Ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης στη Δανία ανέπτυξε μια διαδικασία «αντίστροφης φωτοσύνθεσης» που μετατρέπει βιομάζα σε καύσιμα, χρησιμοποιώντας την ενέργεια του ήλιου.
Πρόκειται ουσιαστικά για την αντίθετη διαδικασία από αυτή που ακολουθούν τα φυτά για να μετατρέψουν το ηλιακό φως σε χημική ενέργεια και μπορεί να οδηγήσει σε νέες βιομηχανικές μορφές καθαρής ενέργειας που στο μέλλον θα αντικαταστήσουν τα ορυκτά καύσιμα, υποστηρίζουν οι Δανοί ερευνητές.
Οι επιστήμονες προσθέτουν πρώτα στη βιομάζα ένα ένζυμο που ονομάζεται λυτικός πολυσακχαρίτης μονοοξυγενάσης και βρίσκεται σε διάφορα βακτήρια και μύκητες, και στη συνέχεια χλωροφύλλη. Όταν εκτίθενται στο φως του ήλιου, τα μόρια σακχάρου στη βιομάζα αρχίζουν να διασπώνται σε χημικές ουσίες που είναι πιο εύκολο να μετατραπούν σε καύσιμο, ή ακόμη και πλαστικά.
Η διαδικασία είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική, καθώς απαιτεί μόλις δέκα λεπτά έκθεσης στον ήλιο για το ίδιο αποτέλεσμα που άλλες μέθοδοι χρειάζονται 24 ώρες να επιτύχουν. Αυτό σημαίνει γρηγορότερη παραγωγή, χαμηλότερες θερμοκρασίες και βελτιωμένη ενεργειακή αποτελεσματικότητα στις βιομηχανικές εφαρμογές.
«Η φωτοσύνθεση μέσω του ήλιου δεν επιτρέπει μόνο την ανάπτυξη των φυτών, αλλά οι ίδιες αρχές μπορούν να εφαρμοστούν προκειμένου να διασπαστεί φυτική ύλη, επιτρέποντας την απελευθέρωση των χημικών ουσιών. Η τεράστια ενέργεια του ηλιακού φωτός μπορεί να αξιοποιηθεί έτσι ώστε οι διαδικασίες να εκτελούνται χωρίς πρόσθετες εισροές ενέργειας», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Κλάους Φέλμπι.