ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Ελλάδα εξάγει «σκυλάδικα» στην Βουλγαρία

Εξαγωγή «σκυλάδικων» κάνει στην Βουλγαρία η Ελλάδα, σύμφωνα με την «Καθημερινή».

 

Με αφορμή την πρόσφατη συναυλία γνωστού τραγουδιστή στην Σόφια, η οποία διεξήχθη με μεγάλη επιτυχία, η εφημερίδα αναφέρεται στα διάφορα μπουζούκια -τέσσερα στον αριθμό-που έχουν ξεπηδήσει το τελευταίο διάστημα στην Σόφια.

«Στην αρχή άνοιξαν τέσσερα πέντε ελληνικά «μαγαζιά» στη Σόφια, στο Σαντάνσκι, στη Φιλιππούπολη, αλλά γρήγορα το “είδος” βγήκε από τους τέσσερις τοίχους, και αναμεμειγμένο με τοπικά μουσικά υποπροϊόντα μπήκε στις καρδιές των Βουλγάρων, κυριαρχώντας στο μουσικό στερέωμα».

Ήδη, τα λεγόμενα «βαλκανικά σκυλάδικα» ακούγονται στους ραδιοφωνικούς σταθμούς όλης της χώρα, στα υπαίθρια παζάρια του Πετριτσίου, του Σαντάνσκι, της Σόφιας, της Βάρνας, του Βελίκο Τίρνοβο, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

Το συγκεκριμένο φαινόμενο δεν έχει χαροποιήσει ιδιαίτερα τον Μορφωτικό-Πολιτιστικό Σύλλογο των Ελλήνων της Βουλγαρίας, «Αριστοστέλης».

«Δυστυχώς το ελληνικό τραγούδι, η ελληνική μουσική έχουν ταυτιστεί εδώ με τα σκυλάδικα. Ελάχιστοι ξέρουν από ελληνική ποιοτική μουσική. Νομίζουν ότι τα σκυλάδικα είναι τα ελληνικά τραγούδια», δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου, Ιωάννης Λιόλιος, στην εφημερίδα.

«Προσπαθούμε να αντιπαλέψουμε αυτό το φαινόμενο, αλλά είναι πολύ δύσκολο», πρόσθεσε.

Την ίδια στιγμή, στη Σόφια λειτουργεί σχολή, η οποία, αν και στο παρελθόν μάθαινε στους Βούλγαρους παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς, πλέον τους εκπαιδεύει στο… λίκνισμα στο τραπέζι.

«Τι να κάνω, αυτό θέλει η νεολαία, έτσι βγάζω αρκετά λεφτά», λέει ιδιοκτήτης μιας τέτοιας σχολής.