ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εξέταση αίματος για την κρυμμένη καρδιοπάθεια

Φτηνή εξέταση αίματος μπορεί να προβλέψει ποιοι φαινομενικά υγιείς ασθενείς έχουν υψηλό κίνδυνο για καρδιακή προσβολή.

Μέχρι τώρα έχει δοκιμαστεί μόνο στους άντρες αλλά οι ερευνητές δήλωσαν ότι θα πρέπει να δρα και στις γυναίκες.

Η εξέταση, που ονομάζεται τροπονίνη, ερευνά για πρωτεΐνη που απελευθερώνεται όταν υποστεί βλάβη ο καρδιακός μυς.

Οι γιατροί ήδη χρησιμοποιούν την ίδια εξέταση αίματος για να βοηθηθούν στη διάγνωση ανθρώπων για τους οποίους υποπτεύονται ότι μόλις υπέστησαν καρδιακή προσβολή.

Ερευνητές των πανεπιστημίων Edinburgh και Glasgow δήλωσαν ότι θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να βοηθηθούν ασθενείς να μη φτάσουν σε αυτό το σημείο.

Ο καθηγητής Nicholas Mills, ανακάλυψε ότι άντρες που είχαν υψηλότερα επίπεδα τροπονίνης στο αίμα ήταν πιο πιθανό να υποστούν καρδιακή προσβολή ή να πεθάνουν από καρδιοπάθεια μέχρι 15 χρόνια αργότερα.

Ωστόσο, όταν τέτοιοι άντρες υψηλού κινδύνου ακολούθησαν προληπτική αγωγή, όπως με στατίνες, μειώθηκε ο κίνδυνος καθώς και τα επίπεδα τροπονίνης.

Οι 3.300 άντρες στην έρευνα είχαν υψηλή χοληστερόλη αλλά όχι ιστορικό καρδιοπάθειας.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν να κάνουν περισσότερη έρευνα, που θα αφορά και γυναίκες.

Ο καθηγητής David Newby, ένας από τους ερευνητές της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American College of Cardiology,δήλωσε ότι η τροπονίνη είναι σχεδόν σαν βαρόμετρο της υγείας της καρδιάς. Αν αυξηθεί είναι κακό και ο κίνδυνος καρδιακών προβλημάτων αυξάνει. Αν μειωθεί είναι καλό.

Φαίνεται επίσης ότι προβλέπει ποιος θα ωφεληθεί από τις στατίνες και ανοίγει το δρόμο για νέο τρόπο εξέτασης.

Πρόσθεσε, ότι θα μπορούσε να αποτελέσει χρήσιμο επιπλέον μέτρο σε άλλα, όπως η αρτηριακή πίεση και το αν κάποιος καπνίζει, όταν σχηματίζεται η εικόνα για τον κίνδυνο καρδιοπάθειας ενός ανθρώπου.

Ο καθηγητής δήλωσε ότι η εξέταση τροπονίνης θα βοηθά τους γιατρούς να εντοπίζουν φαινομενικά υγιείς ανθρώπους που έχουν σιωπηλή καρδιοπάθεια, για να στοχεύσουν σε προληπτικές αγωγές σε όσους πρόκειται να ωφεληθούν περισσότερο.

Πηγή: iatronet