Σίγουρα είναι μακάβριο αλλά είναι το μόνο σίγουρο… όλοι θα αφήσουμε το μάταιο τούτο κόσμο. Γι αυτό και ο Economist δημοσίευσε μία λίστα με τις χώρες που είναι καλύτερα να πεθάνεις. Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στην πρώτη θέση, ενώ η Ελλάδα στην 56η.
Η λίστα είναι βασισμένη σε στοιχεία που συνέλεξε το Ίδρυμα Lien για την φροντίδα που παρέχεται στους ετοιμοθάνατους. Όπως φαίνεται, σε κάποιες χώρες είναι πιο επώδυνο να πεθάνει κανείς, λόγω της ελλιπούς παροχής οπιούχων φαρμάκων, του άσχημου νοσοκομειακού περιβάλλοντος και άλλων παραγόντων. Στις χώρες αυτές ανήκει και η Ελλάδα, η οποία έμεινε μετεξεταστέα στον δείκτη Ποιότητας Θανάτου, συγκεντρώνοντας 32,9 πόντους στα 100.
Στην πρώτη πεντάδα βρίσκεται το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Ιρλανδία και το Βέλγιο. Ακολουθούν η Ταϊβάν, η Γερμανία, η Ολλανδία, οι ΗΠΑ και η Γαλλία, ενώ στον πάτο της κατάταξης (στην 80η θέση) βρίσκεται το Ιράκ. Άλλες χώρες που συγκέντρωσαν λίγους πόντους είναι το Μπαγκλαντές, οι Φιλιππίνες και η Νιγηρία.
Η Ελλάδα βρίσκεται στην 56η θέση, καθώς συγκέντρωσε βαθμολογία που βρίσκεται κάτω από την βάση σε τέσσερις παράγοντες: εκείνον του νοσοκομειακού περιβάλλοντος (26,7/100), εκείνον της διαθεσιμότητας νοσοκόμων (25,9/100), αυτού της ποιότητας της φροντίδας που παρέχεται (23,8/100) και της κοινοτικής δέσμευσης (32,5/100). Παρόλα αυτά, είναι πιο οικονομικό να είσαι ετοιμοθάνατος στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες (60/100).
Σύμφωνα με την έρευνα, ένας από τους παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτά τα αποτελέσματα είναι η νομοθεσία, η οποία δεν δίνει συγκεκριμένη κατεύθυνση στην φροντίδα των ετοιμοθάνατων. Επίσης, μόνο επτά Ιατρικές Σχολές στην Ελλάδα παραδίδουν υποχρεωτικά μαθήματα για τις μεθόδους παροχής βοήθειας σε εκείνους που αργοπεθαίνουν. Επίσης, η γραφειοκρατία καθυστερεί την διάθεση οπιούχων.
Επίσης σύμφωνα με τα στοιχεία η Ελλάδα είναι σε χαμηλότερη θέση από την Τουρκία και πολλές Αφρικανικές χώρες, όπως το Μαρόκο, η Ουγκάντα και η Γκάνα.