ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γέλιο η Πεμπτουσία της Ζωής.

Η Hλιανα Κυνηγόπουλου* μας δίνει συνέντευξη για την γελωτοθεραπεία και τα οφέλη της  στην εκπομπή της Πωλίνας Πετκάκη υγεία και ευ ζην

Πάντα απολαμβάνουμε ένα «καλό γέλιο» με την παρέα μας, ή βλέποντας μια αγαπημένη κωμωδία στην τηλεόραση, ή  μια κωμική θεατρική παράσταση. Την άλλη μέρα ακόμη το σκεφτόμαστε και λέμε: Πόσο γέλασα χτες!

Νιώθουμε ανάλαφροι, ξένοιαστοι, παιδιά. Μετά πάλι βουτάμε στην καθημερινότητά μας. Ποιος έχει χρόνο για Γέλιο στη ζωή του; Έχουμε σοβαρά πράγματα να κάνουμε. Κανείς μας δεν βάζει το Γέλιο στην ζωή του ούτε παίρνει την απόφαση να γελά συνειδητά περισσότερο στην καθημερινότητά του.

Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, ή ακόμη αν έχετε μια ιδέα για τα οφέλη του Γέλιου και πώς αυτό μπορεί να σας αλλάξει την ζωή, διαβάστε το παρακάτω.

Η Επιστήμη του Γέλιου, η Γελωτολογία αν και ακόμη άγνωστη στον πολύ κόσμο, επιβεβαιώνει πως το Γέλιο έχει εξαιρετικά οφέλη για την Φυσική μας Υγεία και την Ψυχική μας Ευζωία.

Θα σας πω μόνο λίγα από τα οφέλη του και σας προσκαλώ και προκαλώ να το διαπιστώσετε μόνοι σας ερχόμενοι σε μια από τις ομάδες μας ή να προχωρήσετε σε προσωπικές συνεδρίες με έναν Πιστοποιημένο Γελωτοθεραπευτή.

Λοιπόν σημειώστε πως με πολύ ευχάριστο τρόπο, με παιχνίδι, κίνηση, αναπνοές, χαρά, χαλάρωση και διαλογισμό πετυχαίνετε όλα αυτά που πασχίζετε να αλλάξετε με επίπονες και βαρετές μεθόδους για χρόνια.

Γιατί:

  1. Το Γέλιο βελτιώνει τις προσωπικές και επαγγελματικές σχέσεις σας.
  2. Το Γέλιο πυροδοτεί την μνήμη και μειώνει το άγχος σας.
  3. Το Γέλιο αυξάνει τον βαθμό της ανθεκτικότητάς σας.
  4. Το Γέλιο βελτιώνει την Υγεία σας, επιδρά στο ανοσοποιητικό και στις άλλες λειτουργίες του οργανισμού.
  5. Το Γέλιο σας απομακρύνει από την κριτική και σας φέρνει στην αποδοχή.
  6. Το Γέλιο σας ανοίγει την πόρτα της αλλαγής.

Με το Γέλιο μπαίνουμε στον δρόμο της αισιοδοξίας και της θετικής σκέψης. Στη Γελωτοθεραπεία χρησιμοποιείται σαν άσκηση και όχι σαν συναίσθημα. Με αυτόν τον τρόπο μας βοηθά να απομακρυνόμαστε από τους φόβους, τη λύπη, τις ανησυχίες, τα όρια που θέτουμε στον εαυτό και να ερχόμαστε σε επαφή με τα συναισθήματά μας.

Είναι μια τεχνική που προκαλεί το γέλιο με τον συνδυασμό απλών ασκήσεων, διατάσεων, ήπιων αναπνοών, ρυθμικού χειροκροτήματος, τραγουδιού και κίνησης. Δεν είναι απαραίτητο να είμαστε χαρούμενοι ή να λέμε ανέκδοτα, αλλά διατηρώντας οπτική επαφή με τα μέλη της ομάδας, σύντομα το προσποιητό γέλιο γίνεται πραγματικό.

Το σώμα απελευθερώνει ένα μείγμα ορμονών, τις ενδορφίνες, που έχουν εντυπωσιακή επίδραση στο σύστημά μας. Οι συγκεκριμένες ορμόνες έχουν αντιγηραντική δράση και βελτιώνουν τη μνήμη, διατηρώντας τα εγκεφαλικά κύτταρα νέα και υγιή. Το γέλιο γεμίζει το σώμα με οξυγόνο, καθαρίζει σε βάθος τις αναπνευστικές οδούς και γυμνάζει τους πνεύμονες. Το άγχος και η αρτηριακή πίεση ελαττώνονται, η κατάθλιψη καταπολεμάται, το ανοσοποιητικό σύστημα ενδυναμώνεται.

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο γεγονός πως τα οφέλη του γέλιου είναι πολλά και είναι τα ίδια είτε το γέλιο είναι αυθόρμητο είτε τεχνητό. Δημιουργεί ευφορία, μας κάνει να αισθανόμαστε καλά και να βελτιώνουμε τη διάθεση και τη συμπεριφορά μας απέναντι στους γύρω μας.

Η συνεχής άσκηση στη Γελωτοθεραπεία και την Γιόγκα του Γέλιου, μας κάνει να αντιμετωπίζουμε τη ζωή και τις προκλήσεις της με δύναμη και ενέργεια. Αντιλαμβανόμαστε την σημαντικότητα του ‘εδώ και τώρα’, μαθαίνοντας να δίνουμε σημασία και να ζούμε στο παρόν.

Δημιουργείται θετική ενέργεια, καλλιεργείται η αυτοπεποίθηση, βελτιώνεται η επικοινωνία, και γενικά το γέλιο αλλάζει αυτό που είμαστε προς το καλύτερο.

*Η Ηλιάνα Κυνηγοπούλου είναι Life Coach, Γελωτολόγος, Γελωτοθεραπευτής