ΕΙΔΗΣΕΙΣ
tourkiasyria

Εισβολή τουρκικών δυνάμεων στη Συρία

Τουρκικά άρματα μάχης εισέβαλαν στη Συρία όπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ επικαλούμενα στρατιωτικές πηγές.

Συγκεκριμένα μονάδες των τουρκικών ειδικών δυνάμεων και αεριωθούμενα υποστηριζόμενα από μαχητικά αεροσκάφη του υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνασπισμού εξαπέλυσαν  επιχείρηση στη συριακή πόλη Τζαραμπλούς για την εκδίωξη των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους από τη μεθόριο με τη Συρία.

Η επιχείρηση έχει την ονομασία «Ασπίδα του Ευφράτη».

Ο Σάλεχ Μούσλιμ, ηγέτης του Κόμματος Δημοκρατική Ένωση (PYD) των Κουρδων της Συρίας, έγραψε σήμερα σε ένα «τουίτ» ότι η Τουρκία εισέρχεται σε έναν «βάλτο» με την επιχείρησή της στη Συρία και θα ηττηθεί εκεί, όπως και το Ισλαμικό Κράτος.

Από νωρίς το πρωί, το CNN Turk μετέδιδε ότι τα άρματα μάχης του τουρκικού στρατού πραγματοποιούσαν βολές κατά στόχων του ISIS στο συριακό έδαφος, με τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους να απαντούν εκτοξεύοντας βλήματα όλμου στην Τουρκία.

Επίσκεψη Μπάιντεν στην Άγκυρα – παροχή βοήθειας από ΗΠΑ

Την ίδια ώρα ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζο Μπάιντεν βρίσκεται στην Άγκυρα στο πλαίσιο μιας περιφερειακής περιοδείας. Ο Μπάιντεν αναμένεται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, στη συνέχεια με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με κύριο θέμα των συνομιλιών τους την κρίση στη Συρία.

Άλλωστε οι Ηνωμένες Πολιτείες όπως δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος θα παράσχουν αεροπορική κάλυψη στην επιχείρηση.

Νωρίτερα, στρατιωτικές πηγές δήλωσαν πως δύο τουρκικά αεριωθούμενα F-16 βρίσκονταν στον αέρα πάνω από μια περιοχή στη μεθόριο περιμένοντας να πλήξουν συγκεκριμένους στόχους του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Ποιος είναι ο στόχος της επιχείρησης

Ο αντικειμενικός σκοπός της στρατιωτικής αυτής επιχείρησης, εντοπίζεται στη διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας, αλλά και στην ενίσχυση της διεθνούς συμμαχίας κατά του Ισλαμικού Κράτους, δηλώνουν τουρκικές στρατιωτικές πηγές.

Στο στόχαστρο της πολεμικής επιχείρησης βρέθηκαν 63 στόχοι του Ισλαμικού Κράτους στα βόρεια της Συρίας, που εβλήθησαν με πυρά πυροβολικού 224 φορές, αναφέρουν τουρκικές στρατιωτικές πηγές.

Αντίποινα από το ISIS

Ωε αντίποινα οι δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) στη Συρία εκτόξευσαν βλήματα όλμου στην Τουρκία, τα οποία έπεσαν σε άδειο χωράφι, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, προβαίνοντας σε, όπως φαίνεται, αντίποινα για τις τουρκικές αεροπορικές επιδρομές κοντά στην πόλη Τζαραμπλούς.

Στρατιωτικές πηγές επιβεβαίωσαν ότι οι τζιχαντιστές εκτόξευσαν βλήματα όλμου από την άλλη πλευρά των συνόρων στην Τουρκία, πλήττοντας μια περιοχή που βρίσκεται έξω από την τουρκική πόλη Καρκαμίς.