ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας ανάμεσα στην Μητροπολιτική Αναπτυξιακή Θεσσαλονίκη ΑΑΕ/ΟΤΑ και την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.)

Στην τελετή της υπογραφής Συμφώνου Συνεργασίας ανάμεσα στην Μητροπολιτική Αναπτυξιακή Θεσσαλονίκη ΑΑΕ/ΟΤΑ και την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία ( Ε.Σ.Α.μεΑ.) ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Μπουτάρης, ο πρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ. Γιάννης Βαρδακαστάνης, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου της ΜΑΘ ΑΑΕ/ΟΤΑ Γεωργία Ρανέλλα και ο Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου της ΜΑΘ ΑΑΕ/ΟΤΑ και δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανηιλίδης έθιξαν πολλά πνευματικά αλλά και λειτουργικά ζητήματα για το σχέδιο ανάπτυξης και ενεργοποίησης όλης της κοινωνίας από τους τοπικούς φορείς της πόλης.

Ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης ανέφερε ότι είναι γνώστης αυτού του χρόνιου προβλήματος αφού και ο ίδιος είχε στην οικογένεια του δυο παραπληγικά άτομα και η προσβασιμότητα τους σε διάφορους χώρους της πόλης ήταν σχεδόν απαγορευτική. Χαρακτηρίζει απαράδεκτες τις συνθήκες που επικρατούν στην πόλη σήμερα για αυτά τα άτομα και δηλώνει ότι: « εφόσον πληρώνεις φόρους έχεις απαίτηση να έχεις και τα ίδια δικαιώματα με όλους».

 

Ο πρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ. Γιάννης Βαρδακαστάνης οραματίζεται το 2030 η Θεσσαλονίκη με τα ήδη εργαλεία που αρχίζει να έχει να είναι πρόσβαση σε όλους. Όπως παραδειγματικά αναφέρει ήδη στην Αθήνα το Μετρό είναι ένα έργο υπόδειγμα που έχει σχεδιαστεί για όλους τους πολίτες χωρίς διακρίσεις με υποδομές σε κάθε σταθμό για όλους.

Η αλυσίδα της κοινωνίας όπως λέει ξεκινά από το ίδιο το σπίτι αλλά μεταφέρετε και στην κοινωνία με την λειτουργία των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, την κατάσταση των πεζοδρομίων και στις συνθήκες προσβασιμότητας σε διάφορους χώρους τουρισμού και πολιτισμού, τονίζει ότι: «Πρέπει όλοι να έχουμε την δυνατότητα να ζούμε ανεξάρτητα».

Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο έχει συζητηθεί και στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο το θέμα, όπου ένας φιλελεύθερος εισηγητής της Δανίας έθεσε ως πρόταση την προσβασιμότητα αυτών των ατόμων μόνο σε ψηφιακό επίπεδο, άποψη εν μέρει σωστή αλλά όπως αναφέρει ο κ. Βαρδακαστάνης: «Τι να το κάνεις αν το ΑΤΜ της τράπεζας είναι πλήρως προσβάσιμο αν έχει τρία σκαλιά μπροστά για να φτάσεις εκεί…».

 

Η κα. Γεωργία Ρανέλλα συμπλήρωσε ότι : «Δίνουμε ένα στοίχημα όλοι οι φορείς που συνεργαζόμαστε σε αυτήν την ενέργεια για την Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη. Πρέπει όλοι οι δήμοι μαζί να δραστηριοποιηθούν σε μια σύμπραξη για αυτά τα δικαιώματα».

Ο Αντιπρόεδρος της ΜΑΘ ΑΑΕ/ΟΤΑ και δήμαρχος Νεάπολης/Συκεών κ. Σίμος Δανηιλίδης τόνισε επίσης ότι ένας στους έξι πολίτες στην Ευρώπη έχει κάποια αναπηρια και το οικονομικό επίπεδο των ανθρώπων αυτών στατιστικά είναι 70% πιο κάτω από των άλλων πολιτών. Με δράσεις που ήδη κάνει ο δήμος Νεάπολης/Συκεών εδώ και 20 χρόνια αλλά και με την υπογραφή αυτής της συμφωνίας σκοπεύει να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο αυτών των ανθρώπων.

Άλλωστε ήδη στον δήμο Νεάπολης/Συκεών υπάρχουν πολλές δραστηριότητες ένταξης αυτών των ατόμων με διάφορες αθλητικές δράσεις, παραγωγή αλλά και συμμετοχή σε θεατρικές και μουσικές παραστάσεις και διάφορα άλλα δρώμενα αλλά και άλλες πιο ουσιαστικές κοινωνικές παροχές για μια υγιείς σχέση κοινωνίας και πολιτών.