Σήμερα αναμένεται να ξεκινήσει ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων η δίκη για την υπόθεση των παράνομων, κατά την κατηγορία, χρηματοδοτήσεων της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης ΙΜΙ, «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης», για τις οποίες κάθονται στο εδώλιο οκτώ κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων και το πρώην στέλεχος του υπούργειου Εξωτερικών Αλέξανδρος-Γεώργιος Ρόντος.
Η δικογραφία αφορά χρηματοδοτήσεις που είχε ανακοινωθεί ότι φθάνουν τα 9 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία φέρεται να έλαβε το διάστημα 2002-2003 η ΜΚΟ «International Mine Initiative» από το Υπουργείο Εξωτερικών, επί υπουργίας Γ.Παπανδρέου, για έργα αποναρκοθέτησης σε Βοσνία- Ερζεγοβίνη Ιράκ και Λίβανο.
Ενώπιον του δικαστηρίου έχουν παραπεμφθεί, με βούλευμα του Συμβούλιου Εφετών, ο ιδρυτής και πρόεδρος της ΜΚΟ Κωνσταντίνος Τζεβελέκος, η σύζυγος του Μαρία-Αναστασία Μακρυνιώτη, ο τότε διευθυντής της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του ΥΠΕΞ Αλέξανδρος – Γεώργιος Ρόντος, οι τότε πρέσβεις Νικόλαος Τσαμαδός και Νικόλαος Μπάζας και οι συνταξιούχοι υπάλληλοι του ΥΠΕΞ Ευάγγελος Ρηγάκος, Αφροδίτη Κωστογιάννη – Κόκκορη και Γεωργία Λυμπέρη οι οποίοι καλούνται να λογοδοτήσουν, ανά περίπτωση, για το αδίκημα της απάτης από κοινού κατ’ εξακολούθηση με σκοπό να προσποριστούν παράνομο περιουσιακό όφελος προκαλώντας ζημιά σε βάρος του Δημοσίου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας.
Οι έξι κατηγορούμενοι, πλην του Κ. Τζεβελέκου και της συζύγου του Μαρίας Μακρυνιώτη, είναι επίσης αντιμέτωποι με τις κατηγορίες της ψευδούς βεβαίωσης από κοινού και κατά μόνας κατ’ εξακολούθηση, καθώς και της απιστίας στην υπηρεσία. Ο ιδρυτής και πρόεδρος της ΜΚΟ, δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Τζεβελέκος αντιμετωπίζει κατηγορία για άμεση συνέργεια στις παραπάνω δύο πράξεις, ενώ βαρύνεται και με τις κατηγορίες της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα όπως και η σύζυγος του, αλλά και της οπλοκατοχής. Τέλος, ο πρέσβης Νικόλαος Μπάζας κατηγορείται επιπλέον και για πλαστογραφία μετά χρήσης κατ’ εξακολούθηση.
Στο κατηγορητήριο αναφέρεται πως τα κονδύλια, που διατέθηκαν στην ΜΚΟ την περίοδο 2000-2004, χορηγήθηκαν χωρίς την τήρηση των προϋποθέσεων του νόμου, όπως οι εγκρίσεις των οικείων πρεσβειών, οι εκδόσεις εκθέσεων προόδου του έργου για τις εκταμιεύσεις ποσών κλπ, αλλά και χωρίς ουσιαστική οικονομική συμμετοχή της ίδιας της ΜΚΟ κατά παράβαση της νομοθεσίας καθώς δεν επρόκειτο για ανθρωπιστική βοήθεια ώστε να δικαιολογείται χρηματοδότηση έργου από το ΥΠΕΞ στο 100% του κόστους του .
Ο άλλοτε στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου, κ. Ρόντος, πάντως απολογούμενος στην ανακρίτρια που χειρίστηκε την υπόθεση για την οποία αφέθηκε ελεύθερος με την καταβολή χρηματικής εγγύησης 50 χιλιάδων ευρώ, μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι οι αποφάσεις για τη λειτουργία και το νομικό πλαίσιο των ΜΚΟ είχαν ληφθεί σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο διότι συνδέονταν με την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Ο κατηγορούμενος δικάζεται για ποσό περίπου 2 εκατομμυρίων ευρώ και αρνείται την κατηγορία που του αποδίδεται, υποστηρίζοντας ότι ο ρόλος του ως Γενικός Διευθυντής της υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών δεν περιλάμβανε τον έλεγχο της νομιμότητας των δικαιολογητικών για την έγκριση των χρηματοδοτήσεων. Αμφισβητεί, επίσης, μέρος του υλικού για το οποίο ελέγχεται. Συγκεκριμένα, ο κ. Ρόντος φέρεται να υποστηρίζει ότι έχει πλαστογραφηθεί η υπογραφή του και ότι μόνο δύο από τις υπό διερεύνηση βεβαιώσεις έγκρισης κονδυλίων χρηματοδότησης είναι υπογεγραμμένες από τον ίδιο ενώ οι υπόλοιπες που φέρουν την υπογραφή του δεν είναι δικές του.
Ο κ. Ρόντος, σύμφωνα με τον συνήγορό του, θα εμφανιστεί στο δικαστήριο καθώς έχει έρθει στην Ελλάδα για να παραστεί στη δίκη του.
Ο κατηγορούμενος δημοσιογράφος και ιδρυτής της ΜΚΟ, κατά τη δικογραφία, Κωνσταντίνος Τζεβελέκος που παραμένει προσωρινά κρατούμενος, πλέον των 12 μηνών, αρνείται την κατηγορία και φέρεται να υποστηρίζει ότι «ούτε ένα ευρώ δεν πήγε στην τσέπη του».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