dikastirio

Διώξεις από τον εισαγγελέα για την «αμαρτωλή» επέκταση των Βασιλικών!

Εισαγγελική παραγγελία για την άσκηση διώξεων σε βάρος του πρώην δημάρχου Βασιλικών Χρήστου Βαγγέλη, δύο υπαλλήλων της πολεοδομίας και της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου 2007-2009 έδωσε ο εισαγγελέας διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αχιλλέας Ζήσης.

Οι διώξεις αφορούν στην «αμαρτωλή» επέκταση του οικισμού των Βασιλικών, η οποία δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, καθώς σταμάτησε λόγω πλήθους παρατυπιών και παρανομιών, σύμφωνα με το πόρισμα του Σώματος Ελεγκτών Δημοσίας Διοίκησης.

Οι διώξεις κατά των παραπάνω αφορούν σε απιστία στην υπηρεσία κατά συναυτουργία και σε απόπειρα απάτης σε βάρος του Δημοσίου, ενώ μια κατασκευαστική εταιρεία, που είχε αναλάβει την περάτωση των έργων, παραπέμπεται για ηθική αυτουργία στα παραπάνω αδικήματα.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, τα έργα επέκτασης ξεκίνησαν χωρίς τις σχετικές μελέτες ή τη διενέργεια των νόμιμων διαγωνισμών. Ειδικότερα, η επέκταση, ενώ αρχικά αφορούσε 2.000 στρέμματα, τελικά έφτασε στα 6.500, ενώ το δημόσιο χρήμα που θα έπρεπε να δαπανηθεί, από το 1.500.000 ευρώ, το ποσό εκτινάχθηκε στα 4.500.000 ευρώ!

Οι παρατυπίες καταγράφηκαν κατά τη διετία 2007-2009. Το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο δεν είχε εγκρίνει την επέκταση, ενώ και το επόμενο της διοίκησης Βαγγέλη την απέρριψε. Στην επίμαχη διετία ωστόσο, ο δήμος εξέδωσε άγνωστο αριθμό ενταλμάτων πληρωμών, τα οποία εισέπραξε η ιδιωτική επιχείρηση, ενώ επιπλέον εντάλματα αξίας 600.000 ευρώ εκδόθηκαν μεν από το δήμο, ωστόσο δε δόθηκαν τα χρήματα από το Δημόσιο.