«Ουδεμία αλλαγή έχει επέλθει στην πρακτική θεωρήσεων ταξιδιωτικών εγγράφων της ΠΓΔΜ» δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, απαντώντας σε σχετικές επίκαιρες ερωτήσεις στη Βουλή.
Ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει τα διαβατήρια των Σκοπίων, εκφράζοντας την έκπληξή του για αναφορές που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας για αλλαγή στην πρακτική της θεώρησης των διαβατηρίων της γειτονικής χώρας. «Θέλω να ξεκαθαρίσω προς όλες τις κατευθύνσεις ότι οι αναφορές αυτές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Οποιοσδήποτε, δε, αντίθετος ισχυρισμός αποσκοπεί απλά και μόνο στη δημιουργία εντυπώσεων», πρόσθεσε.
Όπως εξήγησε ο κ. Αμανατίδης «ήδη από το 2009, οι πολίτες της ΠΓΔΜ έχουν απαλλαγεί από την υποχρέωση εξασφάλισης θεώρησης Σένγκεν για την είσοδό τους στην Ελλάδα, ενώ επιπλέον, κατά την είσοδο και έξοδό τους από την ελληνική επικράτεια τίθεται σφραγίδα άφιξης/αναχωρήσεως επί χωριστού φύλλου χάρτου. «Η πρακτική αυτή δεν έχει μεταβληθεί και δεν υπάρχει καμία πρόθεση μεταβολής της», υπογράμμισε.
Ως προς το σφράγισμα των διαβατηρίων πολιτών τρίτων χωρών κατά την είσοδο ή εξόδό τους από την Ελλάδα, ο υφυπουργός σημείωσε η στάση της ελληνικής Πολιτείας καθορίζεται από πρακτικούς λόγους με γνώμονα την προστασία των συμφερόντων της χώρας σε τομείς όπως είναι η ασφάλεια και η καταπολέμηση τρομοκρατίας, η προσέλκυση τουριστών από τρίτες χώρες και η πραγματοποίηση διελεύσεων διεθνών μεταφορέων από το ελληνικό έδαφος. H πρακτική όμως που προκρίνεται εν προκειμένω αφορά όχι διαβατήρια της FΥROM, αλλά τρίτων χωρών και προφανώς δεν συνιστά αναγνώρισή της με τη συνταγματική της ονομασία, πρόσθεσε.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών είπε ακόμη, ότι δεν υπάρχει και καμία αλλαγή σε ό,τι αφορά στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. «Θεωρώ ενοχλητικό να υπάρχει έστω και η σκέψη ότι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης θα μπορούσαν να έχουν οδηγήσει σε αλλαγή της πρακτικής σε σχέση με την αναθεώρηση των ταξιδιωτικών εγγράφων της ΠΓΔΜ», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι τα ΜΟΕ δεν συνδέονται με το ονοματολογικό.