ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ασκήσεις για τον εγκέφαλο προστατεύουν έναντι της άνοιας

Aπίστευτο όσο και αληθινό. Πρόσφατη μελέτη απέδειξε ότι ένα είδος γνωσιακής εξάσκησης μπορεί να αποτελέσει μια πολύ αποτελεσματική προστατευτική ασπίδα έναντι της γεροντικής άνοιας. Η ταχύρρυθμη εκγύμναση, μια σειρά ασκήσεων στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, μας εκπαιδεύει να επεξεργαζόμαστε οπτικά τις πληροφορίες με μεγαλύτερη ταχύτητα. Ταυτόχρονα φαίνεται ότι καταγράφει καλύτερα αποτελέσματα από άλλους τύπους γνωσιακών γυμνασμάτων όπως είναι τα τεστ απομνημόνευσης και λογικής, αμφότερα ιδιαίτερα δημοφιλείς τρόποι εξάσκησης της σκέψης. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 11 έως 14 ώρες του νέου τύπου ταχύρρυθμης εκγύμνασης μπορούν να περικόψουν τον κίνδυνο εμφάνισης γεροντικής άνοιας ακόμα και κατά 48%.

Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν, πριν από μερικές ημέρες, στο διεθνές συνέδριο της Εταιρείας κατά του Αλτσχάιμερ που πραγματοποιήθηκε στο Τορόντο.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που αποδεικνύεται ότι μια παρέμβαση στον τομέα της συμπεριφοράς μπορεί να μειώσει τα ποσοστά εμφάνισης της άνοιας. Προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι και άλλες μορφές εξάσκησης του εγκεφάλου κατέληξαν σε βελτίωση των γνωσιακών διαδικασιών και ενίσχυσαν την ικανότητα πραγματοποίησης κάποιων καθημερινών εργασιών όπως, παραδείγματος χάρη, η προετοιμασία ενός γεύματος. Ωστόσο η ταχύρρυθμη εκγύμναση φαίνεται να τα κατάφερε καλύτερα από όλες τις άλλες ασκήσεις περιορίζοντας, μεταξύ άλλων, τα οδικά ατυχήματα και αποτρέποντας την επιδείνωση της υγείας.

Στη μελέτη, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης και από τα Εθνικά Ινστιτούτα Νοσηλευτικών Ερευνών, συμμετείχαν 2.832 υγιή άτομα ηλικίας από 65 έως 94 ετών σε διάφορα μέρη των ΗΠΑ. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες που πραγματοποιούσαν διαφορετικές γνωσιακές ασκήσεις και γυμνάσματα και σε μία ομάδα ελέγχου. Οι ασκήσεις απομνημόνευσης και λογικής πραγματοποιήθηκαν με τη βοήθεια ενός ειδικού και όπως αποδείχθηκε, δεν περιόρισαν τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.

Τα μέλη της ομάδας που έκαναν ταχύρρυθμη εκγύμναση παρακολούθησαν δέκα εκπαιδευτικές συνεδρίες διάρκειας μιας ώρας, επί πέντε εβδομάδες, ενώ μπορούσαν να ζητήσουν και τη βοήθεια ειδικού. Κάποιοι επανέλαβαν την εξάσκηση έπειτα από ένα χρόνο και μετά την πάροδο τριών ετών.

Οπως διαπιστώθηκε, οι συμμετέχοντες που υποβλήθηκαν μόνο στην αρχική δεκάωρη εκπαίδευση διέτρεχαν κατά 48% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας την επόμενη δεκαετία. Ωστόσο τα στοιχεία αυτά θεωρούνται προκαταρκτικά, καθώς δεν έχουν δημοσιευθεί ακόμα σε κάποια ιατρική επιθεώρηση.

Οπως αναφέρει ενδεικτικά ο Γκλεν Σμιθ, πρόεδρος του τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, δεν είναι σαφές κατά πόσον η ταχύρρυθμη εξάσκηση επηρεάζει τις νευροφυσιολογικές διαδικασίες που προκαλούν τη γεροντική άνοια. Ωστόσο το λιγότερο που κάνουν τέτοιου είδους ασκήσεις είναι ότι βοηθούν τους ανθρώπους να αποκτήσουν ανθεκτικότητα όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με εγκεφαλικές μεταβολές που μπορούν να καταλήξουν στην εμφάνιση άνοιας.

Πηγή: kathimerini