ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η μπύρα ΜΑΜΟΣ επιστρέφει στο τραπέζι μας

Ένα από τα πλέον ιστορικά brand της ελληνικής βιομηχανίας τροφίμων και ποτών επιστρέφει στην ελληνική αγορά μετά από απουσία 38 ετών. Η μπύρα ΜΑΜΟΣ, που για σχεδόν έναν αιώνα συνδέθηκε με την Πάτρα, επιστρέφει στα ράφια των καταστημάτων και στην εστίαση από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία.

 

Το σημαντικό αυτό εγχείρημα, που αποτελεί σταθμό στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της Πάτρας, παρουσίασαν από κοινού σε μια γεμάτη από συγκίνηση εκδήλωση ο Διευθύνων Σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, κ. Ζωούλλης Μηνά, μαζί με τον εκπρόσωπο της οικογενείας που δημιούργησε την μπύρα ΜΑΜΟΣ, κ. Παναγή Μάμο.

Μετά από συμφωνία στην οποία κατέληξε η Αθηναϊκή Ζυθοποιία με την οικογένεια Μάμου που είχε τα δικαιώματα του σήματος ΜΑΜΟΣ, η νέα μπύρα θα παρασκευάζεται στο εργοστάσιο της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στην Πάτρα, το οποία είναι και το μεγαλύτερη της εταιρίας με πέντε γραμμές παραγωγής και 250 εργαζόμενους.

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, με την επανακυκλοφορία της μπύρας ΜΑΜΟΣ, μίας από τις πιο ιστορικές μπύρες στην ελληνική ζυθοποιία, ξαναρχίζει ένα ταξίδι που πρωτοξεκίνησε το 1876. Τη χρονιά που ο ΛορέντζοςΜάμος ίδρυσε το ζυθοποιείο του στην Πάτρα, για να ακολουθήσει μια πορεία 100 χρόνων που στέφθηκε από βραβεία και διακρίσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Λορέντζος Μάμος ήταν ο πρώτος Έλληνας ζυθοποιός που βραβεύτηκε στο εξωτερικό ενώ ο γιος του Πέτρος Μάμος που ανέλαβε την επιχείριση στη συνέχεια, ήταν ο πρώτος διπλωματούχος Έλληνας ζυθοποιός που έμαθε την τέχνη και απέκτησε εμπειρία σε μεγάλα ζυθοποιεία της Γερμανίας και της Τσεχίας.
Γι αυτό και το σήμα ΜΑΜΟΣ θεωρείτε ιστορικό, τόσο για την πόλη της Πάτρας όσο και την την ελληνική μπύρα εν γένει.
Η νέα μπύρα που ήδη βγήκε στην αγορά είναι τύπου pils περιεκτικότητας 5% σε αλκοόλ και αρχικά θα κυκλοφορήσει στην Πάτρα, στη συνέχεια στην Πελοπόννησο και τέλος στην υπόλοιπη Ελλάδα αξιοποιώντας το δίκτυο της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας.

Η νέα μπίρα ΜΑΜΟΣ κυκλοφορεί στην Πάτρα

Όπως είπε στην παρουσίαση της μπύρας ο κ. Παναγής Μάμος, δισέγγονος του Λορέντζου Μάμου, η οικογένεια Μάμου νιώθει περήφανη γιατί “πάντοτε κατόρθωνε να παρασκευάζει ένα ποιοτικό προϊόν. Ο σκληρός ανταγωνισμός στα τέλη της δεκαετίας του ΄70 από μπύρες που τότε είχαν έρθει στην Ελλάδα, υποχρέωσαν την εταιρία να διακόψει την παραγωγή γιατί δεν ήθελε να υποβαθμίσει την ποιότητα. Όπως είπε ο κ. Μάμος στο CNN Greece, “η οικογένεια νιώθει περήφανη γιατί ποτέ δεν είχε δοσοληψίες με πολιτικούς, πλήρωνε πάντα τις υποχρεώσεις της, έκλεισε το 1979 πληρώνοντας όλα της τα χρέη και δεν καταδικάστηκε ποτέ για παρανομίες ή λαθρεμπόριο.”

Η μπύρα ΜΑΜΟΣ ήταν το πρώτο ελληνικό προϊόν ζυθοποιίας που βραβεύτηκε στο εξωτερικό και ήταν επίσης η μπύρα που προτιμούσε να πίνει ο ΚάιζερΓουλιέλμος ο Β’ κατά τη διάρκεια των διακοπών του στο Αχίλλειο στην Κέρκυρα, το οποίο είχε αγοράσει το 1907.

Όπως είπε στην παρουσίαση της νέας μπύρας ο κ. Μηνά, “η συμφωνία δεν έχει χρονικό όριο και η συγκεκριμένη μπύρα έχει δυναμική να φτάσει πολύ ψηλά, αν και θα χρειαστούν χρόνια όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις.”

(Αριστερά) Ο κ. Ζωούλλης Μηνά, Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος Δ.Σ. – Αθηναϊκή Ζυθοποιία και ο κ.  Παναγής Μάμος

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία είναι η μεγαλύτερη εταιρία παραγωγής και εμπορίας μπύρας στην Ελλάδα, με ενεργή παρουσία στη χώρα για περισσότερα από 50 χρόνια. Ιδρύθηκε το 1963 από μια ομάδα Ελλήνων επιχειρηματιών και σήμερα αποτελεί μέλος του Ομίλου Heineken N.V. Παράγει στην Ελλάδα τις μπίρες Amstel, Amstel Pils, Amstel Dark, Amstel Radler, Amstel Free, Heineken, ΑΛΦΑ, ΑΛΦΑ Strong, AΛΦΑ Weiss, Fischer, ΒΙΟΣ 5, Buckler από 100% ελληνικό κριθάρι, καθώς και το φυσικό μεταλλικό νερό ΙΟΛΗ. Παράλληλα, εισάγει γνωστές μάρκες μπύρας μεταξύ των οποίων οι: Affligem, Sol, Mc Farland, Erdinger, Murphy’s, Duvel, Chimay καθώς και το μηλίτη Strongbow. Διαθέτει 3 μονάδες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα και 2 ιδιόκτητα βυνοποιεία σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα καθώς και μια μονάδα εμφιάλωσης του Φυσικού Μεταλλικού Νερού ΙΟΛΗ στη Λαμία.
Με τη βοήθεια ενός εκτεταμένου δικτύου διανομής και πώλησης παράγει και διανέμει τα προϊόντα της σε 26 χώρες και στις 5 ηπείρους.