ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Εποχή του Ήλιου…

O πλαστικός χειρούργος dr. Μιλτιάδης Σαρηγιαννίδης* απαντά στις ερωτήσεις της δημοσιογράφου Πωλίνας Πετκάκη

Μπαίνοντας βαθιά στην Άνοιξη, και πλησιάζοντας προς το Καλοκαίρι, όλοι μας προσδοκούμε μια ζωή πιο φωτεινή, πιο χαρούμενη, και πιο… μαυρισμένη. Ένα πετυχημένο μαύρισμα μπορεί όντως να μάς κάνει πιο όμορφους, αρκεί βέβαια να λαμβάνονται οι κατάλληλες προφυλάξεις, και να μην γίνονται υπερβολές.

Κ. Σαρηγιαννίδη, δώστε μας κάποιες πληροφορίες για τη Μελανίνη- τί είναι, και πού παράγεται;

Το χρώμα του δέρματος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, και ο κυριότερος από αυτούς είναι βέβαια η γνωστή μας μελανίνη, η «ασπίδα» του δέρματος. Η μελανίνη παράγεται από τα μελανινοκύτταρα, που είναι ευαίσθητα στην ηλιακή ακτινοβολία: Όσο πιο πολύ εκτίθενται στον ήλιο, τόσο περισσότερη μελανίνη παράγουν. Εδώ παίζει ρόλο τόσο η χρονική διάρκεια της «ηλιοθεραπείας», όσο και η ένταση του φωτός, δηλαδή η εποχή και η ώρα της ημέρας. Σε περίπτωση υπερβολικής έκθεσης, είτε σε ακατάλληλες ώρες, ή σε ανάρμοστη διάρκεια, εμφανίζονται τα προβλήματα, που μπορεί να είναι από απλά αντιαισθητικά, έως και πολύ επικίνδυνα.

Τι βλάβες μπορεί να προκαλέσει στο δέρμα μας η υπερβολική έκθεση στον ήλιο;

Εκτός από το υπερβολικό μαύρισμα και την πρόωρη γήρανση της επιδερμίδας, η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει κηλίδες, εφηλίδες (φακίδες), σπίλους, και άλλους «λεκέδες» στο δέρμα, που γενικά είναι αρκετά δύσκολο να θεραπευθούν. Πέρα από αυτό, σε όλους, αλλά ειδικά στα άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα, υπάρχει ο κίνδυνος ανάπτυξης ενός «επιθηλιώματος» (καρκίνος του δέρματος σχετικά καλής πρόγνωσης) ή, ακόμα χειρότερα, ενός κακοήθους μελανώματος, που είναι ένας πάρα πολύ επικίνδυνος καρκίνος.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι οποιαδήποτε ουλή, μικρή ή μεγάλη, είναι εξαιρετικά ευαίσθητη στο ηλιακό φως, γιατί δεν διαθέτει μελανινοκύτταρα, και επομένως δεν διαθέτει καμία άμυνα – γι αυτό και πολύ εύκολα οι ουλές καίγονται και μαυρίζουν. Κάτι παρόμοιο ισχύει και για οποιαδήποτε «ερεθισμένη» περιοχή του δέρματος (με φλεγμονή), που αν εκτεθεί στον ήλιο, υπεραντιδρά και μαυρίζει αστραπιαία και υπερβολικά.

Πολλή προσοχή λοιπόν με τον ήλιο, όσο και αν τον αγαπάμε! Και ειδικά οι πιο ανοιχτόχρωμες – ανοιχτόχρωμοι!

Σχετικά με τον χρόνο έκθεσης στον ήλιο τι έχουμε να πούμε;

ΔΕΝ εκτιθέμαστε στον ήλιο μεταξύ 11-4, και πολύ περισσότερο,  δεν εκθέτουμε στον “άγριο” μεσημεριανό ήλιο τα παιδιά- παιδιά που εκτίθονταν σε ηλιακά εγκαύματα βρέθηκε πως εμφανίζουν σε αυξημένο ποσοστό κακόηθες μελάνωμα ως ενήλικοι.

