ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Φουκουσίμα: Έξι χρόνια μετά,η πρώτη δίκη για απόδοση ποινικών ευθυνών

Έξι χρόνια μετά τη Φουκουσίμα, το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα μετά το Τσερνομπίλ, ξεκινάει η πρώτη δίκη για την απόδοση ποινικών ευθυνών .

Τρία πρώην στελέχη της ιαπωνικής ενεργειακής εταιρείας TEPCO, η οποία διαχειρίζεται τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, παραπέμφθηκαν σε δίκη με την κατηγορία ότι παρέλειψαν να λάβουν μέτρα για να αποτρέψουν τις καταστροφικές συνέπειες του τσουνάμι το Μάρτιο του 2011. Ο 77χρονος Τσουνεχίσα Κατσουμάτα, πρόεδρος της TEPCO εκείνη την περίοδο, και οι πρώην αντιπρόεδροι Σακάε Μούτο και Ιτσίρο Τακεκούρο, 66 και 71 χρονών, αντίστοιχα αντιμετωπίζουν κατηγορίες για επαγγελματική αμέλεια.

Όπως αναφέρει η Ρουίκο Μούτο, κάτοικος της Φουκουσίμα:« Πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να έχουν τεθεί σε εφαρμογή αντίμετρα για την προστασία από ένα τσουνάμι και θα έπρεπε να γινει πληρως κατανοητό από την TEPCO. Θέλω να μάθω πώς και γιατί αυτό δεν ελήφθη υπόψιν».

Οι εισαγγελείς τους παρέπεμψαν σε δίκη μετά από αίτημα μίας ανεξάρτητης επιτροπής πολιτών που αποκάλυψε ότι οι τρεις αξιωματούχοι ήταν σε θέση να προβλέψουν τους κινδύνους ενός μεγάλου τσουνάμι πολύ πριν από την καταστροφή.Σύμφωνα με την επιτροπή, τα πρώην στελέχη είχαν στη διάθεσή τους σχετική έκθεση από το 2008, η οποία προειδοποιούσε πως ο σταθμός θα μπορούσε να πληγεί από κύματα ύψους 15 μέτρων σε περίπτωση τσουνάμι. Ωστόσο τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα δε ελήφθησαν ποτέ.

Η ετυμηγορία αναμένεται το επόμενο έτος. Οι τρεις κατηγορούμενοι δήλωσαν αθώοι, υποστηρίζοντας ότι ένα τέτοιο ατύχημα ήταν απρόβλεπτο. Αν κριθούν ένοχοι, αντιμετωπίζουν ποινή κάθειρξης πέντε ετών.