Ενδοπορικό καρκίνωμα του μαστού (DCIS). Καρκίνωμα ή μύθος; Απάντηση στο ερώτημα αυτό δίνει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η επιμελήτρια Α’, χειρουργός μαστού στο Θεαγένειο, Φωτεινή Παυλίδου.
«Το ενδοπορικό καρκίνωμα είναι μία πάθηση τοπική, που δεν έχει τον κίνδυνο μεταστάσεων, διότι τα καρκινικά κύτταρα δεν ξεφεύγουν από τα όρια της κυτταρικής μεμβράνης» επισημαίνει η κ. Παυλίδου.
Παράλληλα, συνιστά στις γυναίκες να μην αμελούν τον τακτικό έλεγχο του μαστού και να μην τρομοκρατούνται σε περίπτωση που διαγνωστεί ενδοπορικό καρκίνωμα διότι, όπως λέει, «είναι ένα εμπόδιο, το οποίο μπορούμε εύκολα να το υπερπηδήσουμε, αφού υπάρχει λύση».
«Ο συστηματικός έλεγχος του μαστού, ανά τακτά διαστήματα, με ψηλάφηση, υπερηχογράφημα ή μαστογραφία είναι βασικό στοιχείο της πρόληψης του καρκίνου. Το ενδοπορικό καρκίνωμα ανιχνεύεται κατά τον μαστογραφικό έλεγχο ή είναι ένα ψηλαφητό μόρφωμα. Είναι ένας χαμηλού βαθμού κακοήθειας καρκίνος, που στο 90-95% των περιπτώσεων δεν κάνει μεταστάσεις. Η θεραπεία γίνεται με χειρουργική αφαίρεση της βλάβης και στη συνέχεια με ακτινοθεραπεία ή προληπτικά με ορμονοθεραπεία με χάπια. Η ασθενής δεν χρειάζεται να κάνει χημειοθεραπείες» εξηγεί η κ. Παυλίδου.