Μια πολύ εύκολη και πολύ νόστιμη γαλατόπιτα χωρίς φύλλο. Μπορείτε να την απολαύσετε σιροπιασμένη ή πασπαλισμένη με ζάχαρη άχνη και σκόνη κανέλας. Μια γλυκιά απόλαυση για όλη την οικογένεια και για όλες τις ώρες.
Υλικά συνταγής
1 λίτρο γάλα
1 φλ. τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
1 1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
120 γρ. βιτάμ
ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού
4 κ.σ. χυμό λεμονιού ή πορτοκαλιού
3 αυγά
2 καψουλίτσες βανίλιας
Για το σιρόπι [προαιρετικά] *
1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
1 φλ. τσαγιού νερό
1 μικρό ξυλάκι κανέλας
Εκτέλεση συνταγής
Για τη γαλατόπιτα: Βουτυρώνετε ένα ταψάκι στρογγυλό 26 εκ. περίπου ή πυρέξ 20 Χ 30 εκ. περίπου, το αφήνετε στην άκρη και προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Σε κατσαρόλα ζεσταίνετε το γάλα και μετά ρίχνετε τη ζάχαρη, το βούτυρο και το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα μέχρι να πήξει. Κατεβάζετε από τη φωτιά και αφήνετε το μείγμα να κρυώσει λίγο, ανακατεύοντας συχνά για να μη κάνει κρούστα. Χτυπάτε τα αβγά και τα προσθέτετε, μαζί με τη βανίλια συνεχίζοντας το ανακάτεμα να ενσωματωθούν τα υλικά.
Ψήνετε για 40 ΄– 45΄ [κάνετε το τεστ της οδοντογλυφίδας]. Βγάλτε από το φούρνο και αφήνετε να κρυώσει.
Για το σιρόπι: Βράζετε όλα τα υλικά μαζί για 5′ περίπου από την ώρα βρασμού. Σιροπιάζετε με καυτό σιρόπι σε κρύα γαλατόπιτα ή το αντίθετο. Γαρνίρετε προαιρετικά με θρυμματισμένο φυστίκι Αιγίνης ή Ινδοκάρυδο.
Σε περίπτωση που δεν προτιμάτε σιροπιασμένη τη γαλατόπιτα, την αφήνετε να κρυώσει και πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη και κανέλα σκόνη.
* Σε περίπτωση που δεν θέλετε σιρόπι, θα χρειαστείτε ζάχαρη άχνη και κανέλα σκόνη.
Πρόταση από τον βραβευμένο στην Ελλάδα και το εξωτερικό σεφ Fanis Kassoulas.