ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον Στρατηγό Ευριπίδη Μπακιρτζή (φωτο)

Το ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ οργάνωσε σήμερα Κυριακή 27/11 εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον Στρατηγό Ευριπίδη Μπακιρτζή που επικεφαλής της ΟΜΜ-Ομάδας Μεραρχιών Μακεδονίας του ΕΛΑΣ, μπήκε στην Θεσσαλονίκη στίς 30/10/44 και την απελευθέρωσε σώζοντας την κυριολεκτικά, αφού οι Γερμανοί την είχαν υπονομεύσει με εκρηκτικά σε όλα τα ζωτικά της σημεία για να την ανατινάξουν. Καταθέσαν στεφάνι στο Μνημείο του Στρατηγού στο ομώνυμο πάρκο στις 10.30 πμ και ακολούθησε εκδήλωση στο Πολυχώρο «Προποντίδα», νέου πολιτιστικού χώρου στην παραλιακή ζώνη της Καλαμαριάς, ο οποίος παραχωρήθηκε στο Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού, ανακαινίσθηκε και αποτελεί πλέον ένα ζεστό και φιλόξενο χώρο βιβλιοθήκης, ανάγνωσης, προβολών και εκδηλώσεων. Ομιλητές ήταν ο πρόεδρος του Αρχείου Ιστορικός Ερευνητής κ. Μάνος Μαλαμίδης, η κ. Μαρία Καβάλα δρ. Ιστορίας ΑΠΘ και η κ. Νάτση Κλειώ ζωγράφος και ανηψιά του Στρατηγού.

bakirtzis3

Παρόντες ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ.Χρυσόγονος, ο Δήμαρχος Καλαμαριάς Θ. Μπακογλίδης, ο Πρόεδρος του Ι.Α.Π.Ε., Σωτήρης Γεωργιάδης, ο αντιδήμαρχος  Τεχνικών Υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας & Περιβάλλοντος  Θεοδοσιάδης Παναγιώτης, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Λαμψίδης,  και πολύς κόσμος.

Προβλήθηκε το video παραγωγής της TV 100 για την απελευθέρωση, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 30/10/44 «Η ΠΑΡΑΠΕΤΑΜΕΝΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ» που δημιουργήθηκε με την καθοριστική συμμετοχή των μελών του Αρχείου, επίσης συγκεντρώθηκαν υπογραφές από τους παρευρισκόμενους για να κατατεθούν σαν ΥΠΟΜΝΗΜΑ στον Δήμο Θεσσαλονίκης ώστε να δοθεί το όνομα του Μπακιρτζή σε δρόμο της Θεσσαλονίκης, παράλληλα με την ανέγερση μνημείου προς τιμή του.

bakirtzis7 bakirtzis4 bakirtzis2-1