ΕΙΔΗΣΕΙΣ
dioriga

Από το «Δεν πληρώνω», στo τιμόνι της Διώρυγας Κορίνθου

Η ανώνυμη εταιρεία Διώρυγας Κορίνθου (ΑΕΔΙΚ) έχει αντικείμενο την εκμετάλλευση του Ισθμού, με τα κέρδη της να προέρχονται από τα τέλη διέλευσης που καταβάλλουν τα διερχόμενα πλοία. Για τον λόγο αυτό, η πρόσφατη τοποθέτηση στην ΑΕΔΙΚ ως διευθύνουσας συμβούλου της Ελένης Σακισλή,  της οποίας την υποψηφιότητα ως Δημάρχου Βριλησσίων είχε στηρίξει το 2014 το κίνημα «Δεν Πληρώνω” δημιουργεί ερωτήματα.«Δεν ντρεπόμαστε για τα πολιτικά κόμματα και τους φορείς που μας στηρίζουν. Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι η Κοινωνική Συμφωνία, είναι το Κίνημα Δεν Πληρώνω” ανέφερε, σε ομιλία της, στα Βριλήσσια τον Μάιο του 2014.

Ωστόσο, ερωτήματα σαν το παραπάνω δεν είναι η πρώτη φορά που εγείρονται.

Η Ελ. Σακισλή, που το 2014 φανέρωσε ότι είναι συμπαθούσα του «Δεν Πληρώνω», από το 1990 έως το 2010 έχει υπηρετήσει στη ΔΟΥ Χαλανδρίου, έχει υπάρξει εκδότης του περιοδικού Φορολογική Επιθεώρηση, ενώ έχει εργαστεί και στο Σώμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Οι ιδιότητες αυτές, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι έχει υπάρξει μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εφοριακών Δ.Ο.Υ., φέρεται ότι αποτέλεσαν αναγκαίες και επαρκείς συνθήκες για τον υπουργό και τον Αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Τρύφωνα Αλεξιάδη που ενέκριναν τον ορισμό της ως CEO της ΑΕΔΙΚ.

Εξάλλου, η ανανέωση του δ.σ. της ΑΕΔΙΚ με τη… διώκτρια των κακοπληρωτών δεν αποτελεί παρά έναν από τους δεκάδες διορισμούς της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με αμιγώς κομματικά κριτήρια.

Γι’αυτό, μάλλον, παρακάμπτεται ο Ν.3429/2015 βάσει του οποίου ο διευθύνων σύμβουλος δημόσιας επιχείρησης επιλέγεται ύστερα από δημόσια προκήρυξη της θέσης, ενώ θα πρέπει «τουλάχιστον να είναι πτυχιούχος Πανεπιστημιακού Ιδρύματος της ημεδαπής ή ισότιμου της αλλοδαπής και να έχει τουλάχιστον πενταετή εμπειρία σε θέση σημαντικής ευθύνης και απαιτήσεων στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα». Σύμφωνα με το βιογραφικό που συνόδευσε την υποψηφιότητά της ως δημάρχου, η κα Σακισλή σπούδασε Ψυχολογία στο College d’Art Athens και Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οργανισμών, ενώ έχει εργαστεί ως βιομηχανική ψυχολόγος σε διάφορες εταιρείες προτού το 1983 διοριστεί με γραπτό διαγωνισμό στο ΥΠΟΙΚ.

Διπλασιάστηκε η κερδοφορία

Παράγοντες της αγοράς αποδίδουν στην αποκατάσταση «εσωτερικών” ισορροπιών στο ΣΥΡΙΖΑ την αναβάθμιση της κας Σακισλή από μέλος του δ.σ. σε διευθύνουσα σύμβουλο και την απομάκρυνση του Παναγιώτη Καρακούση. Ο τελευταίος (όπως και ο σημερινός πρόεδρος Φίλιππος Κάκαρης) τοποθετήθηκε στην εταιρεία ως διευθύνων σύμβουλος τον Ιούλιο του 2015 με απόφαση των κ.κ. Τσακαλώτου και Μάρδα. Νωρίτερα κατείχε τη θέση του προέδρου.

Επί των ημερών του κ. Καρακούση, η λειτουργική κερδοφορία της ΑΕΔΙΚ βελτιώθηκε σημαντικά, ξεπερνώντας το 2015 το 1,1 εκατ. ευρώ από 634 χιλιάδες ευρώ το 2014, δηλαδή σχεδόν διπλασιάστηκε. Ο ίδιος έχει διατελέσει γενικός διευθυντής Θησαυροφυλακίου και Προϋπολογισμού του υπουργείου Οικονομικών του οποίου υπήρξε κορυφαίο στέλεχος από το 1976 έως και το 2014. Ωστόσο, ο διορισμός του ως προέδρου της ΔΕΚΟ επί συγκυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ το 2014, φέρεται ότι αποτέλεσε την αιτία για την απομάκρυνσή του, ιδίως όταν έχουν προηγηθεί αντιδράσεις από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας που πέρυσι περίμεναν-μάταια- την τοποθέτησή τους στο δ.σ. της ΑΕΔΙΚ.

Σημειώνεται ότι η διαχείριση της ΑΕΔΙΚ ΑΕ από το 2001 έως το τέλος του 2009 είχε παραχωρηθεί στην ιδιωτική εταιρεία Περίανδρος ΑΕ, η οποία κατά το τελευταίο έτος λειτουργίας της (2009) κατέγραψε ζημιές ύψους 900.000 ευρώ.

Στις 10/2/2010 την ευθύνη λειτουργίας απέκτησε πάλι η ΑΕΔΙΚ ΑΕ (στην οποία το Δημόσιο είναι ο μοναδικός μέτοχος) καταγράφοντας ζημίες ύψους 3,4 εκατ. ευρώ, το 2011 οι ζημίες μειώθηκαν σε 740 χιλιάδες ευρώ, ενώ το 2012 τα κέρδη χρήσεως ανήλθαν στις 223 χιλ. ευρώ.

Του Δημήτρη Δελεβέγκου  [email protected]