ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο πρωτοχριστιανικός ύµνος, ακούστηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου ∆ηµητρίου Αραβησσού, στην Καππαδοκία.

Ο πρωτοχριστιανικός ύµνος «Φως ιλαρόν αγίας δόξης αθανάτου Πατρός…», τον οποίο ο Μέγας Βασίλειος ονοµάζει «επιλύχνιο ευχαριστία», ψάλθηκε το Σάββατο το απόγευµα στον Εσπερινό, τον πρώτο µετά το 1924, στον µεγάλο Ιερό Ναό του Αγίου ∆ηµητρίου Αραβησσού, στην Καππαδοκία.

Στον Εσπερινό χοροστάτησε ο Οικουµενικός Πατριάρχης Βαρθολοµαίος και προσευχήθηκαν ο Πατριάρχης Ιεροσολύµων Θεόφιλος, ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντίνης Αρίσταρχος, ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας –Αµµοχώστου Βασίλειος , ο Μητροπολίτης Τρανουπόλεως Γερµανός και ο Μητροπολίτης Ανθηδώνος Νεκτάριος. Επίσης, παρέστη αντιπροσωπεία από την Ρωµαιοκαθολική Εκκλησία. Ο Οικουµενικός Πατριάρχης καλωσόρισε όλους στα ιερά χώµατα της Καππαδοκικής γης, τα οποία είπε είναι «ηγιασµένα δια πολλών αιµάτων, δακρύων, προσευχής, πόνων προσδοκίας των επερχοµένων και δακρυρρόων θρήνων». Ο Πατριάρχης ανέφερε ότι στην Καππαδοκία κήρυξαν οι απόστολοι Πέτρος και Ανδρέας, ενώ επεσήµανε ότι στηνΑραβησσό βρέθηκε εξόριστος ο κορυφαίος Πατέρας της Εκκλησίας, Ιωάννης ο Χρυσόστοµος.

Αναφερόµενος στους εκπατρισθέντες το 1924 Χριστιανούς και στους εγκαταλελειµµένους ναούς τόνισε: «Η µνήµη θεραπεύεται και δεν προκαλεί άλγος, όταν εκκλησιάζεται». Φως ιλαρόν αγίας δόξης, αθανάτου Πατρός, λάµπει απόψε στον Ναό του Αγίου ∆ηµητρίου Αραβησσού, επεσήµανε ο Παναγιώτατος και υπογράµµισε «Φως Χριστού, το οποίο φαίνει πάσιν, αµυδρά, αλλά µε προοπτική του µέλλοντος αιώνος».  Χθες το πρωί, µε ευλογία του Οικουµενικού Πατριάρχη, τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Σινασσό ο Πατριάρχης Ιεροσολύµων Θεόφιλος. Μαζί του συλλειτούργησαν ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντίνης Αρίσταρχος και ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας – Αµµοχώστου Βασίλειος. Μετά την Θεία Λειτουργία ο Πατριάρχης Βαρθολοµαίος τέλεσε µνηµόσυνο για τους ειρηνικώς κοιµηθέντας και µαρτυρικώς τελειωθέντας στην γη της Καππαδοκίας.

Επίσης, απένειµε το οφίκιο του Άρχοντος ∆ιδασκάλου στον καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, Θεόδωρο Γιάγκου. Στην Θεία Λειτουργία µεταξύ άλλων επισήµων παρέστησαν, εκ µέρους της Βουλής των Ελλήνων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρολιάκος, ο βουλευτής της Ν∆, Μάξιµος Χαρακόπουλος, και ο γενικός πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη, Ευάγγελος Σέκερης.

 

Άρθρο του Α. ΒΙΚΕΤΟΣ στην Απογευματινή Κωνσταντινούπολης  Φωτογραφίες από fanarion.blogspot.gr