Πληθαίνουν οι επιχειρήσεις, μικρομεσαίες και μεγάλες πλέον, που πέφτουν θύματα της «επιδημίας» των λουκέτων, τη στιγμή που η ανεργία χτυπάει ήδη… κόκκινο. Οι περίπου 18.000 εταιρίες που κατέβασαν ρολά το πρώτο εξάμηνο του έτους, σε συνδυασμό με τη μείωση των ιδρύσεων συγκριτικά με πέρυσι, ενισχύουν το έντονο κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί στην αγορά.
Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους… Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από το 2008, που ξεκίνησε και η βαθιά κρίση, έως τη δύση του 2015 έκλεισαν 244.712 ιδιωτικές επιχειρήσεις. Για την ακρίβεια, από 858.685 μειώθηκαν σε 613.973. Μαζί τους χάθηκαν και 842.670 θέσεις εργασίας, ενώ σε όρους προστιθέμενης αξίας η «εξαφάνιση» αυτών των εταιριών αφαίρεσε 30,31 δισ. ευρώ προϊόντος.
Επειτα, όπως προκύπτει από στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ), μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2016 διέκοψαν τη δραστηριότητά τους 17.980 επιχειρήσεις (πίνακας 1). Πρόκειται για 4.810 περισσότερα λουκέτα σε σχέση με αυτά που καταγράφηκαν την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Απογοητευτικός είναι και ο απολογισμός των ιδρύσεων… αφού συγκριτικά με το 2015 είναι μειωμένος κατά 2.876 επιχειρήσεις (15.525 το α’ εξάμηνο του 2016, έναντι 18.401 το α’ εξάμηνο του 2015). Με αυτά τα δεδομένα, οι επιχειρήσεις που ιδρύθηκαν φέτος ήταν κατά 2.455 λιγότερες από αυτές που έκλεισαν. Παράλληλα, από το 2008 έως τα μέσα του 2016 οι διαγραφές φτάνουν τις 262.692.
Κατά το περασμένο εξάμηνο, η μορφή επιχείρησης με τις περισσότερες διαγραφές είναι η Ατομική, όπου σημειώνονται 12.051 κατεβασμένα ρολά. Ακολουθούν οι Ο.Ε. (Ομόρρυθμη Εταιρία) και ΕΠΕ (Εταιρία Περιορισμένης Ευθύνης) με 2.842 και 1.182 διαγραφές αντίστοιχα. Την ίδια ώρα, οι Ατομικές (10.326) και Ο.Ε. (1.455) είναι και στη λίστα με τις περισσότερες ιδρύσεις για την ίδια χρονική περίοδο, ενώ την τριάδα συμπληρώνουν οι Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρίες (ΙΚΕ). Η τελευταία νομική μορφή επιχείρησης προτιμάται ιδιαιτέρως στα χρόνια της κρίσης, καθότι το ελάχιστο κεφάλαιο ίδρυσης διαμορφώνεται σε μόλις 1 ευρώ. Ενδεικτικά αναφέρεται πως την τελευταία τριετία οι ΙΚΕ αυξάνονται διαρκώς, με 2.441 ιδρύσεις το 2016, 1.784 πέρυσι και 1.699 το 2.014.
Η αγορά
Μεταξύ άλλων, το ντόμινο των λουκέτων παρέσυρε τις Ηλεκτρονική Αθηνών, Παπασωτηρίου, Athens Ledra Hotel και Πυρσός Security, ενώ η πρόσφατη αίτηση υπαγωγής της Μαρινόπουλος Α.Ε. και της Jetoil στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα έχει θορυβήσει καταναλωτές και φορείς της αγοράς. Η ανησυχία των τελευταίων αποτυπώνεται στις δηλώσεις τους περί «αφελληνισμού της επιχειρηματικότητας του τόπου» και ύπαρξης ενός «ψευδο-κλίματος επενδυτικής ευφορίας» που καλλιεργείται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.
«Μετά τα οδυνηρά λουκέτα των μικρότερων ακολουθούν τα κανόνια των μεγαλύτερων ελληνικών επιχειρήσεων και μετά τον αφελληνισμό των τραπεζών ακολουθεί ο αφελληνισμός της επιχειρηματικότητάς μας», τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), Βασίλης Κορκίδης. Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι μικρομεσαίοι της αγοράς «δεν ζητήσαμε κρατικοδίαιτη βοήθεια, αλλά οικονομική στήριξη και δεν την πήραμε ποτέ… Αυτό που αισθανόμαστε όσοι παλεύουμε σθεναρά και καταφέραμε να επιβιώσουμε τα χρόνια της κρίσης είναι… απογοήτευση!».
Ακόμη, υποστήριξε πως η ασφυξία που επικρατεί στην αγορά συνεχίζεται φέτος με μεγαλύτερη ένταση, «αφού τα λουκέτα στα 45 καταστήματα της Ηλεκτρονικής Αθηνών στα μέσα του Απριλίου ήταν το αμέσως προηγούμενο συμβάν μετά τον Μαρινόπουλο και την Jetoil». Κατά τα λεγόμενα του κ. Κορκίδη, αυτό που προέχει είναι «η διασφάλιση των περίπου 14.000 απλήρωτων εργαζομένων, καθώς επίσης και η αποπληρωμή χιλιάδων μικρών προμηθευτών των εταιριών υπό πτώχευση εν λειτουργία. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα υπάρξει κατάρρευση των εν λόγω αλλά και άλλων εταιριών που βρίσκονται στο κατώφλι του άρθρου 99, καθώς κάτι τέτοιο θα στείλει σε “αχαρτογράφητα νερά” ολόκληρη την ελληνική αγορά, που στενάζει υπό το βάρος των αλλεπάλληλων φορολογικών επιβαρύνσεων και της συνεχούς οικονομικής περιδίνησης της ελληνικής οικονομίας».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΒΕΑ), Παύλος Ραβάνης, απέδωσε την «επιδημία» λουκέτων στην έντονη έλλειψη ρευστότητας και την υπερφορολόγηση, καλώντας την κυβέρνηση να βάλει «φρένο στην επιδείνωση της οικονομικής πραγματικότητας» της χώρας.
Τέλος, υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας σταθερού οικονομικο-φορολογικού περιβάλλοντος. «Η κυβέρνηση οφείλει, επιτέλους, να σταματήσει τις υποσχέσεις και τη διαρκή δημιουργία ψευδο-κλίματος επενδυτικής ευφορίας, ο δρόμος για την ανάκαμψη, όπως όλα δείχνουν, είναι μακρύς και δύσβατος», όπως είπε ο ίδιος, εξηγώντας πως «με δυσκολία κάποιος επιχειρηματίας που διαθέτει τα απαιτούμενα κεφάλαια προχωράει στην επένδυσή τους ακόμη και εντός της επιχείρησής του. Οι ουτοπικές κινήσεις πρέπει να σταματήσουν, καθώς δεν υπάρχουν περιθώρια για χάσιμο πολύτιμου χρόνου».
Πηγή eleftherostypos.gr (της ΙΩΑΝΝΑΣ ΦΕΝΤΟΥΡΗ)