ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γιατί είναι τόσο σημαντική η απώλεια της αυτοδυναμίας για την Τερέζα Μέι – Θα παραιτηθεί εντός της ημέρας;

Ο όρος «hung parliament», δηλαδή βουλή χωρίς αυτοδυναμία, περιγράφει το σκηνικό της επόμενης μέρας στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά τα αποτελέσματα των εκλογών στη χώρα που δείχνουν μεν πρωτιά των Συντηρητικών της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι αλλά χωρίς αυτοδυναμία. Τα αποτελέσματα δείχνουν κέρδη για τους Εργατικούς του Τζέρεμι Κόρμπιν, που φαίνεται να κερδίζουν 265 έδρες. Είναι χαρακτηριστικό πως το BBC κάνει λόγο για «εξευτελισμό» της πρωθυπουργού Μέι, η οποία «επέλεξε να ζητήσει εκλογές για να έχει ενισχυμένη λαϊκή εντολή στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για το Brexit».

Τι δήλωσαν Μέι και Κόρμπιν

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν την κάλεσε να παραιτηθεί αλλά εκείνη δήλωσε, πριν τα τελευταία αποτελέσματα των εκλογών, πως το κόμμα της θα «διασφαλίσει» τη σταθερότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Αυτή τη στιγμή περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, αυτή η χώρα χρειάζεται μια περίοδο σταθερότητας» τόνισε η Μέι στην αρχή της εκλογικής βραδιάς – θρίλερ. «Και εάν, όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία, επιβεβαιωθεί πως οι Συντηρητικοί κέρδισαν τις περισσότερες έδρες και πιθανώς τις περισσότερες ψήφους, θα είναι υποχρέωσή μας να διασφαλίσουν αυτή την περίοδο σταθερότητας – και αυτό ακριβώς θα κάνουμε».

«Εάν υπάρχει κάποιο μήνυμα από τα αποψινά αποτελέσματα» είχε δηλώσει νωρίτερα ο Κόρμπιν «είναι αυτό: πως η πρωθυπουργός ζήτησε αυτές τις εκλογές επειδή ήθελε λαϊκή εντολή. Λοιπόν, η εντολή που πήρε είναι χαμένες έδρες για τους Συντηρητικούς, χαμένες ψήφοι, χαμένη στήριξη και χαμένη αυτοπεποίθηση. Εγώ θα σκεφτόμουν πως αυτά είναι αρκετά για να φύγει και να αφήσει χώρο για μια κυβέρνηση που θα εκπροσωπεί πραγματικά όλους τους πολίτες αυτής της χώρας».

Οι Συντηρητικοί φαίνεται να κερδίζουν 316 έδρες και οι Εργατικοί 265. Συνολικά οι έδρες είναι 650 και η αυτοδυναμία απαιτεί 326.

Γιατί αυτές οι εκλογές είναι τόσο σημαντικές

Οι εκλογές αυτές θα καθορίσουν, σε μεγάλο βαθμό, την πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου στις διαπραγματεύσεις για το Brexit. Η ίδια η Τερέζα Μέι ζήτησε προσφυγή στις κάλπες για να μπορεί να διαπραγματευτεί με ενισχυμένη και νωπή λαϊκή εντολή τη διαδικασία της εξόδου της χώρας της από το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Οι αναλυτές λένε ωστόσο πως έκανε κάποιο σοβαρό λάθος στους υπολογισμούς της ενώ το BBC σημειώνει πως η απόφασή της να ζητήσει εκλογές μπορεί να αποδειχθεί ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά λάθη της σύγχρονης ιστορίας.

Έτσι, η διαδικασία των διαπραγματεύσεων θα ξεκινήσει ουσιαστικά με την Μέι πολύ αποδυναμωμένη. Χάνοντας την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, η επικεφαλής των Συντηρητικών δεν απέτυχε μόνο να ενισχύσει τη δύναμη του κόμματός της. Δυσχέρανε την ικανότητά της να επιβάλει τη γραμμή της στη διάρκεια των συζητήσεων με τις Βρυξέλλες, οι οποίες είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν σε δέκα ημέρες, εκτιμούν οι ειδικοί.

«Το αποτέλεσμα σίγουρα δεν πρόκειται να περάσει απαρατήρητο ούτε από την Άνγκελα Μέρκελ, ούτε από τον Εμανουέλ Μακρόν, ούτε από κανέναν. Αυτό αλλάζει τη δυναμική» σχολιάζει ο πολιτικός επιστήμονας Πολ Κέλι. Το πρόβλημα της Μέι είναι διπλό: Σε διεθνές επίπεδο, η φήμη της δέχθηκε ένα πλήγμα. «Πλέον όταν υποβάλλει τα αιτήματά της» στους Ευρωπαίους εταίρους της, «εκείνοι θα μπορούν να πουν: “πολύ καλά, αλλά θα δούμε”» προσθέτει.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα αντιμετωπίσει δυσκολίες για να επιβληθεί και στο εσωτερικό των Συντηρητικών, ενώ κινδυνεύει να είναι πιο επιρρεπής στις πιέσεις των ευρωσκεπτικιστών του κόμματός της. «Αν διέθετε ισχυρή εντολή, θα μπορούσε να διευθετεί θέματα όπως τα χρήματα που ζητούν οι Βρυξέλλες από το Λονδίνο. Όμως τώρα θα πρέπει πρώτα να λύνει τα προβλήματα στο εσωτερικό του κόμματός της, όπου κάποιοι θα πουν ότι δεν πρέπει να δοθεί ούτε μία πένα στις Βρυξέλλες» συνεχίζει ο Κέλι.

