ΕΙΔΗΣΕΙΣ
palataki_ergasies (2)

Επιτέλους εργασίες συντήρησης στο παρατημένο «Παλατάκι»

Εργασίες συντήρησης στον περιβάλλοντα χώρο του Κυβερνείου, γνωστού και ως Παλατάκι, στο Καραμπουρνάκι στην Καλαμαριά, έχουν ξεκινήσει τις τελευταίες ημέρες, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης, όπου και υπάγεται το συγκεκριμένο κτίριο.

Σύμφωνα με το Γιώργο Μπαρμπουτίδη, ειδικού συμβούλου της Υπουργού και αρμόδιου για θέματα σχετικά με το Κυβερνείο, οι εργασίες πραγματοποιούνται εν όψει καλοκαιριού και των εκδηλώσεων που πρόκειται να λάβουν χώρα εκεί.

palataki_ergasies (1)

Όπως μάλιστα ανέφερε ο κ. Μπαρμπουτίδης, κύριος στόχος μέσω των εργασιών είναι να βελτιωθούν και οι συνθήκες ασφαλείας του χώρου, καθώς το τελευταίο διάστημα δεν ήταν λίγες οι καταγγελίες πως η είσοδος περαστικών ήταν ανεξέλεγκτη και με την ελλειπή συντήρηση που υπήρχε, ο κίνδυνος για κάποιον τραυματισμό αυξανόταν.

«Στόχος μας είναι να διασφαλιστεί η ασφάλεια», δήλωσε συγκεκριμένα στο Press724.gr ο ίδιος.

Μέχρι πρότινος άλλωστε υπήρχε 24ωρη φύλαξη του χώρου από την Αστυνομία. Λόγω ωστόσο των περικοπών που έχουν γίνει και του μειωμένου προσωπικού για τις ανάγκες που υπάρχουν, πλέον η φύλαξη έχει περιοριστεί μόνο στη βραδινή βάρδια.

Με τις εργασίες που πραγματοποιούνται πέρα από το «σουλούπωμα» στην εμφάνιση του κτιρίου και του περιβάλλοντος χώρου, επιδιώκεται να επιτευχθεί και η καλύτερη ασφάλεια του χώρου, ώστε να μη μπορεί να μπαίνει όποιος θέλει, όποτε θέλει, αλλά και να περιοριστεί ο κίνδυνος κάποιου ατυχήματος λόγω κακοσυντηρημένων εγκαταστάσεων.

Το μοναδικής ομορφιάς κτίριο έχει το προνόμιο να βρίσκεται σε μια εξαιρετική θέση, με μοναδική θέα στον Θερμαϊκό Κόλπο και ολόκληρη την πόλη.

palataki1

Η κατασκευή του ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1950, από το υπουργείο Δημοσίων Έργων σε έκταση που παραχωρήθηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προοριζόμενο για Κυβερνείο.

Το 1962 με νόμο παραχωρείται για χρήση ως κατοικία του εκάστοτε υπουργού Βορείου Ελλάδος και μόλις ένα χρόνο αργότερα  δίνεται για χρήση στη βασιλική οικογένεια, αν και χρησιμοποιήθηκε από τη βασιλική οικογένεια μόνο για μία διανυκτέρευση, καθώς προτιμούσε το ξενοδοχείο «Μεντιτερανέ» στην παλιά παραλία. Το 1968 η χρήση του ακινήτου περνά ξανά στο υπουργείο Βορείου Ελλάδος.

palataki

Το Παλατάκι χρησιμοποιούσε άλλωστε για τη διανυκτέρευση του κάθε φορά που επισκεπτόταν τη Θεσσαλονίκη ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ενώ για θεσμικούς λόγους, επιθυμούσε να διαμένουν εκεί οι εκάστοτε υπουργοί Μακεδονίας – Θράκης.

Για πολλά χρόνια στο χώρο πραγματοποιούταν και η επίσημη δεξίωση για τα εγκαίνια της ΔΕΘ, ενώ το 1997 με τη Θεσσαλονίκη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης έγινε εκεί η μεγάλη έκθεση έργων του Καραβάτζιο.

Μόλις τα τελευταία χρόνια το Κυβερνείο χρησιμοποιείται για πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων από το Δήμο Καλαμαριάς στα πλαίσια κυρίως του φεστιβάλ Παρά θιν΄ Αλός.

Ρεπορτάζ: Κώστας Κόπτσιου