ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Βουλγαρία κάνει σχέδια για πυρηνικό σταθμό στον Δούναβη

Ιδιώτες επενδυτές που θα χρηματοδοτήσουν την κατασκευή ενός πυρηνικού σταθμού στον ποταμό Δούναβη, αναζητά η Βουλγαρία, όπως αποκάλυψε ο πρωθυπουργός της χώρας Μπόικο Μπορίσοφ στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής τους επικοινωνίας.

Η Σόφια ακύρωσε το έργο Μπέλενε το 2012 αφού απέτυχε να εξασφαλίσει ξένα κεφάλαια, και υπό την πίεση των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον να μειώσει την ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία.

Από την έναρξη σύνδεσης φυσικού αερίου με τη γειτονική Ρουμανία, η Βουλγαρία επιδιώκει να συνδέσει το δίκτυο του φυσικού αερίου με τις γειτονικές της χώρες (Ελλάδα, Τουρκία, και Σερβία), ώστε να διαφοροποιήσει τους προμηθευτές ενέργειας.

Η χώρα θέλει να ιδιωτικοποιήσει το έργο Μπέλενε από τότε που πλήρωσε πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ αποζημίωση στη Rosatom, τη γιγαντιαία κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ρωσίας, όταν ακύρωσε το έργο αξίας 10 δις ευρώ. Η Rosatom έχει συμφωνήσει να προμηθεύσει τους πυρηνικούς αντιδραστήρες.

Οι βουλγαρικές αρχές έχουν ήδη δηλώσει ότι το Μπέλενε μπορεί να χτιστεί χωρίς κρατικές εγγυήσεις ή υποχρεωτικές μακροπρόθεσμες συμβάσεις ώστε να αγοράσει ενέργεια η κυβέρνηση από αυτό. «Ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ είπε ότι η κυβέρνηση αναζητά στρατηγικό ιδιωτικό επενδυτή για να αναπτύξει το έργο», δήλωσε σε σχετική ανακοίνωση το γραφείο τύπου της κυβέρνησης.

Τον Δεκέμβριο, η κυβέρνηση της Βουλγαρίας είπε ότι η Βιομηχανική και Εμπορική Τράπεζα της Κίνας, η μεγαλύτερη τράπεζα της ασιατικής χώρας ως προς τα περιουσιακά στοιχεία, είναι έτοιμη να χρηματοδοτήσει το έργο. Η Εθνική Πυρηνική Εταιρεία της Κίνας έχει επίσης εκφράσει ενδιαφέρον να συμμετάσχει επενδυτικά στο έργο.

Κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία, Μπορίσοφ και Πούτιν επίσης υπογράμμισαν το κοινό τους συμφέρον να χτιστεί ο κόμβος του φυσικού αερίου σε βουλγαρικό έδαφος.

Μετά την ακύρωση από τον ρωσικό κρατικό γίγαντα Gazprom του έργου του αγωγού φυσικού αερίου South Stream – ο οποίος θα μετέφερε ρωσικό αέριο κάτω από τον Εύξεινο Πόντο στην κεντρική Ευρώπη μέσω Βουλγαρίας – ακολούθησαν σχέδια για τη δημιουργία κόμβου στο λιμάνι της Βάρνας, στον Εύξεινο Πόντο, όπου θα αποθηκεύεται και θα μεταφέρεται φυσικό αέριο από τη Ρωσία και την Κασπία Θάλασσα στη νοτιοανατολική και κεντρική Ευρώπη.

Πηγή: cnn.gr, (φωτο αρχείου)