Ο Νάιτζελ Φάρατζ, πρώην ηγέτης του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος UKIP, ανησυχεί. «Το Brexit κινδυνεύει», δηλώνει και μάλιστα εξετάζει το ενδεχόμενο να επιστρέψει στην πολιτική. «Έχουμε επικαλεστεί το άρθρο 50 και βρισκόμαστε καθ’ οδόν. Η Μέι έθεσε τα πάντα σε κίνδυνο. Ακόμη και ο (υπουργός αρμόδιος για το Brexit) Ντέιβιντ Ντέιβις έχει αρχίσει να κάνει υποχωρήσεις» έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter.

Η στάση των πολέμιων του Brexit

Οι αντίπαλοι του Brexit από την πλευρά τους θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν το αποτέλεσμα για να ζητήσουν μια αλλαγή προς ένα πιο «ήπιο» Brexit. «Οι όροι του Brexit πρέπει να διαπραγματευτούν με ριζικά διαφορετικό τρόπο», δήλωσε η Τζίνα Μίλερ, που διαχειρίζεται ένα ταμείο που συγκέντρωνε πόρους για όσους βουλευτές τάσσονται υπέρ της ΕΕ στο πλαίσιο της εκστρατείας Best for Britain. «Οι Βρετανοί δεν ψήφισαν για ένα σκληρό Brexit, δεν ψήφισαν για να φύγουν από την ενιαία αγορά» καταγγέλλει.

«Δεν αμφισβητείται η αρχή του Brexit, όμως οι προτάσεις της κυβέρνησης, για να μην μιλήσουμε για το χρονοδιάγραμμα. Η διατήρηση στην ενιαία αγορά ενδέχεται να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» εκτίμησε ο πρώην βουλευτής των Συντηρητικών Πολ Γκούντμαν.

Το θέμα του χρονοδιαγράμματος είναι αυτό που τίθεται άμεσα. Χωρίς να έχει διασφαλίσει την αυτοδυναμία, η Μέι θα πρέπει να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση, κάτι που ενδέχεται να πάρει χρόνο και σίγουρα θα αποδειχθεί περίπλοκο, σημειώνει το ΑΜΠΕ. Παράλληλα υπάρχουν ερωτήματα και για το μέλλον της Μέι στη Ντάουνινγκ Στριτ. «Ίσως να σημάνει το τέλος της πολιτικής της καριέρας» εκτιμά ο Μάικ Φιν, ερευνητής στο πανεπιστήμιο Warwick.

Απώλειες που ξάφνιασαν

Μεγάλο σοκ ήταν και η απώλεια της έδρας του Νικ Κλεγκ, την οποία κέρδισαν οι Εργατικοί. Ο Κλεγκ ήταν αναπληρωτής πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου από το 2010 έως το 2015 σε κυβέρνηση συνεργασίας με τους Συντηρητικούς.

Ήττα υπέστη και ο πρώην ηγέτης του Εθνικού Κόμματος της Σκοτίας Άλεξ Σάλμοντ, ο οποίος έχασε την έδρα του από τους Συντηρητικούς.

Οι προβλέψεις

Όπως δείχνουν τα μέχρι στιγμής στοιχεία, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του BBC και του Reuters, οι Συντηρητικοί θα χάσουν την αυτοδυναμία με δέκα έδρες. Οι Εργατικοί αναμένεται να κερδίσουν 33 έδρες, οι Συντηρητικοί να χάσουν δέκα, το Εθνικό Κόμμα της Σκοτίας να χάσει 22 και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες να κερδίσουν πέντε.

«Παραιτείται η Τερέζα Μέι μέσα στην ημέρα»

Την παραίτηση της Τερέζας Μέι περιμένουν μέσα στην ημέρα οι αναλυτές της παγκόσμιας τράπεζας Citi.

Λένε ότι το μετέωρο Κοινοβούλιο κάνει τόσο «μαλακό» το Brexit (φαίνεται να παραμένει στην ενιαία αγορά) όσο και χαοτικό, καθώς είναι πιθανό να μην υπάρξει συμφωνία.

«Hung parliament», είναι η φράση φιγουράρει στο βρετανικό τύπο.

Στα ελληνικά σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «Μετέωρο Κοινοβούλιο» και ουσιαστικά περιγράφει το γεγονός ότι κανένα κόμμα δεν συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο βρετανικό κοινοβούλιο. Η Τερέζα Μέι κέρδισε τις εκλογές μεν, αλλά έχασε την αυτοδυναμία.

Πηγή: newsbeast.gr