης κοντά στον Λουί Χιλτμπράν (α΄ βραβείο δεξιοτεχνίας με διάκριση). Μελέτησε με τον Φρ. Γκούλντα στο Ζάλτσμπουργκ, τους Π. Μπαντούρα-Σκόντα και Α. Μπρέντελ στη Βιέννη, όπου και βραβεύτηκε, και με τον N. Mαγκάλοφ στη Γενεύη. Έχει επίσης βραβευτεί στους διαγωνισμούς του Μονάχου (Γερμανία) και Βερτσέλλι (Ιταλία). Έχει δώσει ρεσιτάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Λονδίνο, Βαρσοβία, Βουκουρέστι, Βέλγιο, Σόφια, Γρανάδα, Λευκωσία, Λεμεσό, Παρίσι, Μόσχα, Αγία Πετρούπολη, Νέα Υόρκη, Λουγκάνο). Έχει περιοδεύσει στη Γερμανία και έχει παίξει για τα Ηνωμένα Έθνη. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε πολιτιστικές εκδηλώσεις στο εξωτερικό. Έχει συνεργαστεί με τους Μενουχίν, Χατζιδάκι, Χωραφά, Κολάση, Θεοδωράκη, Δεμερτζή, Κοντογεωργίου, Χριστογιαννόπουλο, Φαραντούρη, Πασπαλά, Πάτρα, Μιρόσνικοφ, Άργκεριχ κ.ά. Έχει ηχογραφήσει έργα του κλασικού ρεπερτορίου (Μπαχ, Μπετόβεν, Μπραμς, Σοπέν, Ραβέλ, Σκριάμπιν, Ραχμάνινοφ) και έργα ελλήνων συνθετών (κυρίως Χατζιδάκι και Θεοδωράκη). Η Ακαδημία Αθηνών την τίμησε για τη μουσική της προσφορά με το βραβείο Μοτσενίγου. Ζει στην Ελλάδα, όπου έχει δώσει μεγάλο αριθμό ρεσιτάλ και έχει συμμετάσχει ως σολίστ σε εκδηλώσεις με τις ελληνικές κρατικές ορχήστρες. Υπήρξε έφορος της Σχολής πιάνου του Ωδείου Αθηνών. Σημαντικό κεφάλαιο στη ζωή της αποτελεί η μουσική διδασκαλία. ΄Εχει μεγάλη αγάπη για τη μουσική δωματίου καθώς και για τη συνοδεία τραγουδιστών. Είναι εμπνεύστρια και καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ Αίγινας για δέκα συνεχή έτη.