tv-control1

ΕΣΡ: Νέα διάσκεψη Προέδρων για τα μέλη του

Την συναίνεση της αντιπολίτευσης ζήτησε η Όλγα Γεροβασίλη. Τα δεδομένα και οι εξελίξεις για τις τηλεοπτικές άδειες.

Τη συναίνεση της αντιπολίτευσης ζήτησε σήμερα η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη. Όπως είπε, σήμερα συνεδριάζει ξανά η διάσκεψη για τον ορισμό των μελών του ΕΣΡ και «η συναίνεση για να προχωρήσει η διαδικασία και να στελεχωθεί η ανεξάρτητη αρχή είναι υποχρέωση των κομμάτων. Ειδικά η ΝΔ πρέπει να σταματήσει να προβάλει δικαιολογίες», ανέφερε και προειδοποίησε πως αν αυτό δεν γίνει, η κυβέρνηση δεν έχει άλλη επιλογή παρά να προχωρήσει με κάθε νόμιμο διαθέσιμο τρόπο.

Πόσες άδειες αναμένονται

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, τέσσερις πανελλαδικές άδειες γενικής στόχευσης, 20 θεματικές και 40  περιφερειακές θα βγουν σε δημοπρασία τον επόμενο μήνα, αν τελικά συγκροτηθεί νέο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και αφού θα έχει προηγηθεί σχετική διαβούλευση επί του τελικού αριθμού των αδειών.

Σύμφωνα με το timeline της κυβέρνησης και του υπουργού Επικρατείας, αρχικά θα προταθεί προς το ΕΣΡ η δημοπράτηση τεσσάρων αδειών πανελλαδικής εμβέλειας και γενικού περιεχομένου, 20 αδειών πανελλαδικής εμβέλειας θεματικού περιεχομένου (π.χ αποκλειστικά μουσικού, αθλητικού κ.λπ.) και 40 αδειών περιφερειακής και τοπικής εμβέλειας.

Οι δυσκολίες με το ΕΣΡ

Πάντως, τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου, η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής απέβη για δεύτερη φορά άκαρπη, καθώς κατά την ψηφοφορία δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό των 4/5 που προβλέπει το σύνταγμα για τη συγκρότηση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου.

Την εισήγηση του Προέδρου της Βουλής για την επιλογή των μελών του ΕΣΡ υπερψήφισαν τα 12 μέλη της Διάσκεψης των Προέδρων από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ενώ την καταψήφισαν 7 απόΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων.

ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή δήλωσαν «παρών», ενώ από την ψηφοφορία απουσίαζαν ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, και ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης.

Οι προσφυγές της ΕΙΤΗΣΕΕ

Εν τω μεταξύ, δύο κεντρικές προσφυγές έχει καταθέσει στα ευρωπαϊκά όργανα η Ένωση Ιδιωτικών Καναλιών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ) εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης. Οι καναλάρχες υποστηρίζουν σθεναρά και με επιχειρήματα στην πρώτη προσφυγή πως στην περίπτωση της υπό σύσταση ΕΡΤ ΝΕΤ υπάρχει κρατική ενίσχυση, ενώ με τη δεύτερη στρέφεται εναντίον του νόμου Παππά-Σπίρτζη 4339/2015.

Με την προκήρυξη των αδειών η ΕΙΤΗΣΕΕ θα ενεργοποιήσει τη δεύτερη προσφυγή και θα επιχειρήσει να φρενάρει τη διαδικασία.

Τι προβλέπει η δεύτερη προσφυγή

Συνοπτικά, η δεύτερη προσφυγή περιλαμβάνει τα εξής σημεία: Η ΕΙΤΗΣΕΕ υποστηρίζει πως με τον προσδιορισμό του αριθμού των αδειών εθνικής εμβέλειας δημιουργείται θέμα «κλειστής αγοράς», ενώ το φάσμα των συχνοτήτων παρέχει πολύ περισσότερες δυνατότητες. Υποστηρίζει ακόμη πως υπάρχει θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού, καθώς στο τερματικό (τηλεοπτική οθόνη smart tv) φτάνουν προγράμματα χωρίς όρους, όπως τα κανάλια που εκπέμπουν από το Internet και οι σταθμοί επίγειας ψηφιακήςτηλεόρασης που υπόκεινται σε ειδικό καθεστώς λειτουργίας. Η ΕΙΤΗΣΕΕ θεωρεί πως η διακοπή λειτουργίας σταθμού προσκρούει στα άρθρα 14 και 15 του Συντάγματος και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (άρθρο 10). Ακόμη, ισχυρίζεται πως με το ελάχιστο όριο κεφαλαίου και αριθμού εργαζομένων επιβάλλονται στις επιχειρήσεις μονομερείς και αδικαιολόγητοι περιορισμοί, καθώς δεν υπάρχουν πλέον, όπως υποστηρίζει, ειδικότητες στην τηλεόραση και άδειες επαγγέλματος. Τέλος, θέτει ζήτημα για τις αρμοδιότητες της Ανεξάρτητης Αρχής (ΕΣΡ), δηλώνοντας πως εκείνη, ύστερα από έρευνα αγοράς, θα πρέπει να αποφασίζει γιατον αριθμό των αδειών.

Στο ευρωπαϊκό δικαστήριο η Digea;

Στην περίπτωση της προσφυγής της Digea, που σήμερα θα συναντηθεί με τον Νίκο Παππά, εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης, πηγές της ΕΙΤΗΣΕΕ αναφέρουν πως η Ελλάδα είναι ένα βήμα πριν από την παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Η εταιρεία υποστηρίζει πως η ΕΡΤ Α.Ε., η οποία θα συνδέεται με την ΕΡΤ ΝΕΤ, απέκτησε το φάσμα χωρίς να καταβάλει χρήματα στο Ελληνικό Δημόσιο, συνεπώς δεν μπορεί να αναπτύξει εμπορική δραστηριότητα.

Τέλος, έχουν -σύμφωνα με πληροφορίες- ξεκινήσει συζητήσεις για συνεργασία ΕΡΤ-Digea για την ανάπτυξη κοινού δικτύου με μεγαλύτερη εμβέλεια. Η κυβέρνηση συζητά αυτήν την προοπτική υπό την προϋπόθεση πως το Δημόσιο θα έχει την πλειοψηφία.