ΕΙΔΗΣΕΙΣ
dimarxeio_Thessalonikis_photo

Αυτόχθονες του Αμαζονίου από την Βραζιλία για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη

Στις 17 και 18 Οκτωβρίου, προγραμματίζεται επίσκεψη εκπροσώπων της Ομοσπονδίας των Οργανισμών Αυτοχθόνων του Αμαζονίου, από τη Βραζιλία, στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του έργου EYD 2015 -Το μέλλον που θέλουμε.

Η αντιπροσωπεία αποτελείται από τον συντονιστή του φορέα των Οργανισμών Αυτοχθόνων στην Βραζιλιάνικη Αμαζονία (COIAB), Maximiliano Correa Menezes και την Carla de Jesus DIAS βιολόγο-ανθρωπολόγο που εργάζεται στο Βραζιλιάνικο Ινστιτούτο Περιβάλλοντος και Κοινωνικών θεμάτων (ISA). Ο Maximiliano Correa Menezes, παλαιότερα είχε διατελέσει Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Οργανισμών Αυτοχθόνων του Ρίο Νέγκρο (FOIRN) και με αυτόν το ρόλο έχει επισκεφθεί την Ευρώπη το 2012.

Σκοπός της επίσκεψής τους είναι να παρουσιάσουν τη ζωή των ιθαγενών και τον πολιτισμό τους, το δάσος του Αμαζονίου που έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς τα τελευταία χρόνια και να ανταλλάξουν απόψεις με τους Ευρωπαίους πολίτες για ένα κοινό βιώσιμο μέλλον.

Η Θεσσαλονίκη θα είναι ο τελευταίος σταθμός της περιοδείας τους στην Ευρώπη, η οποία περιλαμβάνει επίσης, την Πορτογαλία, την Αυστρία και την Τσεχία.

Την αντιπροσωπεία των αυτοχθόνων, θα συνοδεύει η Sara Schmitt Pacifico, εκπρόσωπος της Climate Alliance, Γερμανίας.

Η Climate Alliance είναι ένα παγκόσμιο Δίκτυο Ευρωπαϊκών Δήμων που συνεργάζονται με Αυτόχθονες πληθυσμούς που διαβιούν στα τροπικά δάση. Για περισσότερα από 25 χρόνια, οι Δήμοι-μέλη της Climate Alliance συνεργάζονται με τους αυτόχθονες για το παγκόσμιο κλίμα. Τα μέλη του δικτύου είναι 1.700 από 26 ευρωπαϊκά κράτη και έχουν 2 κοινούς στόχους:
• Τη μείωση των αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και την
• Προστασία των Τροπικών Δασών του Αμαζονίου

Στο πλαίσιο της επίσκεψής τους θα συμμετέχουν στην ημερίδα με θέμα : «Η εφαρμογή των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση», που διοργανώνεται από την Αναπτυξιακή Εταιρεία ΟΤΑ Ανατολικής Θεσσαλονίκης, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΕ, σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης, τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου, στο Συνεδριακό Κέντρο του ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ, ενώ την επόμενη ημέρα θα επισκεφθούν τους Δήμους Θέρμης και Αριστοτέλη

Στο εταιρικό σχήμα του έργου «EYD 2015 -Το μέλλον που θέλουμε», συμμετέχει η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΕ και φορείς από τη Γερμανία, το Λουξεμβούργου, το Βέλγιο, την Αυστρία, την Τσεχία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία, την Πορτογαλία, την Κροατία και από τις κοινότητες του Αμαζονίου. Το έργο στοχεύει στην :
• κινητοποίηση της πολιτικής υποστήριξης των Ευρωπαϊκών Τοπικών Αυτοδιοικήσεων στην μετά το 2015 (Ευρωπαϊκό Έτος Ανάπτυξης) αναπτυξιακή στρατηγική
• κατανόηση της σπουδαιότητας της πολιτικής υποστήριξης των διεθνών αναπτυξιακών δεσμεύσεων
• ευαισθητοποίηση των πολιτών και συμμετοχή τους στην μετά το 2015 διαδικασία
• προώθηση πολιτικών για την εξάλειψη της φτώχειας μέσω της Αειφόρου Ανάπτυξης σε τοπικό, εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο,
• συμβολή στην αλλαγή της στάσης ζωής των Ευρωπαίων πολιτών προς μια αειφόρο εκμετάλλευση των φυσικών πόρων.