Και σε περίπτωση που θα καούμε από το ήλιο μερικές  συμβουλές, σχετικά με το πώς να αντιμετωπίσετε ένα ηλιακό έγκαυμα.

Όλοι έχουμε “καεί” από τον ήλιο σε κάποια στιγμή της ζωής μας. Αν το ηλιακό έγκαυμα είναι ελαφρύ, τα συμπτώματα μπορεί να είναι πολύ ήπια: ένα απλό κοκκίνισμα του δέρματος, που στην πορεία θα “ξεφλουδίσει”. Αν όμως το έγκαυμα είναι πιο σοβαρό, τότε θα υπάρχει και πόνος, και οίδημα (πρήξιμο) της καμένης περιοχής, και έντονη ευαισθησία (έντονος πόνος με την παραμικρή επαφή). Σε ακόμα πιο σοβαρά ηλιακά εμφανίζονται και οι γνωστές “φουσκάλες”, που όταν σκάνε αφήνουν πληγές, που αργούν να θεραπευτούν και αφήνουν συνήθως και σημάδια. Στις περιπτώσεις αυτές, όταν τα εγκαύματα είναι εκτεταμένα, μπορεί να συνυπάρχουν και γενικά συμπτώματα, όπως πονοκέφαλος, πυρετός, ναυτία, κακουχία, και μπορεί η κατάσταση να είναι ακόμα και σοβαρή, ειδικά σε άτομα που ανήκουν σε ευαίσθητες ομάδες (παιδιά, ηλικιωμένοι, άτομα με προβλήματα υγείας).

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις καταστάσεις;

Στα σοβαρά εγκαύματα, δηλαδή εκείνα που είναι πολύ εκτεταμένα ή εμφανίζουν πολλές και μεγάλες φυσαλίδες, και συνοδεύονται από συμπτώματα, είναι απαραίτητη η εξέταση από κάποιον ειδικό. Σε ελαφρότερα εγκαύματα, αρκεί μια καλή υδατική αλοιφή ή κρέμα, που θα μπαίνει όμως σε γενναίες ποσότητες, και θα ανανεώνεται συχνά. Για ελαφρά και μέτρια εγκαύματα, τα σκευάσματα που περιέχουν αλόη είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά για την ανακούφιση του πόνου και την γρηγορότερη υποχώρηση των συμπτωμάτων. Τέλος, ο κνησμός, η “φαγούρα” δηλαδή, σημαίνει την αναγέννηση του δέρματος, αλλά μπορεί να είναι τόσο ενοχλητικός που να χρειάζεται θεραπεία με κάποιο αντιισταμινικό- αυτό όμως πρέπει να το χορηγήσει, αν χρειάζεται, ο Ειδικός. Για την ανακούφιση από τον κνησμό χωρίς φάρμακα, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το ξέπλυμα της περιοχής με κρύο τρεχούμενο νερό.

Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι δεν υπάρχει καλύτερη θεραπεία από την πρόληψη: ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ το κατάλληλο αντηλιακό, όχι από το σουπερμάρκετ, αλλά από το φαρμακείο, με τον υψηλότερο δυνατό δείκτη προστασίας, και τα αγνότερα υλικά. Προσοχή, ΔΕΝ αραιώνουμε το αντηλιακό με άλλες κρέμες (υδατικές κτλ): βάζουμε ΜΟΝΟ αντηλιακό, σε γενναία ποσότητα, και ανανεώνουμε όσο συχνά απαιτείται.

ΒΑΖΟΥΜΕ καπέλο, και ειδικά όσοι έχουμε αραιά ή καθόλου μαλλιά.

ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ τις υπερβολές, όπως πάντα και παντού .

Καλό μαύρισμα!

*Ο Dr.Μιλτιάδη Σαρηγιαννίδης είναι Ειδικός  Πλαστικός χειρουργός Μετεκπαιδευθείς στην Γαλλία. Αισθητική και Επανορθωτική Χειρουργική προσώπου- κορμού-Μικροχειρουργική.