ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Είκοσι παιδιά προσφύγων από Συρία & Ιράκ θα τραγουδήσουν για την ελευθερία

Από τα Διαβατά στο Μέγαρο Μουσικής για πρόβες

Στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης θα ανεβούν για πρώτη φορά 20 παιδιά προσφύγων από τη Συρία και το Ιράκ, για να ενώσουν τις φωνές τους με αυτές εκατοντάδων άλλων παιδιών από τη Θεσσαλονίκη και διάφορες πόλεις της Ελλάδας.

Οι υποψήφιοι νέοι… χορωδοί, ηλικίας 9 έως 16 ετών, οι οποίοι διαμένουν με τις οικογένειές τους στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων στα Διαβατά από το Μάρτιο του 2016, θα έχουν την ευκαιρία να διαφύγουν προσωρινά από τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσής τους και να συμμετάσχουν στη μουσική παράσταση – συναυλία που θα δοθεί στις 9 Απριλίου στην κεντρική σκηνή του ΟΜΜΘ με έργα σύγχρονης χορωδιακής μουσικής, στο πλαίσιο του 7ου Φεστιβάλ Παιδικών – Νεανικών Χορωδιών.

Θεματικός άξονας του εν λόγω φεστιβάλ είναι η ελευθερία (freedom). Τη διοργάνωση θα τιμήσει με την ενεργό συμμετοχή της και τη χρυσή φωνή της η Μπάρμπαρα Χέντρικς (Barbara Hendricks), διάσημη Αφροαμερικανή σοπράνο και ισόβια πρέσβειρα Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Η ντίβα της όπερας είχε επισκεφθεί το καλοκαίρι του 2016 το Κέντρο Υποδοχής Διαβατών, όπου συνάντησε πρόσφυγες από εμπόλεμες περιοχές της Μέσης Ανατολής και τραγούδησε για τα παιδιά τους, ενώ προλόγισε τη μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης υπέρ των προσφύγων που διοργάνωσε ο ΟΜΜΘ τον Ιούνιο του 2016.

Η πρώτη ακρόαση και επιλογή των παιδιών προσφύγων που θα συμμετάσχουν στη συναυλία της 9ης Απριλίου, έγινε στο Μέγαρο Μουσικής την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου υπό την ευθύνη της Μαρίας Μελιγκοπούλου, καλλιτεχνικής επιμελήτριας του 7ου Φεστιβάλ Παιδικών – Νεανικών Χορωδιών. Στην αίθουσα δοκιμών η κ. Μελιγκοπούλου είχε την ευκαιρία για περίπου δύο (2) ώρες να ανιχνεύσει τις φωνητικές ικανότητες συνολικά 35 παιδιών, που προσήλθαν στις εγκαταστάσεις του πολιτιστικού οργανισμού, συνοδεία γονέων και εθελοντών.

Ορόσημο χαράς

 «Συνάντησα παιδιά με ζεστή ψυχή και έντονη εξωστρέφεια, παιδιά που νιώθουν την ανάγκη να αποτελούν το κέντρο της προσοχής, καθώς έχουν στερηθεί την αγάπη και τη φροντίδα, λόγω του πολέμου και της προσφυγιάς. Στις πατρίδες τους δεν είχαν, όπως φαίνεται, πολλές ευκαιρίες για μουσική εκπαίδευση. Ωστόσο, βρίσκονται ακόμη σε ηλικία εκπαιδεύσιμη, ιδίως τα μικρότερα σε ηλικία, είναι συνεργάσιμα και σε αρκετές περιπτώσεις τα καταφέρνουν πολύ καλά. Η παρουσία τους στην επικείμενη συναυλία θα αποτελέσει γι΄ αυτά ένα ορόσημο χαράς στη ζωή τους, η οποία στην παρούσα φάση συναντά πολλά εμπόδια», δήλωσε η κα Μελιγκοπούλου.

Η ίδια πρόσθεσε: «Το Μέγαρο Μουσικής ανοίγει και πάλι τις πόρτες του, επιδεικνύει ευαισθησία σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως οι πρόσφυγες, και αποδεικνύει ότι δεν είναι ένας ελιτίστικος φορέας, αλλά ένας πολιτιστικός οργανισμός με κοινωνική δραστηριότητα. Βρίσκω την πρωτοβουλία του Μεγάρου Μουσικής βαθιά ανθρώπινη. Εάν η μουσική, που είναι η διεθνής γλώσσα των λαών, δεν καταφέρνει να μας ενώσει, τότε τι κάνουμε; Θα είχαμε αποτύχει στους στόχους μας! Αλλά ευτυχώς δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο…». 

Τα παιδιά που θα επιλεγούν από τις ακροάσεις, θα συγκροτήσουν νέο φωνητικό σύνολο με την επωνυμία «Φωνές της Ελευθερίας». Θα ακολουθήσουν δε πρόγραμμα μουσικής προετοιμασίας και διδασκαλίας από κοινού με τα μέλη του παιδικού τμήματος της Χορωδίας Ιερού Ναού Αγίων Κυρίλλου & Μεθοδίου Θεσσαλονίκης. Τις πρόβες και τις μετακινήσεις από και προς τα Διαβατά, παρουσία συνοδών, έχει αναλάβει το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Κύριος στόχος η ενσωμάτωση

«Σταθερός προσανατολισμός μας είναι οι δράσεις ενσωμάτωσης των προσφύγων στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή της Θεσσαλονίκης. Κάθε φορά κάνουμε ένα μικρό, αλλά σταθερό βήμα, που μας φέρνει πιο κοντά στον τελικό στόχο μας», δήλωσε η Ιωάννα Ναούμ, γενική γραμματέας του διοικητικού συμβουλίου του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Η ίδια συμπλήρωσε: «Η συμμετοχή παιδιών προσφύγων στο 7ο Φεστιβάλ Χορωδιών, σημαντικό θεσμό του ΟΜΜΘ, αποτελεί γι΄ αυτά μία σπουδαία ευκαιρία έκφρασης και δημιουργίας, μία μοναδική εμπειρία ζωής, που επιτρέπει μιαν ανάσα κανονικότητας στη μεγάλη ανατροπή της καθημερινότητάς τους. Κυρίως αυτή η εμπειρία αφήνει περιθώριο στην ελπίδα ότι μέσα από διάφορες, ανάλογες δραστηριότητες θα βρουν το δρόμο και τη θέση τους στο νέο κοινωνικό και πολιτισμικό τους περιβάλλον».

Σειρά παρεμβάσεων

Σημειώνεται ότι κατά τους τελευταίους 10 μήνες το Μέγαρο Μουσικής, αναλαμβάνοντας ενεργό κοινωνικό ρόλο, έχει διοργανώσει σειρά καλλιτεχνικών δράσεων σε οργανωμένους χώρους διαμονής προσφύγων και μεταναστών στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, στο Χέρσο Κιλκίς και στη Νέα Καβάλα Κιλκίς, σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, αλλά και με τη συνδρομή τοπικών αρχών και εθελοντικών ομάδων. Παράλληλα, με δικές του δαπάνες διοργανώνει συχνά επισκέψεις παιδιών και εφήβων από το Κέντρο Υποδοχής Διαβατών και το Κέντρο Φιλοξενίας Βασιλικών σε διάφορες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις του.