ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επίθεση Deutsche Bank σε ΕΚΤ: Το QE έχει δημιουργήσει φούσκες στις αγορές

Οι αρνητικές επιπτώσεις των έσχατων προσπαθειών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να σώσει την ευρωζώνη από την κρίση το 2012 είναι πλέον συντριπτικές, όπως σημειώνει η Deutsche Bank σε νέα έκθεσή της, τονίζοντας ότι το QE έχει δημιουργήσει στρεβλώσεις στην αγορά, ενώ κατηγορεί τον Draghi ότι δημιουργεί φούσκες στα assets.

Η ΕΚΤ, η οποία έχει τονώσει την αγορά κρατικών ομολόγων με πάνω από 1 τρις ευρώ και διατηρεί τα επιτόκια σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, θα πρέπει να αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης για την στάσιμη οικονομία της περιοχής, όπως τονίζουν οι οικονομολόγοι της Deutsche Bank, Stefan Schneider και Stuart Kirk. Οπως προσθέτουν, με βάση αρκετά στοιχεία, η κατάσταση στην ευρωζώνη σήμερα είναι χειρότερη από ό, τι κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης.

«Η ανεργία στη Γαλλία και την περιφέρεια είναι περίπου 13%, ποσοστό υψηλότερο από το 10% που ήταν ο γαλλικός μέσος όρος από το 1930 έως το 1938. Και χωρίς μια δυναμική γερμανική οικονομία οι αριθμοί θα ήταν πολύ χειρότεροι. Με δεδομένη την επιθετικότητα και αντισυμβατικότητα της νομισματικής πολιτικής από το 2012, φαίνεται δίκαιο να ρωτήσει κανείς αν η προσέγγιση της ΕΚΤ φέρει μέρος της ευθύνης για τα δεινά της Ευρώπης», τονίζουν οι οικονομολόγοι.

Η Deutsche Bank μάλιστα προσδιορίζει πέντε συνέπειες των άνευ προηγουμένου παρεμβάσεων της ΕΚΤ, που αποκαλύπτουν τη «σκοτεινή πλευρά» αυτού του είδους της πολιτικής.

1. Οι υπερχεωμένες οικονομίες της Ευρώπης σώθηκαν χωρίς να μεταρρυθμίσουν τις οικονομίες τους. Έως τον Ιούλιο του 2012, τα υψηλά επιτόκια και οι απειλές αναχρηματοδότησης ανάγκασαν τις κυβερνήσεις να επικεντρωθούν σοβαρά στις μεταρρυθμίσεις. Πράγματι, πριν το 2012, πάνω από τις μισές από τις πρωτοβουλίες ανάπτυξης που πρότεινε ο ΟΟΣΑ, τέθηκαν σε εφαρμογή σε όλη την ευρωζώνη. Αλλά το 2015 μόλις το 20% τέθηκαν σε εφαρμογή

2. Οι τιμές των ομολόγων δεν αντικατοπτρίζουν την κατάσταση της οικονομίας μίας χώρας. Δεδομένου ότι οι επενδυτές άρχισαν από το 2014 να περιμένουν ότι θα ξεκινήσει η ΕΚΤ το QE, τα spreads των κρατικών ομολόγων στην ευρωζώνη έχουν σχεδόν «κλειδώσει». Αυτό έχει δημιουργήσει στρεβλώσεις σε όλη την αγορά σταθερού εισοδήματος.

3. Η ΕΚΤ έχει εκθέσει τον ισολογισμό της σε ζημιές, το κόστος των οποίων θα βαρύνει τους Ευρωπαίους πολίτες. Σε περίπτωση αναδιάρθρωσης του χρέους ενός μέλους της ευρωζώνης, οι υποχρεώσεις της εθνικής κεντρικής τράπεζας είναι πιθανό ότι θα βαρύνουν τους φορολογούμενους των άλλων κρατών-μελών της ευρωζώνης, Ουσιαστικά, όμως, το χρέος θα έχει κοινωνικοποιηθεί.

4. Οι αποταμιευτές έχουν χτυπηθεί και ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί.

Η αύξηση των τιμών της ενέργειας και η έλλειψης ομολόγων υψηλών αποδόσεων θα χτυπήσουν τους αποταμιευτές

5. Η ΕΚΤ διατήρησε τις εταιρείες-ζόμπι ζωντανές και ενίσχυσε τις τιμές των assets, χωρίς όφελος για την πραγματική οικονομία.

«Η αύξηση του δανεισμού έχει πάει ως επί το πλείστον σε χαμηλής ποιότητας δανειολήπτες, ενώ έχει αφαιρέσει από τις προβληματικές τράπεζες την ανάγκη να διαγράψουν δάνεια. Έτσι, οι επενδυτές και η πολιτική της ΕΚΤ, έχουν απλά οδηγήσει ανοδικά τις τιμές των assets, δημιουργώντας φούσκες.